1223
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Μπουτάρης τα λένε σε φιλικό κλίμα έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο | Υοutube/ Thestival

Ο Μπουτάρης, η τρίτη θητεία και το… χρίσμα από τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 07:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/05/2018, 12:20
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Μπουτάρης τα λένε σε φιλικό κλίμα έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο
|Υοutube/ Thestival

Ο Μπουτάρης, η τρίτη θητεία και το… χρίσμα από τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 07:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/05/2018, 12:20

Στην πολιτική πολλά –αν όχι τα πάντα– είναι θέμα timing και εντυπώσεων. Με δήλωσή του την Πέμπτη ο Γιάννης Μπουτάρης φάνηκε να προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι θα διεκδικήσει και τρίτη δημαρχιακή θητεία στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπηρέτησε με σθένος την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και ότι «με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια».

Την Παρασκευή το πρωί, σε μια φαινομενικά άσχετη εξέλιξη, ο κ. Μπουτάρης υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Σε μια πρώτη ανάγνωση ήταν μια συνάντηση που ο Πρωθυπουργός οφείλε να κάνει, να σταθεί δηλαδή πλάι σε έναν δήμαρχο που δέχτηκε επίθεση από τραμπούκους φασίστες. Μέσω αυτού του ραντεβού, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας σπεύδει να πιστωθεί πολιτικά τον συμβολισμό και ενώ έχει ήδη στοχοποιήσει τη ΝΔ για τα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερο φιλικό κλίμα, κάτι που φάνηκε ήδη από την πρώτη χειραψία των δύο ανδρών.

ӕ͔́ǓǠԏՠБوՐϕуϕ KŎǠԓɐс ̅ ԏ͠ć́їϠȅӓKύɊǓ ÉM͇ ̐ϕԁч ӔϠć́їʼnϠȅӓKύɊǓ(̏ԉύԅL/ ÑǃϔǓ ӉLɄǓ)

«Ολα καλά;», ρώτησε ο Πρωθυπουργός τον κ. Μπουτάρη που τον περίμενε στο προαύλιο του Δημαρχιακού Μεγάρου. «Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», του είπε στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες και πρόσθεσε χαριτολογώντας για την επίθεση του Σαββάτου: «Η Καλυψώ πιο πολλές μάζεψε» (η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα που συνόδευε τον δήμαρχο τη στιγμή της επίθεσης).

«Βρήκες τον μπελά σου, συμβολοποιείς (sic) ένα ολόκληρο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη μαυρίλα και αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις», είπε στον κ. Μπουτάρη ο Πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησής τους, στο δημαρχείο σε μια δήλωση που προϊδέασε για όσα εξόχως πολιτικά (και προεκλογικά) θα ακολουθούσαν. Ο κ. Τσίπρας  αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, που από τη μία -όπως είπε- έχει μια μακρά παράδοση αγώνων και από την άλλη υπάρχει και το μαύρο παρελθόν ρατσιστικών και εθνικιστικών γεγονότων.

Οσο για την επίθεση του Σαββάτου, ο κ. Τσίπρας κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον δήμαρχο ότι δηλαδή, «δεν πρόκειται για ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μία σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση».

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε προηγούμενα με αυτούς τους ανθρώπους που του επιτέθηκαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πήγε για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον Ποντιακό Ελληνισμό, την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία, πηγαίνει κάθε χρόνο», παρατήρησε και τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψής του ήταν να του εκφράσει τη συμπαράστασή του για «τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το προηγούμενο Σάββατο από οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης».

Πολλοί στη Θεσσαλονίκη καταδεικνύουν την πολιτική συγκυρία: 17 μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει κομματικό υποψήφιο για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, μια στήριξη –άτυπη ή επίσημη– στον κ. Μπουτάρη θα είναι μια επωφελής λύση και θα γλιτώσει την Κουμουνδούρου από περιπέτειες και ντροπιαστικές ήττες (ακόμα και το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είχε πάρει μόλις 10,47%).

Αλλά δεν το συζητούν μόνο στη Θεσσαλονίκη αυτό το ιδιότυπο φλερτ Τσίπρα – Μπουτάρη. Το προβάλλει με εντυπωσιακό τρόπο –πιο εντυπωσιακός δεν γίνεται– στο πρωτοσέλιδό της η κομματική «Αυγή» στο φύλλο της την Παρασκευή.

