403
Τα δύο εντυπωσιακά κράνη έχουν ηλικία τουλάχιστον 1000 ετών μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε μέχρι σήμερα | National Museum Denmark

Κράνη με κέρατα, 1.000 χρόνια πριν από τους Βίκινγκς

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2022, 13:02
Τα δύο εντυπωσιακά κράνη έχουν ηλικία τουλάχιστον 1000 ετών μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε μέχρι σήμερα
|National Museum Denmark

Κράνη με κέρατα, 1.000 χρόνια πριν από τους Βίκινγκς

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2022, 13:02

Νέα επιστημονική έρευνα ανατρέπει την ιστορία δύο εντυπωσιακών κρανών τα οποία δεν ανήκαν σε Βίκινγκς, όπως πίστευαν οι ειδικοί, αλλά σε πολύ παλαιότερους σκανδιναβούς πολέμαρχους.

Η ιστορία των δύο κειμηλίων αρχίζει το 1942 όταν ένας αγρότης στην πόλη Viksø, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κοπεγχάγης, εντόπισε σπασμένα μεταλλικά αντικείμενα στην προσπάθεια του να κόψει τύρφη για επεξεργασία και παραγωγή καυσίμου. Δεν αντιλήφθηκε τι ακριβώς ήταν, τα θεώρησε σκουπίδια και απλά τα έβγαλε από την τύρφη και τα παράτησε λίγο πιο μακριά. Ομως αργότερα ένας προϊστάμενος κάποιων εργασιών που γίνονταν στην ίδια περιοχή είδε τα κομμάτια αυτά τα οποία του κίνησαν την περιέργεια, τα πήρε και τα παρέδωσε στους ειδικούς.

Αρχαιολόγοι του Εθνικού Μουσείου της Δανίας κατάλαβαν τι είχαν στα χέρια τους και ένωσαν τα κομμάτια δημιουργώντας τα δύο εντυπωσιακά χάλκινα κράνη με τα μακριά κέρατα. Επισκέφτηκαν στη συνέχεια το σημείο που βρέθηκαν και εντόπισαν μια ξύλινη βάση πάνω στην οποία ήταν τοποθετημένο το ένα από τα δύο κράνη. Η χρονολόγηση μετάλλων είναι έτσι και αλλιώς μια πολύ δύσκολη και συνήθως χωρίς ακριβή αποτελέσματα διαδικασία. Η παρουσία της ξύλινης βάσης περιέπλεξε επίσης τα πράγματα. Τελικά οι αρχαιολόγοι ήταν πεισμένοι όλα αυτά τα χρόνια ότι τα δύο κράνη ανήκαν σε κάποιους πολεμιστές Βίκινγκ.

Απρόσμενη ανακάλυψη

Το 2019 αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Άαρχους εντόπισαν στα κράνη κάτι που είχε διαφύγει από τους συναδέλφους τους και τους ερευνητές όλα τα προηγούμενα χρόνια: την παρουσία οργανικής ύλης η οποία όπως αποδείχτηκε ήταν τύρφη από σημύδα, το φυλλοβόλο δέντρο με το λεπτό κορμό και το πολύ μεγάλο ύψος. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Live Science, η χρονολόγηση της οργανικής ύλης με άνθρακα – 14 έδειξε ότι τα δύο κράνη δεν τα φορούσαν πολεμιστές Βίκινγκ στη διάρκεια του Μεσαίωνα αλλά κάποιοι σκανδιναβοί πολέμαρχοι, περίπου 1000 χρόνια νωρίτερα!

Η ανάλυση οριοθέτησε μάλιστα τη χρονική περίοδο που τοποθετήθηκαν τα δύο κράνη στο σημείο όπου βρέθηκαν: γύρω στο 900 π.Χ . Η τοποθέτηση τους είχε θρησκευτικό χαρακτήρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων που εμπλέκονται στη μελέτη. Οι Βίκινγκ έκαναν την εμφάνιση τους στη Σκανδιναβία πολλούς αιώνες αργότερα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα κέρατα στα κράνη ήταν μια αισθητική παρέμβαση οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και εικάζουν ότι οι δραστήριοι και εξαιρετικά ικανοί θαλασσοπόροι Φοίνικες ή κάποιοι άλλοι έμποροι από την Μεσόγειο έφτασαν στις σκανδιναβικές περιοχές μεταφέροντας εκτός από υλικά αγαθά εκείνης της εποχής και ορισμένα πολιτισμικά στοιχεία που υιοθέτησαν οι τοπικές κοινότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...