383
| Nick Paleologos / SOOC

Σήκω Αντρέα για να δεις τις κυρίες της «κλοπής»

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 14 Δεκεμβρίου 2015, 10:06

Σήκω Αντρέα για να δεις τις κυρίες της «κλοπής»

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 14 Δεκεμβρίου 2015, 10:06

«Κλοπή» δεν είναι όταν κάποιος αποκαλύπτει τα μυστικά της ζωής σου ενώ εσύ είσαι απών;

«Κλοπή» δεν είναι όταν ένας άντρας που πέθανε με το στόμα για τα ερωτικά του κλειστό, να γίνεται βιβλίο η ζωή του;

«Κλοπή» δεν είναι να ‘χεις αφήσει σε λίγους κι εκλεκτούς την περιουσία των μύχιων πόθων και παθών σου και να παρουσιάζονται στις στολισμένες βιτρίνες;

Η ηθική του Ανδρέα Παπανδρέου συνοψίστηκε στη φράση του: «Μπορεί να παρέβην τους κανόνες της κοινωνίας αλλά υπάκουσα στους άγραφους νόμους της ζωής». Δύο από τις γυναίκες της ζωής του, ακόμα κι αν ήταν οι σημαντικότερες (ποιος το ξέρει αυτό άραγε;) δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την ερωτική του παρακαταθήκη. Παράκουσαν τους άγραφους νόμους της ζωής που σέβονται την ιδιωτικότητα, το ανείπωτο, τη μνήμη και υπάκουσαν στους νόμους της κοινωνίας, δηλαδή του θεάματος, της κατανάλωσης, της αγοράς.

Οσο πληγωμένος κι αν είσαι με τον άλλον, δεν έχεις το δικαίωμα να τον εκθέσεις και μάλιστα έχοντας στο πίσω (ή στο μπροστά) μέρος του μυαλού σου το κέρδος. Πόσο πωλείται μια στιγμή; Πόσο πωλείται μια ζωή; Πόσο πωλούνται 40 χρόνια;

Η γυναίκα που έγινε η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του και η γυναίκα που από επιλογή του μαζί της τέλειωσε τη ζωή του, την ίδια χρονική στιγμή επέλεξαν να εκδώσουν βιβλίο. Στην πλάτη του αγάλματος, παραμονές Χριστουγέννων, την περίοδο δηλαδή που η ελληνική πεζογραφία έχει ελπίδες γιορτής, με όλα αυτά που αποτέλεσαν την ιδιωτική τους ζωή, την απόκρυφη όσο εκείνος ζούσε και είχε τη δύναμη να περιφρουρήσει.

Οσο πληγωμένος κι αν είσαι με τον άλλον, δεν έχεις το δικαίωμα να τον εκθέσεις και μάλιστα έχοντας στο πίσω (ή στο μπροστά) μέρος του μυαλού σου το κέρδος. Πόσο πωλείται μια στιγμή; Πόσο πωλείται μια ζωή; Πόσο πωλούνται 40 χρόνια; Πόσο πωλείται ο τελευταίος έρωτας; Ποιος είναι αυτός που θα το κρίνει; Στη ζωή όπως και στη λογοτεχνία, σημασία έχει ο ήρωας. Το ίδιο και στην Ιστορία που ευτυχώς για τον Αντρέα του έμεινε πιστή, στην προ του θανάτου του γενναιοδωρία της.

Αγνοούν και οι δύο κυρίες ότι δεν έχουν δύναμη πάνω στην υστεροφημία του. Ο σύντροφός τους ήταν ο μόνος ηγέτης που μπόρεσε να νικήσει τον συντηρητισμό του λαού μας και να τον υποχρεώσει να θυμάται τον πολιτικό πέρα από την κρεβατοκάμαρά του. Το πολιτικό του αποτύπωμα διχάζει αλλά οι Ελληνες θα θυμούνται πάντα τον θυελλώδη πολιτικό και όχι τον περιπετειώδη εραστή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...