463
Ιβάν και Αλέξης. Αραγε να οπλοφορούσε και όταν χαιρετούσε τον Πρωθυπουργό της χώρας; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Σαββίδης εξευτελίζει την «εξυγίανση» του Τσίπρα…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 12 Μαρτίου 2018, 08:00
Ιβάν και Αλέξης. Αραγε να οπλοφορούσε και όταν χαιρετούσε τον Πρωθυπουργό της χώρας;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Σαββίδης εξευτελίζει την «εξυγίανση» του Τσίπρα…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 12 Μαρτίου 2018, 08:00

Λίγες ημέρες μετά την δεύτερη εκλογική του νίκη (2015) ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση. «Υπάρχει παρακράτος στο ποδόσφαιρο», είπε. Βεβαίως, για όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς τα γεγονότα, δεν εκόμισε γλαύκα εις Αθήνας. Γνωρίζουν τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Ηταν, όμως, η πρώτη φορά που το έλεγε Πρωθυπουργός και μάλιστα υποσχόμενος κάθαρση (εδώ). Εναν χρόνο μετά ο κ. Τσίπρας το επανέλαβε, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με βετεράνους ποδοσφαιριστές (εδώ).

Ακολούθησαν αλλαγές νόμων, μια προσωρινή διακοπή του Πρωταθλήματος και συνεχείς προειδοποιήσεις των αρμόδιων υπουργών για δραστικά μέτρα. Αλλαξε και η διοίκηση της ΕΠΟ και δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, εφόσον η πολιτική βούληση φαινόταν δεδομένη, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων.

Ωσπου φτάσαμε σε δύο γεγονότα τη χτεσινή Κυριακή:

Πρώτον, μια δικαστική απόφαση, η οποία εκδόθηκε εσπευσμένα μέσα στη νύχτα και ευνοούσε εμφανώς μια ομάδα. Ολως περιέργως είναι η ομάδα που ο Πρωθυπουργός είχε «προβλέψει» μισοαστεία-μισοσοβαρά ότι θα πάρει το πρωτάθλημα (εδώ), αν και ο ίδιος είναι οπαδός άλλης ομάδας!

Δεύτερον, όλα αυτά δεν θα είχαν καμιά σημασία, αν δεν ακολουθούσαν τα γεγονότα στον βραδινό αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη, με την εισβολή στο αγωνιστικό χώρο του οπλισμένου ιδιοκτήτη της τοπικής ομάδας Ιβάν Σαββίδη.

Ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδες ευνοούνται ή αδικούνται από δικαστικές αποφάσεις. Ούτε είναι η πρώτη φορά που ιδιοκτήτες ομάδες εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και απειλούν διαιτητές, αστυνομικούς και παράγοντες αντίπαλης ομάδας. Όμως, είναι η πρώτη φορά που ένας ιδιοκτήτης ομάδας εξευτελίζει στην πράξη την προσπάθεια μιας κυβέρνησης (έστω σε επίπεδο διακηρύξεων) να επιφέρει ένα είδος εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο.

1872170
Ο Ιβάν εφορμά αρπάζοντας το πιστόλι του. Ο Πρίγιοβιτς παρακολουθεί…

Ο ιδιοκτήτης αυτός δεν είναι τυχαίος. Είναι ο φιλικότερος στη σημερινή κυβέρνηση επιχειρηματίας. Εχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Η κυβέρνηση τον διευκόλυνε σε επιχειρηματικές του κινήσεις, ακόμα και με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει υποστηρίζουν ανοιχτά την κυβέρνηση.

Ολα αυτά εξηγούν εν μέρει και την χτεσινή συμπεριφορά του. Ο κ. Σαββίδης, προφανώς, αισθάνεται ότι έχει κάποιου είδους ασυλία. Και γι’ αυτό, αποθρασυμένος, εισέβαλε στο γήπεδο οπλισμένος, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο έχουν πλέον πολιτικοποιηθεί, καθώς όλοι συνδέουν τα τελευταία γεγονότα με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κ. Σαββίδη και της κυβέρνησης. Η οποία έχει την ευθύνη να καταστήσει σαφή τη θέση της. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις. Γι΄αυτό υπάρχει υπουργός αρμόδιος για τον αθλητισμό.

Διαφορετικά, δηλαδή αν όλα μείνουν όπως είναι, θα παγιωθεί η εντύπωση ότι οι ποδοσφαιρικοί πάλαι ποτέ χαλίφηδες των μεγάλων ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά απλώς αντικαταστάθηκαν από τον χαλίφη της Θεσσαλονίκης, ευνοούμενο της σημερινής κυβέρνησης.

Φυσικά, σ’ αυτή την περίπτωση τα περί «κάθαρσης» και «εξυγίανσης» θα αποτελούν μια κακόγουστη φάρσα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News