385
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει προς το πάνελ της συνέντευξης Τύπου με τις λέξεις «Συνέπεια, Συνέχεια, Σταθερότητα» στο φόντο | ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θα άλλαζε με τίποτε τον εκλογικό νόμο

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 11 Σεπτεμβρίου 2022, 15:10
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει προς το πάνελ της συνέντευξης Τύπου με τις λέξεις «Συνέπεια, Συνέχεια, Σταθερότητα» στο φόντο
|ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θα άλλαζε με τίποτε τον εκλογικό νόμο

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 11 Σεπτεμβρίου 2022, 15:10

Το «δεν είμαι κωλοτούμπας!» που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ – σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου – είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους είπε κατηγορηματικά «όχι» στις επίμονες εισηγήσεις των συνεργατών του να τον αλλάξει.

Πράγματι, η πολιτική αξιοπιστία, η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και η τήρηση ενός νόμου που ψηφίστηκε από την ίδια τη ΝΔ είναι σημαντικός λόγος, ειδικά σε μια χώρα που η «κωλοτούμπα» έχει αναχθεί σε εθνικό (πολιτικό) σπορ. Ομως, ο πρωθυπουργός έχει κι άλλους, εξίσου – αν όχι πιο σοβαρούς – λόγους για τους οποίους δεν θα άλλαζε ποτέ τον εκλογικό νόμο.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

Πρώτον, όσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας, τόσο πιο χαλαρό γίνεται το δίλημμα της ακυβερνησίας και της αστάθειας. Οταν βαδίζεις στην κάλπη με ένα σκληρό δίλημμα, όπως το «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω!» και υποστηρίζεις ότι «ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!» δεν μπορείς ταυτόχρονα να στείλεις το μήνυμα ότι συμβιβάζεσαι να πας «μπροστά» με μικρότερο ποσοστό. Είσαι υποχρεωμένος να διεκδικήσεις – και αν μπορέσεις να κερδίσεις – το μεγαλύτερο.

Δεύτερον, μια αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία, με μείωση του ποσοστού που απαιτείται για την αυτοδυναμία, θα έστελνε μήνυμα ηττοπάθειας. Αντιθέτως, η πεποίθηση ότι η ΝΔ μπορεί στις δεύτερες εκλογές να πετύχει αυτοδυναμία με ποσοστό γύρω στο 38% δημιουργεί μεγαλύτερη συσπείρωση όχι μόνο παραταξιακή, αλλά και από άλλους χώρους οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση στο σκληρό εκλογικό δίλημμα.

Τρίτον, η αλλαγή του εκλογικού νόμου με μείωση του απαιτούμενου ποσοστού της αυτοδυναμίας, θα διευκόλυνε εξαιρετικά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τη στρατηγική Ανδρουλάκη για πλήρη και οριστική ρήξη με τη ΝΔ. Οσο πιο εύκολη γίνει η αυτοδυναμία της ΝΔ, τόσο πιο εύκολη και η απόφαση του Ανδρουλάκη να μη μπει σε διάλογο για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Αν τα πράγματα πάνε έτσι όπως είναι σήμερα, Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης έχουν πιθανότητα να συναντηθούν για πρώτη φορά όταν, εάν και εφόσον προκύψει ανάγκη συμμαχικής κυβέρνησης! Και τότε, καλό θα είναι να θυμόμαστε μια φράση από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, όταν αναφερόμενος στον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, αναρωτήθηκε: «Πώς θα αντιμετωπίσει τα διλήμματα που θα προκύψουν από τις εκλογές;».

Υπενθυμίζουμε ότι τέτοια διλήμματα προέκυψαν και με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο, που έδινε αυτοδυναμία με μικρότερα ποσοστά και παρόλα ταύτα οδήγησε σε κυβερνήσεις συνεργασίας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...