 

18_h

Το 2010 ο κ. Μπουτάρης εξελέγη για πρώτη φορά όντας προτεινόμενος της ΔΗΜΑΡ και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε κυβέρνηση, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη που τότε είχε διαγραφεί από τη ΝΔ και είχε συστήσει τη βραχύβια Δημοκρατική Συμμαχία. Το 2014 επανεξελέγη ως ανεξάρτητος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που τότε είχαν ήδη αναιμικά ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο. Θα τολμήσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία το 2019, σε ηλικία 77 ετών; Η επίθεση εναντίον του και η στήριξη όλων των παρατάξεων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου φαίνεται ότι έδωσε άλλη διάσταση και άλλη βαρύτητα στην παραμονή του στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στη συγκλονιστική του ομιλία στο δημοτικό συμβούλιο, τη Δευτέρα 21 Μαΐου, ο ίδιος ο κ.Μπουτάρης δήλωσε ουσιαστικά έτοιμος να το πράξει:

«Σε ό,τι με αφορά προσωπικά. Είμαι 75 χρονών. Θα γίνω 100. Το ξέρω σίγουρα. Μου το χει πει ο Θεός. Και όχι μόνο θα γίνω 100, αλλά θα είμαι και δήμαρχος», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά με την οποία απάντησε στις φήμες περί αποχώρησής του.

Επόμενες εκλογές είναι τον Οκτώβριο του 2019, αν δεν συμφωνείτε μαζί μας, μαυρίστε μας. Εμείς προτείνουμε, εσείς κρίνετε, και αν δεν μας θέλετε, δεν χρειάζονται ούτε χειροδικίες, ούτε λιντσαρίσματα, ήταν η αφοπλιστική δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη με αποδέκτες τους επικριτές του – δημοκράτες και μη».

Μετά το τέλος της συνάντησης της Παρασκευής τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να (προσ)καλεί τον κ. Μπουτάρη να ξανακατέβει υποψήφιος και να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου, δίνοντάς του ουσιαστικά και το χρίσμα (έστω και ατύπως).

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική. Άκουσα τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο να λέει ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100 του χρόνια. Εγώ τον ενθάρρυνα να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση.

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης που ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του, πολιτικά, σε πολλά πράγματα αλλά πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Το σχόλιο Καλαφάτη

Μια πρώτη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία ήρθε από τον Γιώργο Καλαφάτη, βουλευτή και επικεφαλής της γαλάζιας αντιπολίτευσης στον Δήμο. «Η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης απλώς επιβεβαίωσε αυτό που λέμε πάνω από έναν χρόνο τώρα: ότι ΣΥΡΙΖΑ και Μπουτάρης περπατούν χέρι – χέρι», είπε ο κ. Καλαφάτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δήλωσή του την Πέμπτη ο κ. Μπουτάρης είχε αναφέρει:

«Συλλογική και Ατομική Ευθύνη για να μην Καταντήσουμε Ζούγκλα.

» Η επίθεση εναντίον μου ήταν επίθεση εναντίον του καθενός από σας. Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου.

» Δυστυχώς στη χώρα μας, ειδικά την εποχή της κρίσης, η λαϊκή δυσαρέσκεια γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους ανθρώπους. Από οργανώσεις που εκτρέφουν αυταρχικές και βίαιες συμπεριφορές στο όνομα, υποτίθεται, της αγανάκτησης του κόσμου.

» Το σχέδιό τους αυτό το προάγουν με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό μοντέλο. Αυτό του φασισμού.  Και ο φασισμός ξέρουμε που οδηγεί.

» Είναι υποχρέωσή μας το γεγονός αυτό να το αναδείξουμε. Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε. Καλώ τις αρχές να συνεχίσουν το έργο τους και να φτάσουν όχι μόνο στα ‘στρατιωτάκια’ που εκτελούν πράξεις, όπως η προχθεσινή.

» Χθες κάποιοι άνθρωποι άφησαν παιδιά, δουλειές, διασκέδαση για να προστατεύσουν το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τη γνώμη του και να διαφωνεί χωρίς όμως ποτέ να επιβάλει την άποψή του με τη βία. Εντέλει όλοι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη για να μην καταντήσουμε ζούγκλα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στον αγώνα αυτό που είναι δύσκολος και καθημερινός.

» Την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου προσπάθησα με σθένος να την υπηρετήσω. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκα. Με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια».

Στην κηδεία του Χάρρυ Κλυνν

Πέρα από τη συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη, ο κ. Τσίπρας είχε συσκέψεις με συνεργάτες του στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετέβη στην Καλαμαριά για την κηδεία του Χάρρυ Κλυνν καθώς και στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...