425
Το υπουργικό συμβούλιο όταν αποφασίστηκε το 100ευρω πρόστιμο. Αργησε... | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ CreativeProtagon

Τρέχοντας πίσω από την πανδημία

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 1 Δεκεμβρίου 2021, 10:31
Το υπουργικό συμβούλιο όταν αποφασίστηκε το 100ευρω πρόστιμο. Αργησε...
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ CreativeProtagon

Τρέχοντας πίσω από την πανδημία

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 1 Δεκεμβρίου 2021, 10:31

Υπάρχει συνταγματικό κώλυμα με την επιβολή του προστίμου στους άνω των 60 που παραμένουν ανεμβολίαστοι; Οι περισσότεροι συνταγματολόγοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει. Και ένας εξ αυτών, έγκριτος και υψηλοτάτου κύρους, σχολίαζε ότι αν υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτό βρίσκεται στον περιορισμό του μέτρου μόνο σε μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Το μέτρο έπρεπε να αφορά περισσότερους και το πρόστιμο να κλιμακώνεται με βάση το εισόδημα.

Τεχνικά, δε, ο τρόπος επιβολής του μέτρου επιτρέπει στην κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι δεν υποχρεώνει κάποιον να προβεί σε ιατρική πράξη, καθώς του αφήνει οδό διαφυγής, καταβάλλοντας ένα μικρό κόστος για το έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης. Είναι και το μόνο επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί για να προσπεράσει παλινωδίες υπουργών της που είχαν τοποθετηθεί κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ο υπουργός Υγείας δεν ήταν αυτός που μας έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν θα κυνηγάει τον κόσμο με τη σύριγγα στο χέρι; Ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης, δεν ήταν αυτός που απέκλεισε τα οριζόντια μέτρα, εγείροντας θέμα συνταγματικότητας;

Από την άλλη, πράγματι, υφίσταται μια διάκριση ανάμεσα σε αυτόν που μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο και σε εκείνον που αδυνατεί. Ομως αυτή είναι μια παρατήρηση που δεν στέκει ισχυρή, καθώς εκείνος που δεν μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο, έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί.

Ας είναι. Και έτσι ακόμα, κάτι μπορεί να γίνει, καθώς ο δείκτης συμμετοχής στον εμβολιασμό κινήθηκε ανεπαίσθητα προς τα πάνω. Μένει τώρα να δούμε αν το μέτρο θα καλύψει όλους τους άνω των 60 και δεν θα κάνουν ελαφρώς στην άκρη τίποτα δικαστικοί με προσφυγές κ.λπ. Αλλά, όπως είδαμε, το ΣτΕ κάλυψε όλα τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία —και τα περιοριστικά και εκείνα που συνδέονται με υποχρεωτικότητα εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων.

Θα έχει πολιτικό κόστος η κυβέρνηση; Στην κατάσταση που είμαστε, είναι το μικρότερο που έχει σημασία. Λογικά η απόφαση ενέχει κάποιο ρίσκο, καθώς απευθύνεται σε ένα κοινό στο οποίο η ΝΔ έχει ισχυρή εκλογική επιρροή. Προφανώς, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες και θα απορροφηθούν με την αποδοχή του μέτρου από το σύνολο της κοινωνίας –οι δημοσκοπήσεις αυτά τα στοιχεία δείχνουν.

Γενικά η κυβέρνηση θυμίζει κάποιον που προσπαθεί να διασχίσει ένα ποτάμι πατώντας πάνω σε βράχους. Πότε βρίσκει σωστό πάτημα και πότε γίνεται μούσκεμα, καθώς η ατολμία συμψηφίζεται με μέτρα που επιβάλλουν, με καθυστέρηση, οι συνθήκες, υπάρχουν πισωγυρίσματα, αντιφάσεις, συχνά δε και λαϊκίστικες επιλογές. Οχι πως και η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει κάτι συγκεκριμένο πέρα από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών, αλλά καμίας άλλης κατηγορίας πολιτών.

Ωστόσο, η αναβλητικότητα της κυβέρνησης έχει κόστος σε ζωές. Τι περίμεναν, δηλαδή, για να αναλάβουν πρωτοβουλία με κατεύθυνση την υποχρεωτικότητα; Να πεθάνουν πολλοί για να φοβηθούν οι ηλικιωμένοι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News