655
| CreativeProtagon/Reuters

O άνθρωπος που θέλει να γίνει θεός

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 26 Απριλίου 2022, 13:30
|CreativeProtagon/Reuters

O άνθρωπος που θέλει να γίνει θεός

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 26 Απριλίου 2022, 13:30

Συνήθως λένε για το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά τώρα μιλάμε για πολλά περισσότερα. Για ποιο λόγο έδωσε ο Μασκ τόσα λεφτά για να αγοράσει το Twitter; Και από τα 44 δισ. δολάρια ας κρατήσουμε λίγα στην άκρη για την ερώτηση του ενός δισεκατομμυρίου: θα επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να ανακτήσει τον λογαριασμό του;

Ολοι προσπαθούν να μάθουν γιατί ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αγόρασε την πλατφόρμα που δεν είναι ούτε η δημοφιλέστερη, ούτε προσελκύει ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες. Πράγματι, ακόμα και οι πιο καλά ενημερωμένοι αναλυτές αδυνατούν να περιγράψουν το πλήρες σχέδιο για το οποίο ο Μασκ έγινε «ο πρώτος Αφροαμερικανός που αγόρασε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης» –πλάκα είναι, λόγω της Νοτίου Αφρικής απ’ όπου κατάγεται.

Βλέπει στο Twitter κάποια προοπτική που δεν τη διακρίνουν όλοι οι άλλοι; Προφανώς. Το κάνει άραγε για να ενισχύσει τον προσωπικό του δείκτη επιρροής; Μάλλον όχι. Ούτως ή άλλως, με 80 εκατομμύρια ακολούθους έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις αγορές με ένα tweet. Του αρκούν λίγοι χαρακτήρες, δεν χρειάζεται να δώσει δισεκατομμύρια.

Αυτή τη στιγμή η εκδοχή του προσωπικού στοιχήματος δείχνει να έχει βάση. Αλλωστε κάποιες από τις εξαγγελίες του δεν συνάδουν με τον σημερινό χαρακτήρα της πλατφόρμας. Ας πούμε λέει ότι θα ταυτοποιήσει τους χρήστες. Ε, θα αδειάσει το Twitter, καθώς μεγάλο κομμάτι από τη δυναμική του προέρχεται από το περιεχόμενο, όσο τοξικό και να είναι συχνά, που παράγουν ανώνυμοι χρήστες. Λέει ότι θα αποκαταστήσει την ελευθερία του λόγου. Και τι σημαίνει αυτό; Θα επιστρέψει το σύμπαν Τραμπ; Θα επιτρέψει σε όλη τη ρυπαρότητα του ψεκασμένου λόγου που ζέχνει μίσος και ψεύδη να πλημμυρίσει την πλατφόρμα; Αν το κάνει, θα χάσει από τους κανονικούς ανθρώπους. Πολλοί από τους «ψεκασμένους» έχουν μετακινηθεί στο Telegram, ενώ, όπως είναι γνωστό, αναμένεται και η εμφάνιση της πλατφόρμας που δημιουργεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα οι νεαρές ηλικίες βρίσκονται στο Tik Tok και στο Instagram. Εντάξει, στο Τwitter συχνάζουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά δεν δίνεις 44 δισ. δολάρια για αυτό. Γράφτηκε ότι θα το κάνει συνδρομητικό. Εντάξει, είναι ιδιόρρυθμος, αλλά δεν είναι τρελός.

Τότε γιατί τα έδωσε; Μάλλον για να διακηρύξει την ηγεμονία του σε μία νέα εποχή της ανθρωπότητας. Με όλον αυτό το θόρυβο που ξέσπασε για την αγορά του Twitter, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ένα tweet του Μασκ για τη Neuralink, την εταιρεία του που φιλοδοξεί να διασυνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστή -ήδη μας έχει δείξει την πρόοδο της πάνω σε γουρούνια. Ενας χρήστης του Twitter ρώτησε τον επιχειρηματία αν η Neuralink θα μας παρουσιάσει κάτι πάνω σε άνθρωπο και εκείνος προανήγγειλε ότι αυτό θα γίνει εντός του έτους. Ενδεχομένως ο Μασκ να αντιμετωπίζει τον εαυτό ως μία εκδοχή του Προμηθέα. Δίνει στους ανθρώπους ηλεκτροκίνηση, τους ταξιδεύει στο Διάστημα, υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου, κάνει βήματα στο κυνήγι της αθανασίας. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου που πάει ασορτί με μία ακραία εποχή. Και είναι ένας τύπος όχι απλώς εκκεντρικός, αλλά κάτι παραπάνω από ιδιαίτερος. Διάγει βίο λιτό, μένει σε φθηνό σπίτι, περνάει ώρες στο Twitter και πιάνει κουβέντα με απλούς χρήστες. Το 2017 είχε κάνει ένα tweet με το οποίο δήλωνε πόσο αγαπάει την πλατφόρμα. Κάποιος του πρότεινε να την αγοράσει. «Πόσο κάνει;» ρώτησε ο Μάσκ.

Βέβαια μπορεί το βαθύτερο του κίνητρο να είναι προσωπικό, αλλά οι τράπεζες που του δάνεισαν τα μισά λεφτά δεν πείθονται από ζωγραφιές σε χαρτοπετσέτες. Κάτι τους έδειξε και τους έπεισε. Αυτό μένει να το μάθουμε. Ο Τζεφ Μπέζος, πάντως, αναρωτιέται αν είναι η Κίνα πίσω από όλο αυτό.  Ο Μασκ λέει ότι «θα ξεκλειδώσει τις προοπτικές της πλατφόρμας». Δηλαδή; Σίγουρα η ικανοποίηση του «εγώ» του είναι πρώτη στη λίστα με τους στόχους που έβαλε. Ναι, εννοείται ότι αν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ θα κέρδιζε με περίπατο τις εκλογές. Ασφαλώς και ηδονίζεται με το ρόλο αυτού που αποκαθιστά την ελευθερία του λόγου και παίρνει την ανθρωπότητα από το χέρι για την οδηγήσει στο μέλλον. Ομως επιχειρηματίας είναι. Αν κάποιος του δώσει για αυτήν την ανθρωπότητα ένα δολάριο περισσότερο από όσα ξόδεψε, θα αφήσει το χέρι και θα πάρει το δολάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News