620
Γεννηματά και Τσίπρας, σε μια πρόσφατη δύσκολη συνάντηση στο Μαξίμου. Είναι όμως τέτοια η απόσταση μεταξύ τους; | George Vitsaras / SOOC

Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ΣΥΡΙΖΑ;

Γεννηματά και Τσίπρας, σε μια πρόσφατη δύσκολη συνάντηση στο Μαξίμου. Είναι όμως τέτοια η απόσταση μεταξύ τους;
|George Vitsaras / SOOC

Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Απόστολος Δοξιάδης έκανε μία ανάρτηση σύμφωνα με την οποία στην κυβέρνηση υπάρχει σχέδιο για τη διάσπαση του Κινήματος Αλλαγής. «Είναι ένα συντονισμένο σχέδιο να διασπάσει τον κεντροαριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό χώρο (η ετικέτα δεν έχει τόση σημασία) μέσω περιφερειακών συμμαχιών, με δευτεροκλασάτους ή τριτοκλασάτους πολιτικούς και πολιτευτές του, καθώς και με διανοούμενους εκ των οποίων κάποιοι γενικότερα χαίρουν (έχαιραν;) εκτίμησης».

Δεν πρόκειται βέβαια για μία καινούργια άποψη. Ακούγεται από τότε που ο Νίκος Μαραντζίδης έγραψε το πρώτο του άρθρο υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως όσον αφορά τον Μαραντζίδη, είναι, τουλάχιστον, άστοχη η απόδοση ιδιοτέλειας στη διατύπωση των απόψεών του. Όσοι τον γνωρίζουν, έχουν γνώμη για την ευθύτητα της δημόσιας παρουσίας και των θέσεων του ανδρός.

Πολλά και αιχμηρά εκτοξεύτηκαν προς τον Γιάννη Ραγκούση. Προσεγγίζει, λένε, τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξασφαλίσει θέση στο ψηφοδέλτιο. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, τουλάχιστον εξ όσων δύναμαι να αντιληφθώ. Περισσότερο θα έβλεπα προς τη διάθεση του Ραγκούση να καταστήσει διακριτή την παρουσία του στο Κίνημα Αλλαγής. Άλλωστε ο ίδιος, την εποχή που συνέπλεε με την Αννα Διαμαντοπούλου στην «Ωρα Ευθύνης» ήταν αρνητικά διακείμενος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης όσοι περιγράφουν σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ διαπράττουν ένα μικρό λάθος λογικής: τους θεωρούν όλους αυτούς, στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, ικανούς να καταστρώσουν και να εκτελέσουν μακρόπνοο σχέδιο. Στην πραγματικότητα στηρίζουν πρωτοβουλίες που συμπλέουν με το δικό τους πλάνο επιβίωσης. Τα αυτονόητα δηλαδή.

Ο Ραγκούσης και ο Μαραντζίδης είναι δύο δέντρα. Γύρω τους υπάρχει ολόκληρο δάσος και άπαντες παριστάνουν ότι δεν το βλέπουν. Εντάξει, αυτοί οι δύο είναι υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το όλον ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο; Κάθε άλλο. Πάλλεται από πόθο, απλώς κρατούν τα προσχήματα. Θυμηθείτε μόνο ότι ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν την απλή αναλογική. Απλώς η Φώφη πράττει το αυτονόητο: περιμένει να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Και μετά υπάρχει πάντα η απλή αναλογική, «προκειμένου να αποτυπωθούν πλήρως οι νέοι συσχετισμοί στην κοινωνία και στη Βουλή». Το λάθος του Δοξιάδη και όλων όσων βλέπουν σχέδιο για διάσπαση του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται στην πλευρά αυτών που, υποτίθεται, θα αποχωρήσουν. Αν είναι να φύγουν κάποιοι, σίγουρα δεν θα είναι αυτοί που βλέπουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στην πολιτική, κάποια πράγματα ακολουθούν το φυσικό τους δρόμο. Και για το παλιό ΠΑΣΟΚ, τώρα που ατόνησαν τα πάθη, δεν υπάρχει κάτι ισχυρό που να τους κρατάει μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν υπάρχει δεν είναι, τέλος πάντων, ο Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης έχει και αυτός τα δικά του. Το σενάριο κεντροδεξιού κόμματος υπό τον Κωνσταντίνο Μίχαλο ακούγεται εδώ και δύο χρόνια. Άλλωστε ο Μίχαλος είχε συμμετάσχει στην Επιτροπή Διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπάρχουν, επίσης, οι «Γενναίοι του Βορρά» που, όπως θρυλείται, περιμένουν ένα σήμα του Ιβάν για να αρχίσουν το ξήλωμα του κεντροδεξιού πουλόβερ. Είναι λέει και οι καραμανλικοί που στέλνουν μηνύματα. Κανένας δεν πρόκειται να κινηθεί, ειδικά τώρα που η ΝΔ έχει προοπτική νίκης και είναι προσεκτική σε θέματα συντηρητικής ατζέντας. Ναι, αλλά, λέει το σενάριο, δεν αποκλείεται συσπείρωση των all star «αδέσποτων» της Δεξιάς υπό τον Πάνο Καμμένο. Μακάρι, μας έχει λείψει η παλιά καλή θεατρική επιθεώρηση. Όμως αυτοί θα σφαχτούν στα καμαρίνια, αν δεν παίζουν ξύλο με τους χρυσαυγίτες στους δρόμους.

Μη ξεχνάμε ότι έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ τις παρανυχίδες του. Λέτε να υπάρχει υπόγειο σχέδιο για την ενίσχυση του Γιάνη, της Ζωής, του Λαφαζάνη και του Αλαβάνου προκειμένου να πλαγιοκοπήσουν το κυβερνών κόμμα;

Τα πράγματα είναι τόσο πολύπλοκα που στο τέλος δείχνουν απλά. Στις εκλογές θα πάμε με αυτά τα σχήματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε αποκόλληση κομματιών. Και μετά όλα θα κριθούν από την αυτοδυναμία της ΝΔ και το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής, με μπαλαντέρ την προεδρική εκλογή και την απλή αναλογική στο φόντο. Όμως αυτή τη στιγμή, το σύστημα της αντιπολίτευσης δεν έχει πιάσει χαρτί και μολύβι. Όλοι είναι γύρω από το «να φύγουν αυτοί και μετά βλέπουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News