360
Το κατεστραμμένο κουβούκλιο έξω από την πρεσβεία του Ιράν και στα αριστερά στιγμιότυπο από την επίθεση του Ρουβίκωνα | CreativeProtagon/YouTube

Δυσμενής μετάθεση στο κέντρο της Αθήνας

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 19 Σεπτεμβρίου 2018, 06:30
Το κατεστραμμένο κουβούκλιο έξω από την πρεσβεία του Ιράν και στα αριστερά στιγμιότυπο από την επίθεση του Ρουβίκωνα
|CreativeProtagon/YouTube

Δυσμενής μετάθεση στο κέντρο της Αθήνας

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 19 Σεπτεμβρίου 2018, 06:30

Προτού ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παραγγέλθηκε για το περιστατικό της επίθεσης των μελών του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιράν, ανακοινώθηκαν ήδη οι πρώτες «ποινές» για τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού και στον ειδικό φρουρό της πρεσβείας.

Ο διοικητής μετατέθηκε δυσμενώς, λέει, στο Τμήμα Μεταγωγών. Ο φρουρός της πρεσβείας επέστρεψε, λέει, στις περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας.

Αχ, τι ωραία, αποδόθηκε Δικαιοσύνη! Από δω και μπρος όλα θα λειτουργούν ρολόι. Τα μέτρα ασφαλείας στο Μεταγωγών θα είναι δρακόντεια, που λέει και το κλισέ. Ουδείς θα αποπειραθεί να αποδράσει, να πηδήξει από παράθυρο, να πάρει το όπλο αστυνομικού, να μην δείξει πειθαρχία. Όλες οι μεταγωγές θα γίνονται στην ώρα τους, με ασφάλεια και ηρεμία.

Όσο για το κέντρο της Αθήνας, θα είναι ήσυχο. Αντί να κάθεται να βαριέται ο φρουρός μέσα στο κουβούκλιο και την ησυχία του Ψυχικού, θα περιπολεί στην Αθήνα. Οι πολίτες και οι τουρίστες θα κοιμούνται χαλαροί με ανοιχτές τις πόρτες, ενώ οι κακοποιοί θα λουφάζουν από φόβο. Η Αθήνα θα μεταμορφωθεί σε μια πόλη βαρετή από την πολλή την ασφάλεια!

Αλήθεια, ο άμεσος «σωφρονισμός» των εμπλεκομένων στο πολύ σοβαρό αυτό επεισόδιο δια της «δυσμενούς» μετάθεσης στο κέντρο της Αθήνας είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης; Κι αν ναι, για ποιον; Για τον διοικητή; Για τον φρουρό; Για τους πολίτες; Για τους εγκληματίες; Για τους φυλασσόμενους;

Αυτό που θα περίμενε ο πολίτης είναι να φανεί ότι το κράτος δείχνει ένα είδος σοβαρότητας. Ότι δεν ρέπει προς τον πανικό –διότι η «δυσμενής» μετάθεση στο κέντρο της Αθήνας δείχνει πανικό. Ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει, ότι αντιδρά με μια αναλογικότητα, με ένα σύστημα, με μια λογική. Ότι γνωρίζει πώς να μπολιάσει τους αστυνομικούς με όλα τα εφόδια που έχουν ανάγκη προκειμένου να προστατεύουν τους πολίτες με επιτυχία, με την ανάλογη και διαρκή εκπαίδευση γι αυτόν το σκοπό.

Εκπαιδεύονται επαρκώς οι αστυνομικοί; Αξιολογούνται τα μέτρα ασφαλείας και γίνονται διορθωτικές κινήσεις όπου αυτά δεν είναι αποτελεσματικά; Οπλίζονται οι αστυνομικοί με τα απαραίτητα ψυχολογικά εφόδια ώστε να είναι επαρκείς στη δουλειά τους;

Διότι, καλή η δυσμενής μετάθεση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σκέψου τη στιγμή που θα τύχει ακόμη «μια στραβή στη βάρδια» του αστυνομικού που βρέθηκε με το φανελάκι και τα χέρια στις τσέπες μπροστά στο Ρουβίκωνα.