1158
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Μπέτυ Μπαζιάνα και τους συντελεστές της παράστασης «This is not Romeo & Juliet» | Facebook/Alexis Tsipras

Ο Τσίπρας πήγε στο Θέατρο Πορεία: «Ζητούνται ηθοποιοί να κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα»

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 13:34
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Μπέτυ Μπαζιάνα και τους συντελεστές της παράστασης «This is not Romeo & Juliet»
|Facebook/Alexis Tsipras

Ο Τσίπρας πήγε στο Θέατρο Πορεία: «Ζητούνται ηθοποιοί να κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα»

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 13:34

Το Θέατρο Πορεία για να παρακολουθήσει μαζί με τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα, την παράσταση «This is not Romeo & Juliet» σε σκηνοθεσία Αργύρη Πανταζάρα, επέλεξε για τη βραδινή έξοδό του τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε μια συμβολική κίνηση, μία ημέρα πριν το κλείσιμο όλων των θεατρικών σκηνών, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αφού εκθείασε τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών και την παράσταση στο σύνολό της, σε σχετική του ανάρτηση στο Facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να περάσει το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στους ηθοποιούς, επικρίνοντας την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από την κυβέρνηση.

«Μιλώντας με τους συντελεστές, θυμήθηκα ένα σύνθημα από μία πρόσφατη συγκέντρωση καλλιτεχνών: “Ζητούνται ηθοποιοί να κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα”», έγραψε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Η μοναδική απαίτηση που έχει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ από τους καλλιτέχνες –και όχι μόνο– είναι αυτή: Μη μιλάτε, μην αντιδράτε, μη διεκδικείτε».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία ως άλλοθι για να φιμώσει ό,τι δεν ελέγχει. Πρόκειται, σημειώνει, για την κυβέρνηση «που έστελνε την αστυνομία στα σινεμά για να συλλάβει νεαρούς και υπουργοί που ειρωνεύονταν και συκοφαντούσαν κορυφαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες όταν τολμούσαν να μιλήσουν για τα προβλήματα του κλάδου τους.

»Μια κυβέρνηση που θέλει να ξεμπερδεύει με τον μαζικό, λαϊκό πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να στηρίξει τα σινεμά, τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους, τους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές, τους τεχνικούς, τους ηχολήπτες».

Στον αντίποδα, υποστηρίζει, στον ΣΥΡΙΖΑ «εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν ώστε να ακούγονται σε κεντρικό επίπεδο οι διεκδικήσεις και τα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού, γιατί το νιώθουμε πρώτα και κύρια ως ηθικό μας χρέος».

«Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε αυτή τη χώρα το πρόβλημα δεν είναι οι κατ’ επάγγελμα υποκρινόμενοι, αλλά οι καθ’ έξιν υποκριτές που μάλιστα αυτοανακηρύσσονται σωτήρες», είναι η χαρακτηριστική φράση με την οποία κλείνει την ανάρτηση του ο κ. Τσίπρας.

Ερχονται λουκέτα και απολύσεις στην εστίαση

Την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) του κλάδου της εστίασης από όλη την Ελλάδα

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα μέτρα στήριξης που ζητά ο κλάδος της εστίασης από την κυβέρνηση, με τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα. Δεν είναι μικροπολιτική, τόνισε, αλλά ένα δίκαιο αίτημα και απάντηση στις ανάγκες που έχει ένα μεγάλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος πολλών χιλιάδων λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και απώλειας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμο να υπάρξει άμεσα απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση-ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης. «Εμείς λέμε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρείς να έχεις τη δυνατότητα να επιδοτηθείς, εμείς προτείναμε από τον Μάρτιο τα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο μη επιστρεπτέα επιδότηση για να μπορέσει να σταθεί ο επιχειρηματικός κόσμος», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σχολίασε ότι δεν ξέρουμε πόσης διάρκειας θα είναι το lockdown, «μακάρι να είναι ενός μηνός, τα επιδημιολογικά στοιχειά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, αλλά εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε το οικονομικό σχέδιο παίρνοντας το δυσμενές σενάριο». Κατόπιν αυτού τόνισε ότι πέραν της επιδότησης που είναι αναγκαία, σήμερα είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του κόστους εργασίας σε όσους έχουν κλείσει καθολικά, δηλαδή να καλυφθεί 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, σε όσες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος.

