878
Χοσέ Λουίς Μάτο Σανμαρτίν, ή απλώς Χοσέλου: o ήρωας της Ρεάλ στον ημιτελικό της Μαδρίτης | REUTERS/Susana Vera

Χοσέλου: Ο φανατικός οπαδός της Ρεάλ που την έστειλε στον τελικό

Sportscaster Sportscaster 9 Μαΐου 2024, 15:58
Χοσέ Λουίς Μάτο Σανμαρτίν, ή απλώς Χοσέλου: o ήρωας της Ρεάλ στον ημιτελικό της Μαδρίτης
|REUTERS/Susana Vera

Χοσέλου: Ο φανατικός οπαδός της Ρεάλ που την έστειλε στον τελικό

Sportscaster Sportscaster 9 Μαΐου 2024, 15:58

Ακόμη μια απίθανη ποδοσφαιρική ιστορία, σαν παραμύθι, γράφτηκε το βράδυ της Τετάρτης στο επιβλητικό «Μπερναμπέου» της Μαδρίτης. Η Ρεάλ, που αποκαλείται και «galacticos», δηλαδή η ομάδα των «αστέρων», νίκησε (2-1) την Μπάγερν Μονάχου -με μία από τις πιο θεαματικές ανατροπές στα χρονικά του Τσάμπιονς Λιγκ- και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης χάρη σε έναν παίκτη ο οποίος, με όλο τον σεβασμό, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως «galactico».

Ο απρόσμενος ήρωας, Χοσέ Λουίς Μάτο Σανμαρτίν, περισσότερο γνωστός ως Χοσέλου, αγωνίζεται στη Ρεάλ δανεικός από την Εσπανιόλ. Υπήρξε μέλος της Καστίγια, της δεύτερης ομάδας του συλλόγου, όμως το 2012 η «Βασίλισσα», την οποία υποστηρίζει από παιδί, του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Εκτοτε, περιπλανήθηκε σε καμιά δεκαριά ομάδες, σε τρεις διαφορετικές χώρες. Επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι ως μια φθηνή λύση για να συμπληρωθεί το ρόστερ. Και χθες, σε ηλικία 34 ετών και 42 ημερών, έγινε ο γηραιότερος αναπληρωματικός στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, που μπήκε σε νοκ-άουτ αγώνα και πέτυχε δυο γκολ.

Και τι γκολ! Αυτά που βοήθησαν τη Ρεάλ να αποδράσει από την κόλαση. Μπήκε στο παιχνίδι στο 81′, ενώ η Μπάγερν βρισκόταν μπροστά στο σκορ και «αγκαλιά» με την πρόκριση, και «χτύπησε» δυο φορές μέσα σε τέσσερα λεπτά: στο 88’ και το 90’+1’. «Ενδεκα ολόκληρα χρόνια ονειρευόμουν τη στιγμή που θα επέστρεφα στην αγαπημένη μου ομάδα», είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από τον ισπανικό σύλλογο. Αλλά ούτε που το φανταζόταν, ότι θα ερχόταν η μέρα που όλο το γήπεδο θα φώναζε ρυθμικά το όνομά του.

Ο Χοσέλου έχει μόλις ισοφαρίσει την Μπάγερν μετά το τραγικό λάθος του Νόιερ

Ισως, δεν περίμενε, καν, να αγωνιστεί σε αυτό το «καυτό» ματς. Μέχρι χθες, ο προπονητής του, Κάρλο Αντσελότι, δεν τον εμπιστευόταν στα δύσκολα. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Ρεάλ τον είχε επιλέξει για τη βασική ενδεκάδα μόνο δυο φορές. Και τις δυο, εναντίον της Ουνιόν Βερολίνου στη φάση των ομίλων. Στα νοκ-άουτ ο συνολικός χρόνος συμμετοχής του ήταν μόλις 18 λεπτά.

«Στο ποδόσφαιρο τους σπουδαίους αγώνες τους κερδίζεις με την καρδιά, και εμένα η καρδιά δεν μου λείπει», τόνισε αμέσως μετά τη λήξη της συναρπαστικής αναμέτρησης. «Εργάστηκα σκληρά για πολλά χρόνια, σε πολλά μέρη, γνώρισα πολλούς ανθρώπους, και τώρα η Μοίρα με αντάμειψε με αυτή την απίστευτη βραδιά», πρόσθεσε με μάτια υγρά από τη συγκίνηση. Πριν από δυο χρόνια, τον Μάιο του 2022, είχε ζητήσει από τον σημερινό του συμπαίκτη, Ντάνι Καρβαχάλ, ο οποίος έχει παντρευτεί την αδελφή του, να του εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για να παρακολουθήσει από κοντά τη Ρεάλ στον τελικό εναντίον της Λίβερπουλ στο Παρίσι. Αν του έλεγε κάποιος ότι στον επόμενο τελικό της θα έφτανε χάρη σε εκείνον, ο Χοσέλου θα τον περνούσε για τρελό.

