464
Πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στον Λευκό Πύργο | IntimeNews

Περιμένοντας τον Τσίπρα

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Δεκεμβρίου 2018, 19:46
Πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στον Λευκό Πύργο
|IntimeNews

Περιμένοντας τον Τσίπρα

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Δεκεμβρίου 2018, 19:46

Πριν από δύο εβδομάδες διοργανώθηκε, Σάββατο απόγευμα, συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο καπάκι, στήθηκε και αντισυλλαλητήριο. Εκλεισαν οι δρόμοι του κέντρου, έπεσαν χημικά, ο κόσμος δεν βγήκε και οι μαγαζάτορες απόμειναν να κοιτάζουν τα κρέατα και τα ψάρια που τους έμειναν.

Δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ακόμη μια μέρα, και μάλιστα Παρασκευή, πήγε στράφι για την οικονομική κίνηση του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ηταν κι ο καιρός αποτρεπτικός για να κυκλοφορήσει κάποιος. Από το πρωί, η Θεσσαλονίκη ζούσε ένα κανονικό αγγελοπουλικό τοπίο στην ομίχλη. Η συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλία του Πρωθυπουργού ήρθε να προσθέσει βάρος στην ήδη κουραστική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. «Χαλάς τη διάθεση του κόσμου που θέλει να κάνει μια βόλτα και να ψωνίσει, ταλαιπωρείς τους ήδη ταλαιπωρημένους λόγω εποχής εργαζόμενους και σπας τη κίνηση των καταστημάτων που περιμένουν τις δυο αυτές βδομάδες για να τζιράρουν. Την επόμενη φορά ο Τσίπρας να βάλει συγκέντρωση Μεγάλη Παρασκευή και να κλείσει τους κεντρικούς δρόμους που περνάνε οι επιτάφιοι. Σίγουρη επιτυχία» έγραφε στο facebook κάποιος απογοητευμένος Θεσσαλονικιός.

Η συγκέντρωση, πάντως, δεν έγινε για τους Θεσσαλονικιούς. Εγινε για την τηλεόραση, έγινε για να μεταδοθεί η εικόνα, έγινε για να χαλάσει την επικοινωνιακή πρωτοκαθεδρία που θα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Με σύνθημα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Οχι στο μίσος και τον Εθνικισμό», ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει και να προβάρει την προεκλογική τακτική του. Σε μια πόλη με 2.000 αστυνομικούς, με 12 διμοιρίες των ΜΑΤ, με δυο αύρες, σε μια πόλη το πανεπιστήμιο της οποίας έκλεισε στις 5 το απόγευμα από τον φόβο των επεισοδίων, σε μια πόλη όπου διοργανώθηκαν δυο συγκεντρώσεις την ώρα της ομιλίας του.

Στον Λευκό Πύργο είναι λίγες (περίπου 3-4) εκατοντάδες άνθρωποι που μαζεύτηκαν για να διαδηλώσουν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάποιοι ήθελαν να μπουν στο Παλαί Ντε Σπορ, αλλά δεν τους άφησε η Αστυνομία. Ετσι κι αλλιώς, από μια είσοδο μόνο μπορεί να μπει κάποιος στον χώρο, οπότε ο έλεγχος είναι εύκολος. Η φημολογία έλεγε ότι οι διαμαρτυρόμενοι θα εμφανίζονταν με κίτρινα γιλέκα, αλλά αυτό δεν έγινε. Η άλλη συγκέντρωση είναι αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα. Η Αστυνομία παντού, κράνη, ασπίδες, εξοπλισμός. Μακεδονία ξακουστή από τη μια, τσακίστε τους φασίστες από την άλλη.

Η φήμη ότι θα έρχονταν λεωφορεία από όλη την Ελλάδα δεν επιβεβαιώθηκε. Εξω από το Παλαί, έγιναν κάποιες προληπτικές προσαγωγές. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι κι ο Γιώργος Ρακκάς, πρώην δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Οπως είπε ο ίδιος στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ήταν έξω από το στάδιο, όπου πήγε να δει τι γινόταν, και κατά την αποχώρησή του τον προσήγαγαν και τον οδήγησαν, μαζί με άλλα 5 άτομα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Η πόλη, για άλλη μια φορά, χρησιμοποιείται ως σκηνικό. Stay tuned, ραντεβού στο Παλαί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...