321
|

Υπάρχει «λύση» για το Μεταναστευτικό;

Υπάρχει «λύση» για το Μεταναστευτικό;

Από την παρουσίαση των μέτρων για το Προσφυγικό επιλέγω τρεις λέξεις: Πρόβλημα, στεγανοποίηση, επιβάρυνση.

Οταν χαρακτηρίζεις πρόβλημα τη μετανάστευση αργά ή γρήγορα έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα: δεν υπάρχει λύση. Δεν υπάρχει με την κλασική έννοια του όρου και τουλάχιστον με μια γραμμική ανάλυση. Η μετανάστευση είναι μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και δεν μπορεί να συζητάμε για αυτήν με τους όρους έχω πρόβλημα-ψάχνω λύση. Χρειάζεται σοβαρή και ολιστική συζήτηση.

Η στεγανοποίηση παραπέμπει σε δομικές εργασίες και όχι στην φύλαξη των συνόρων. Τα φυσικά ή «τεχνητά» σύνορα, όπως έχει δείξει η Ιστορία αλλά και η πραγματικότητα, δεν σταματούν τους ανθρώπους από τα να μετακινούνται. Οι πρώτοι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τις φυσικές αλλαγές στον πλανήτη ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν και να έχουν παρουσία σε μεγάλο μέρος του.

Η επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, παρουσιάζεται μονόπλευρα εδώ και καιρό στη δημόσια συζήτηση. Δεν έχουμε ακούσει κουβέντα για το όφελος των τοπικών οικονομιών, για τον αριθμό των νέων ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι εργάζονται στα διάφορα προγράμματα στήριξης, πώς δήμοι ενίσχυσαν τις δυνατότητές τους παροχής υπηρεσιών και λόγω της προσφυγικής πραγματικότητας, ποιες χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν και περνούν ανεκμετάλλευτες λόγω αβελτηρίας και ανοργανωσιάς της Πολιτείας.

Για την ώρα επενδύουμε στην αναποτελεσματική πολιτική της αποτροπής με την χρήση «αυστηρών» μηνυμάτων, τα οποία έχουν σκοπό να κάνουν ξεκάθαρο κάτι που στο μυαλό των ανθρώπων που μετακινούνται είναι ήδη ξεκάθαρο ως επιλογή.

Για την ώρα κάνουμε μια συζήτηση περί ανασφάλειας και φόβου χαϊδεύοντας τα πιο σκοτεινά ένστικτα της κοινωνίας, επικαλούμενοι ακόμα το επείγον για να δικαιολογήσουμε τη λήψη ακραίων μέτρων που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και τα οποία δεν δούλεψαν σε πιο «εύκολες» περιόδους, χωρίς πλαίσιο, κανόνες και σχέδιο.

Αυτή η επανάληψη μοιάζει ανώφελη και έχει σαν σκοπό να καθησυχάσει φόβους που σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν από άγνοια και παραπληροφόρηση.

Είναι η ώρα να εμπλέξουμε με σοβαρό τρόπο τις τοπικές κοινωνίες, να παρουσιάσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και να κοιτάξουμε τι έχουν κάνει οι εταίροι μας.


* Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι νομικός, τέως αντιδήμαρχος Αθηναίων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...