Γεννήθηκε στην Στουτγκάρδη, όμως τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Ισπανία, στα τμήματα υποδομής της Θέλτα Βίγκο. Ηταν τινέιτζερ ακόμη, όταν υπέγραψε στη Ρεάλ. Είχε ταλέντο στο σκοράρισμα -με την Καστίγια πέτυχε πολλά γκολ-, αλλά ο τότε προπονητής της πρώτης ομάδας, Ζοσέ Μουρίνιο, δεν του έδωσε ευκαιρίες. Στη La Liga της σεζόν 2010-2011 έπαιξε για μόλις 6 λεπτά. Και άλλα 12 λεπτά στο Κύπελλο Ισπανίας το 2011-2012. Σκόραρε και στις δυο εμφανίσεις του, όμως τρίτη δεν υπήρξε. Δόθηκε δανεικός στη Θέλτα και τον Αύγουστο του 2012 παραχωρήθηκε στη Χόφενχαϊμ. Στα 10 επόμενα χρόνια άλλαξε 7 ομάδες: Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Αννόβερο, Στόουκ Σίτι, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Νιούκαστλ, Αλαβές, Εσπανιόλ.

Πέρυσι το καλοκαίρι, που αποχώρησαν από τη Ρεάλ τρεις επιθετικοί, ο πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, έκρινε ότι η επιστροφή του ήταν η καλύτερη (και φθηνότερη) λύση. Ο Χοσέλου ήταν τρίτος στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ της La Liga 2022-2023, πίσω από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Καρίμ Μπενζεμά, και η Εσπανιόλ τον παραχωρούσε με δανεισμό έναντι 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ποσά η Ρεάλ τα δίνει… σε κέρματα.

Ο Χοσέλου βοήθησε καθοριστικά τη «Βασίλισσα» να επιβεβαιώσει την εντυπωσιακή της κυριαρχία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ. Θα εμφανιστεί σε τελικό, την 1η Ιουνίου εναντίον της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο «Γουέμπλεϊ», για 18η φορά. Για έκτη, τα 11 τελευταία χρόνια. Και θα διεκδικήσει το 15ο της τρόπαιο στην κορυφαία διοργάνωση.

Μπέλιγχαμ, Νάτσο, Ρούντιγκερ και Χοσέλου πανηγυρίζουν μετά την ανατροπή και την πρόκριση στον τελικό του Champions League

Απέκλεισε την Μπάγερν για τέταρτη διαδοχική φορά σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις τους, καταδικάζοντας τους Βαυαρούς να ολοκληρώσουν τη σεζόν χωρίς ούτε έναν κερδισμένο τίτλο – κάτι που είχε να τους συμβεί από το 2012. Αλλά και τον χαρισματικό σκόρερ, Χάρι Κέιν, να μείνει πάλι με άδεια χέρια.

Η ατυχία του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας είναι παροιμιώδης. Στα 14 χρόνια που αγωνίστηκε στο Λονδίνο, η Τότεναμ δεν κατέκτησε ούτε ένα «ασημικό». Το τελευταίο της -ένα Λιγκ Καπ- το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν εμφανιστεί εκείνος. Το 2010, που η Αγγλία θριάμβευσε στο Euro U17, ο Κέιν ήταν απών λόγω τραυματισμού. Στο Euro 2020 ήταν παρών, όμως τα «Λιοντάρια» (ίσως, η πιο ταλαντούχα εθνική Αγγλίας όλων των εποχών) ηττήθηκαν στον τελικό. Στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022, δεν έφτασαν, καν, στον τελικό.

Στο ντεμπούτο του στο Μόναχο, η Μπάγερν έχασε το γερμανικό Σούπερ Καπ από τη Λειψία. Επειτα αποκλείστηκε στο Κύπελλο Γερμανίας από ομάδα Γ’ Κατηγορίας (Ζααρμπρίκεν). Και τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα, τον οποίο μονοπωλούσε επί 11 χρόνια στη σειρά, τον κατέκτησε η Λεβερκούζεν για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...