466
| Social media/CreativeProtagon

«Κολλάει από τις 12.00 ως τις 07.00;»

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 13 Αυγούστου 2020, 07:30
|Social media/CreativeProtagon

«Κολλάει από τις 12.00 ως τις 07.00;»

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 13 Αυγούστου 2020, 07:30

Οι μαγαζάτορες στη μισή Ελλάδα διαμαρτύρονται. Πολλοί από αυτούς ουρλιάζουν. «Από πού κι ως που ο κορονοϊός κολλάει από τις 12 τα μεσάνυκτα ως τις 7 το πρωί;» ρωτάνε. «Από τότε που οι νεαροί και οι νεαρές θεωρούν ότι οι καλύτερες ώρες για πιοτό, χορό, ξεσάλωμα και καμάκι, είναι οι μεταμεσονύκτιες και ως τα ξημερώματα» απαντούν οι λοιμωξιολόγοι, μόνο που τα λόγια τους γίνονται φτερό στον άνεμο της μουρμούρας. 

Καλά θα κάνουν όλοι αυτοί που σήμερα κάνουν οργισμένες δηλώσεις για «χαριστική βολή και ταφόπλακα στην εστίαση» να διαβάσουν την ανατριχιαστική ανάρτηση του δημάρχου Πόρου. Ο οποίος, αφού απλώς προήδρευε σ’ ένα νησί όπου όλοι ήξεραν για μέρες ότι ο ιός είχε διασπαρεί και το έκρυβαν, βγήκε κατόπιν εορτής και τα έβαλε με την αστυνομία που επέτρεπε στα μαγαζιά να κάνουν του κεφαλιού τους με πάρτι και χορούς. Για να καταλήξει να ενημερώνει την υπόλοιπη Ελλάδα ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας του νησιού του έχει μολυνθεί και να καλεί όσους είναι άρρωστοι να μην κολλήσουν τους υπόλοιπους. 

Μόνο όποιος διαβάσει αυτή την ανάρτηση και ειδικά τη φράση «μεγάλο μέρος της νεολαίας μας νοσεί», θα αντιληφθεί τι θα συμβεί και στη δική του περιοχή έτσι και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ας έχουμε κατά νου επίσης ότι οι κουβέντες οργής που εκτοξεύονται σήμερα από ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, θα εξαφανιστούν αύριο αν γενικευτεί το κακό και στη θέση τους θα εμφανιστούν άλλες φωνές, που θα καταγγέλλουν την καθυστέρηση των μέτρων περιορισμού. 

Με ατάκες δέκα δευτερολέπτων στα δελτία ειδήσεων από συγχυσμένους μαγαζάτορες, ούτε άκρη βγαίνει ούτε υγειονομική πολιτική γίνεται για τη χώρα. Διότι ο ίδιος μαγαζάτορας που φωνάζει σήμερα για τον περιορισμό του ωραρίου του, αύριο θα ουρλιάζει χειρότερα αν υπάρξει ολοκληρωτικό τοπικό lockdown. Καθότι σήμερα χάνει τους βραδινούς πελάτες, αύριο θα χάσει τους πελάτες όλου του εικοσιτετραώρου.  

Και τέλος πάντων, επειδή έχω βαρεθεί να ακούω μουρμούρες και διαμαρτυρίες που δεν τις συνοδεύει κάποια συγκεκριμένη λογική πρόταση, ας ξεκαθαρίσουμε και ένα δεύτερο. Δεν είναι τρελοί ή σαδιστές ούτε ο Τσιόδρας, ούτε ο Χαρδαλιάς, ούτε ο Κικίλιας, ούτε ο Μητσοτάκης να θέλουν στα καλά καθούμενα να κλείσουν τα μαγαζιά των ανθρώπων και να νεκρώσουν τις καλοκαιρινές νύχτες στις τουριστικές περιοχές. Οσοι λένε στα social media «τι ανάγκη έχουν αυτοί που αποφασίζουν, εμάς κλείνουν, αυτοί θα συνεχίσουν να παίρνουν τον μισθό τους», αν δεν είναι ανόητοι ή φανατικοί, είναι τουλάχιστον προχειρολόγοι. 

Κανένας δεν θα ήθελε να βρίσκεται τέτοιες ώρες σε θέσεις ευθύνης, από τις αποφάσεις των οποίων εξαρτάται αν ο άλλος θα πεινάσει ή θα αρρωστήσει. Θα μου πείτε ότι δεν τους βάλαμε σε αυτές τις θέσεις και με το ζόρι, αλλά θα σας απαντήσω κι εγώ ότι άνετα θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί πάνω κάτι τύποι σαν τον Τραμπ ή τον Μπολσονάρο (για ν’ αφήσω απ’ έξω τους δικούς μας αντιστοίχους τους). Θα το εύχονταν άραγε αυτό όσοι διαμαρτύρονται;