390
O Λεωνίδας Σπύρου, αποφάσισε να πειραματιστεί πάνω στην αφέλεια, στην ευπιστία ή, αν θέλετε, στην ηλιθιότητα των ανθρώπων | CreativeProtagon/Leonidas Spyrou/Facebook

Βλακεία και αφέλεια που τρομάζουν

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 22 Απριλίου 2021, 21:15
O Λεωνίδας Σπύρου, αποφάσισε να πειραματιστεί πάνω στην αφέλεια, στην ευπιστία ή, αν θέλετε, στην ηλιθιότητα των ανθρώπων
|CreativeProtagon/Leonidas Spyrou/Facebook

Βλακεία και αφέλεια που τρομάζουν

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 22 Απριλίου 2021, 21:15

Ενας Ελληνας που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Μπαλί, ο Λεωνίδας Σπύρου, αποφάσισε να πειραματιστεί πάνω στην αφέλεια, στην ευπιστία ή, αν θέλετε, στην ηλιθιότητα των ανθρώπων. Στάθηκε μπροστά στο κινητό του τηλέφωνο και έγραψε ένα βίντεο στο οποίο λέει απίστευτα πράγματα.

Δηλώνει ηθοποιός που προσελήφθη από μυστικές υπηρεσίες για να παραστήσει τον ασθενή covid, συμμετέχοντας σε ένα κόλπο που χρηματοδοτούν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Σόρος, με τη συνδρομή εθνικών κυβερνήσεων. Οι μυστικές υπηρεσίες τον μετέφεραν στο Μπαλί και εκεί παρενέβη η Παναγία. Εμφανίστηκε σε όραμα και του ζήτησε να ομολογήσει την απάτη, κάτι που έκανε μέσω του βίντεο. (Δείτε το βίντεο εδώ)

Είναι τόσο εξωφρενικό, τόσο τραβηγμένο, τόσο γελοίο που αντιλαμβάνεσαι την πλάκα από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Όμως όχι, δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη. Το βίντεο άρχισε να διαδίδεται στο facebook με απίστευτη ταχύτητα. Η αναπαραγωγή του στα προφίλ χιλιάδων χρηστών γίνεται με την προτροπή να το δούμε επειδή αποκαλύπτει την αλήθεια. Κάποιοι παίρνουν, βέβαια, αποστάσεις, σημειώνοντας, πάντως, ότι ακόμα και τα μισά ισχύουν, υπάρχει ζήτημα. Σωστό. Οι μυστικές υπηρεσίες και η εμφάνιση της Παναγίας δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοήσεις. Ασφαλώς κάποιοι το κοινοποίησαν για πλάκα. Όμως αποτελούν μειοψηφία. Μέσα σε τέσσερις μέρες το βίντεο είχε περί τις 100.000 προβολές και 4.100 κοινοποιήσεις. Απέκτησε υποτιτλισμό σε ξένες γλώσσες. Ο δημιουργός του δέχθηκε εκατοντάδες αιτήματα για διαδικτυακή φιλία, απέκτησε ακολούθους. Μέχρι και συνέντευξη του ζήτησαν από ένα ομογενειακό δίκτυο.

Το βίντεο είχε τέτοια διασπορά, ώστε προκάλεσε παρέμβαση του Facebook που, δια των Ελληνικών Ηoaxes, πρόσθεσε κάτω από κάθε κοινοποίηση επεξηγηματικό άρθρο για τον σατιρικό χαρακτήρα της ανάρτησης.

Μπορεί να σας φαίνεται αστείο. Και είναι. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και τρομακτικό. Διότι δεν αποκαλύπτει, απλώς, την τεράστια διασπορά της βλακείας στον πληθυσμό. Δείχνει και πόσο εύκολο είναι να εξαπατήσεις τους ανθρώπους, ακόμα και με κάτι τόσο τερατώδες. Δεν χρειάζεται να κεντήσεις σταυροβελονιά μία επικοινωνιακή απάτη. Όσο πιο απίστευτη, τόσο πιο πειστική. Και αν αυτό το πετυχαίνει ένας τυχαίος άνθρωπος, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει κάποιος που θα δουλέψει με λεπτομερές σχέδιο.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτός που έκανε το πείραμα, πάτησε επάνω σε στρωμένο έδαφος, δηλαδή σε μία ομάδα «ψεκασμένων» ανθρώπων που δέχονται οτιδήποτε επιβεβαιώνει τη θεωρία τους. Το βίντεο μας έδειξε μία τάξη μεγέθους για τον όγκο τους. Το ξέραμε ότι είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζαμε. Μας έδειξε όμως και τι συμβαίνει στο μυαλό τους. Και αυτό είναι απερίγραπτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News