525
Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή. Πλέον κυριαρχούν και εξαφανίζουν τους υπόλοιπους | SOOC/CreativeProtagon

H ανελέητη σύγκρουση των δύο συνθλίβει τους μικρούς

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 15 Δεκεμβρίου 2018, 11:31
Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή. Πλέον κυριαρχούν και εξαφανίζουν τους υπόλοιπους
|SOOC/CreativeProtagon

H ανελέητη σύγκρουση των δύο συνθλίβει τους μικρούς

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 15 Δεκεμβρίου 2018, 11:31

Αυτό που παρακολουθήσαμε το βράδυ της Παρασκευής αποτελεί το προανάκρουσμα για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε τους προσεχείς λίγους μήνες μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αθήνα έθεσαν τις βάσεις για μια ανελέητη σύγκρουση, που θυμίζει σκηνικό των δεκαετιών του ’80 και του ’90. Θύματά τους θα είναι (ή επιδιώκουν να είναι) τα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Οι βάσεις αυτής της σύγκρουσης είναι, σε αδρές γραμμές, δύο:

Η πρώτη συνδέεται με θέμα της επικαιρότητας, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι έχει πλονέκτημα στο Μακεδονικό, καθώς η κάθετα αρνητική θέση που πήρε συσπείρωσε το κόμμα του και αυτό αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά του. Σε τέτοιο βαθμό που τον έχει φέρει σε αντίθεση με παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης , στη συνεδριακή ομιλία του, επιχείρησε να κάνει μια μείξη κλασικών ρήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του…Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας: «Ανήκουμε στη Δύση, ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πάνω απ’ όλα ανήκουμε στην Ελλάδα»!

Ο κ. Τσίπρας αντεπιτέθηκε με το σύνθημα «η Αριστερά δεν πουλάει την Μακεδονία, την σώζει» και καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι, με τη στάση του, ενισχύει την πατριδοκαπηλία. Το Μακεδονικό δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου προκαλεί διαρκή αναβρασμό, αλλά δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα, καθώς ο σχεδιασμός του για εκλογές τον προσεχή Μάιο δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανατραπεί.

Η δεύτερη -και ουσιαστικότερη- βάση της σύγκρουσης Τσίπρα και Μητσοτάκη είναι τα εκατομμύρια των Ελλήνων-θυμάτων της πολύχρονης οικονομική κρίσης. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα στο πεδίο αυτό, ιδιαίτερα μετά την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων και τα μέτρα ενίσχυσης διαφορών κοινωνικών ομάδων με μικρά εισοδήματα. Στην ΝΔ φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει αυτό το σημείο και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως βασικό στόχο του κόμματος «να εκπροσωπήσει τους πιο αδύναμους της κρίσης». Μάλιστα, παρά τις καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης ότι επιδίδεται σε «παροχολογία», ο πρόεδρος της ΝΔ ακολούθησε και υποσχέθηκε μέτρα(επιδόματα κ.α) σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Και τα δύο επιτελεία φαίνεται ότι συγκλίνουν στην πεποίθηση ότι οι εκλογές θα κριθούν κυρίως σ΄ αυτό το πεδίο, δεδομένου ότι τα θύματα της κρίσης μπορεί να αποτελούν και την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Η σύγκρουση των δύο συμπιέζει τα μικρότερα κόμματα και ιδιαίτερα αυτά του ενδιάμεσου χώρου. Μάλιστα, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις ότι ο νέος δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα φτάσει σε ποσοστό μεγαλύτερο των εκλογών του 2015, κάποια από αυτά τα κόμματα θα μείνουν έξω από τη νέα Βουλή. Η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τους ΑΝΕΛ, ταλανίζει ήδη το ΚΙΝΑΛ (δοκιμάζει τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και έχει προκαλέσει διχασμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς η πόλωση θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Τσίπρας και Μητσοτάκης καλλιεργούν αυτήν την ατμόσφαιρα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Επιδιώκουν και οι δύο να λεηλατήσουν τον ενδιάμεσο κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο. Και, με την πολυδιάσπαση που επικρατεί σ’ αυτόν, η επιδίωξη μπορεί να στεφθεί από επιτυχία.

Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ανελέητη σύγκρουση μεταξύ της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και της Δεξιάς της ΝΔ, χωρίς κάποιο ανάχωμα ανάμεσά τους. Ο,τι χειρότερο για την πολιτική ζωή και τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...