337
Ενα χαριτωμένο και συμβολικό –ή μήπως... συμβολοποιημένο– στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπουτάρη - Τσίπρα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Τσίπρας «συμβολοποίησε» τον Μπουτάρη

Ενα χαριτωμένο και συμβολικό –ή μήπως... συμβολοποιημένο– στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπουτάρη - Τσίπρα
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Τσίπρας «συμβολοποίησε» τον Μπουτάρη

Ο Πρωθυπουργός έφτασε την Παρασκευή στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης χαμογελαστός και με διάθεση για χιούμορ. Αυτό, τέλος πάντων, το παράξενο χιούμορ στο οποίο μας έχει συνηθίσει.

Συναντώντας τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη τον ρώτησε: «Ολα καλά;» Και συνέχισε λέγοντας το χαριτωμένο: «Η Καλυψώ πιο πολλές μάζεψε».

Η Καλυψώ (Γούλα) είναι η γυναίκα που είδαμε όλοι, με την αγωνία στο πρόσωπό της, να προσπαθεί να σωθεί η ίδια και να προστατεύσει τον δήμαρχο κατά την άγρια επίθεση που δέχθηκαν το προηγούμενο Σάββατο. Είναι η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Επειτα εκτυλίχθηκε μία από τις πλέον απροκάλυπτες και ξεδιάντροπες σκηνές πολιτικού καιροσκοπισμού.

Με έναν ακόμη πολιτικό νεολογισμό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο Μπουτάρης συμβολοποιεί(sic) όλο το δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο και ουσιαστικά τον έχρισε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές.

Προφανώς η επιλογή του ρήματος είναι ατυχής, αν και εδώ ίσως ισχύει το γνωστό «γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει».

Αν ο Γιάννης Μπουτάρης «συμβολοποιεί» και δεν συμβολίζει, αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαθέσεις του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ: το περιστατικό του προηγούμενου Σαββάτου είναι πλέον ένα εκλογικό εργαλείο και ένα αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση. Τίποτε περισσότερο. Ο αγώνας δε του «προοδευτικού μετώπου» είναι προφανώς ένα κομμάτι στο παζλ της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τσίπρα.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πολλά με αυτές τις αφορμές. Οπως π.χ. γιατί δεν ίσχυαν αυτά για τον κ. Μπουτάρη στις προηγούμενες εκλογές ή αν θα προτείνει ο κ. Τσίπρας και τον κ. Καμίνη για δήμαρχο της Αθήνας (σε περίπτωση που θα ενδιαφερόταν). Στο κάτω κάτω, αν κάτι πιστώνεται ο κ. Καμίνης είναι η γενναία σύγκρουσή του με τη Χρυσή Αυγή, την εποχή που ελάχιστοι τολμούσαν κάτι τέτοιο.

Το κακό είναι ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να θεωρεί ότι με τη Θεσσαλονίκη ξεμπέρδεψε. Εχει υποψήφιο, μπορεί να τον στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ, κάπως θα ανακατευτεί η τράπουλα, και βλέποντας και κάνοντας.

Το χειρότερο είναι να έχει μπλέξει ο Γιάννης Μπουτάρης: η συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο που αυτός καταρρέει μπορεί να του κοστίσει ακριβά και, σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις σε άλλα μέτωπα (π.χ. Σκοπιανό), να του φορτώσουν και την αποτυχία.

Υπάρχει βέβαια δρόμος ακόμη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News