295
Η στάση απέναντι σε ανήλικους πρόσφυγες στα Διαβατά σίγουρα δεν αξίζει κανένα βραβείο | REUTERS/Alexandros Avramidis

Αξίζει ο Τσίπρας το Νομπέλ Ειρήνης;

Δημήτριος Λούμπας  9 Απριλίου 2019, 15:59
Η στάση απέναντι σε ανήλικους πρόσφυγες στα Διαβατά σίγουρα δεν αξίζει κανένα βραβείο
|REUTERS/Alexandros Avramidis

Αξίζει ο Τσίπρας το Νομπέλ Ειρήνης;

Δημήτριος Λούμπας  9 Απριλίου 2019, 15:59

Η απάντηση έρχεται αβίαστα για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Φυσικά και όχι. Και στο επιχείρημα ότι ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος τον πρότεινε, η απάντηση είναι το ίδιο απλή.

Ο Πάπας πρότεινε τον Αλέξη Τσίπρα για το Νομπέλ Ειρήνης βασιζόμενος σε μια φράση του για τους πρόσφυγες.

Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας διασύρεται διεθνώς για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η σημερινή κατάσταση στα Διαβατά.

Ταυτόχρονα, έχουν εγερθεί τεράστια ζητήματα ως προς τη διαφάνεια σχετικά με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Διεξάγεται μάλιστα ακόμη και έρευνα από την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε., την Olaf.

Η Κυβέρνηση όχι μόνο απέτυχε οικτρά στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά έδειξε και το πιο ανάλγητο και απάνθρωπο πρόσωπο της στους πρόσφυγες. Αυτούς που δεν αντιμετώπισε ως ανθρώπινα όντα, τους εργαλειοποίησε όχι μόνο προεκλογικά , αλλά ήταν και τα πρώτα θύματα της πολιτικής της μετεκλογικά.

Οι άνθρωποι που θα άξιζε να πάρουν Νομπέλ για αυτή την υπόθεση, είναι οι τρεις γιαγιάδες, εκ των οποίων η μία δυστυχώς απεβίωσε σχετικά πρόσφατα. Οι γιαγιάδες αυτές, έδειξαν τι σημαίνει ανθρωπιά σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανοίγοντας τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Όχι αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν ευρωπαϊκούς πόρους με αδιαφάνεια και που επέτρεψαν αυτή τη στιγμή άνθρωποι, μικρά παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Γιατί στη Μόρια ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να συνδεθεί η αποχέτευση με τον βιολογικό καθαρισμό. 3,5 χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και οι άνθρωποι ζουν μέσα στη βρώμα.

Αυτό δεν είναι ανθρωπισμός. Είναι κυνισμός απαράμιλλη ανικανότητα. Ειδικά στην περίπτωση του Πρωθυπουργού της χώρας είναι και απύθμενη υποκρισία.


* Ο Δημήτριος Λούμπας είναι καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, συνεργάτης στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης- ΑΣΠΑΙΤΕ, διδάσκων του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, στον τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News