Οσον αφορά το ζήτημα των ενοικίων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακολουθηθεί αυτό που γίνεται στην Ιταλία, όπου το κράτος επιδοτεί ένα ποσοστό του ενοικίου, της τάξης του 40%.

«Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν, δεν βρισκόμαστε ούτε σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών ούτε έχουμε στόχο πλεόνασμα – ίσα ίσα η ΕΕ λέει “δαπανήστε ό,τι χρειάζεται για να κρατηθεί η υγειονομική και οικονομική σταθερότητα”– υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης χρημάτων και από το ΕΣΠΑ, η χώρα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο χάρη στην ΕΚΤ και το έκτακτο πρόγραμμα της, και απ’ ό,τι όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν και 37 δισ. στα ταμεία, δηλαδή έλεος», παρατήρησε παραπέμποντας για τα περαιτέρω στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή (κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης που έχει καταθέσει στον Πρωθυπουργό).

Αναφορικά τέλος με το ζήτημα της ρευστότητας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επικαλούμενος στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ότι «από τα 56 δισ. ρευστότητας που έχουν αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες -παραπάνω απ’ ό,τι είχαν το 2019- έχουν δώσει 10 στις επιχειρήσεις και το 50% από αυτά έχουν πάει σε πέντε επιχειρηματικούς ομίλους». Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι «τελικά δανειοδοτούνται αυτοί που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν πρόβλημα, ενώ αυτοί που έχουν την ανάγκη δεν έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα».

Τα πέντε αιτήματα του κλάδου της εστίασης

Από την πλευρά του, με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΟΕΣΕ,  ο Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε ότι «ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί τη βάσανο του πρώτου κύκλου 2,5 μηνών με τεράστιες επιπτώσεις» και «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μ.ο. μείωσης του κύκλου εργασιών είναι 57%», ενώ υπάρχουν «τμήματα του κλάδου με μείωση που μπορεί να ξεπερνά και το 90%».

Ο κ. Καββαθάς μίλησε για «τραγική συγκυρία» για τον κλάδο, τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος των λουκέτων για εμάς είναι ορατός το επόμενο διάστημα».

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν πολλές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν μετά τη λήξη του λοκντάουν, αλλά σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος 3 στις 10 επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανοίξουν ή να κλείσουν μετά το λοκντάουν, είναι ορατός πλέον», είπε, ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρηματιών είναι «υποδεέστερα ακόμα και των μέτρων που είχαμε τον Μάρτιο-Απρίλιο».

Μεταξύ άλλων μίλησε για κατασπατάληση πόρων υπό την έννοια, όπως εξήγησε, ότι αν χαθεί το 30% του κλάδου, θα μιλάμε για τουλάχιστον 100.000-200.000 ανέργους.

«Αν μας είχε ακούσει η κυβέρνηση και είχε επιδοτήσει το 100% του ασφαλιστικού κόστους, το κόστος θα ήταν μικρότερο από αυτό που δαπανά σήμερα». Διότι όπως εξήγησε, για έναν μισθό των 1.000 ευρώ το ασφαλιστικό κόστος είναι 350 ευρώ και σήμερα η κυβέρνηση δίνει 534 ευρώ σε αναστολές συν τα ασφάλιστρα που πληρώνει η πολιτεία, «άρα είναι λάθος ο σχεδιασμός».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ τόνισε την αναγκαιότητα τουλάχιστον πέντε κεντρικών άμεσων μέτρων για τον κλάδο:

Πρώτον, ειδικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής με μια ελάχιστη καταβολή ανά επιχείρηση –στη μικρότερη επιχείρηση– 5.000 ευρώ.

Δεύτερον, 100% των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο εξάμηνο.

Τρίτον, «τα ενοίκια που είναι τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις, γιατί η μείωση 40% μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο αν ισχύσει για ένα εξάμηνο».

Τέταρτον, «οι ρυθμίσεις οφειλών. Θα πρέπει να γίνει για όλες τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Πέμπτον, απαλλαγή από τέλη (καταλήψεις πεζοδρομίων και πλατειών) και δημοτικά τέλη προς τους ΟΤΑ.

«Είναι 5 αιτήματα που ζητάμε από την κυβέρνηση να μας τα ικανοποιήσει, όχι για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αλλά για να επιβιώσουμε», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...