1010
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πολλοί πλέον τον αναγνωρίζουν ως πρότυπο πολιτικού κόντρα στην επιδημία του λαϊκισμού | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Μάθημα αντι-λαϊκισμού η νίκη Μητσοτάκη»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 17:47
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πολλοί πλέον τον αναγνωρίζουν ως πρότυπο πολιτικού κόντρα στην επιδημία του λαϊκισμού
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Μάθημα αντι-λαϊκισμού η νίκη Μητσοτάκη»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 17:47

Για τους ευρωπαίους αναλυτές η εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές δεν ήταν τόσο έκπληξη ως προς το πώς επετεύχθη αλλά κυρίως για το πανευρωπαϊκό μήνυμα που έστειλε. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί, με ηττημένο μάλιστα έναν από τους πρώτους διδάξαντες, τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ήταν, πχ., το συμπέρασμα του Φερνινάντο Τζουλιάνο, αρθρογράφου του Bloomberg, ο οποίος, Ιταλός ων, κάνει και τους δυσάρεστους για τον ίδιο παραλληλισμούς με την κατάσταση στη χώρα του, όπου κυριάρχησε ο Ματέο Σαλβίνι. Tίτλος του άρθρου χαρακτηριστικός: «Η Ελλάδα παραδίδει ένα μάθημα στην Ιταλία».

«Οι ευρωεκλογές υποτίθεται ότι θα σηματοδοτούσαν το ζενίθ του λαϊκισμού στην Ευρώπη, αλλά ίσως άνοιξαν το δρόμο για το πολιτικό τέλος ενός από τους πρώτους υπέρμαχούς του, του Αλέξη Τσίπρα», παρατήρησε στο άρθρο του ο Φερντινάντο Τζουλιάνο, για να συνεχίσει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, που άφησε άναυδη την Γηραιά Ήπειρο με τη διπλή νίκη του σε αλλεπάλληλες γενικές εκλογές το 2015 ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, πιθανώς στις αρχές Ιουλίου, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που κυριάρχησε την ελληνική πολιτική σκηνή την τελευταία τετραετία (…) Ο Τσίπρας ίσως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ο καλύτερος τρόπος να περιορίσει μια αναπόφευκτη ήττα».

Στο άρθρο του στο Bloomberg ο Τζουλιάνο σημείωσε ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και η επίδοση της ΝΔ στις ευρωεκλογές ενθουσίασε τους επενδυτές, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και στο ράλι του χρηματιστηρίου στην Αθήνα, παρά τις τεράστιες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα. Χαρακτήρισε «μετρημένη» την πολιτική πλατφόρμα του κ. Μητσοτάκη «αν και δεν είναι σαφές κατά πόσον η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις Τσίπρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνοντας ότι «το μάθημα της περασμένης δεκαετίας είναι ξεκάθαρο: αν η Ελλάδα μπορέσει να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να πετύχει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα υπάρχει ανάγκη για υπερβολική λιτότητα».

Από την ανάλυση του κορυφαίου ειδησεογραφικού πρακτορείου δεν ξέφυγε ο κ. Τσίπρας και το πώς ανήλθε στην εξουσία. «Δεν είναι μόνον οι επενδυτές που πρέπει να πανηγυρίζουν. Ο Tσίπρας δέχθηκε συγχαρητήρια για την απόφασή του να υπαναχωρήσει από το χείλος της αποχώρησης από το ευρώ και την εξασφάλιση δεύτερης λαϊκής εντολής μετά την υπογραφή ενός νέου πακέτου διάσωσης με τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας. Έδειξε γενναιότητα τερματίζοντας μια κόντρα δεκαετιών με την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η απόφαση πιθανότατα του στοίχισε πολιτικά, αλλά κέρδισε επαίνους παγκοσμίως.

» Αλλά είναι αδύνατο να ξεχάσει κανείς ότι η άνοδος του Τσίπρα στην εξουσία οικοδομήθηκε πάνω στην εξαπάτηση. Στην πρώτη νίκη του στις αρχές του 2015 στις εκλογές είχε υποσχεθεί ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στη νομισματική ένωση αναγκάζοντας τους εταίρους στην Ευρωζώνη να αποδεχθούν πολύ καλύτερους όρους για ένα νέο σχέδιο διάσωσης. Αντίθετα βύθισε τη χώρα σε μια νέα ύφεση, αναγκάζοντας τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις να ζουν με τα capital controls. Μετά υπαναχώρησε από την αρχική συγκρουσιακή του στάση στέλνοντας τους πιο ακραίους συμμάχους του, περιλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, να υπογράψουν μια συμφωνία, όπου δεν απέσπασε παραχωρήσεις.

To γεγονός ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα για όλες τις κωλοτούμπες του είναι καλοδεχούμενο. Η σκοτεινή πλευρά των λαϊκιστών της Ευρώπης δεν είναι η κριτική τους για την κακή λειτουργία της ΕΕ, που είναι πασιφανής, αλλά η αδίστακτη ανεντιμότητά τους για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη μέλη. Κι αυτό φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο στρατόπεδο με τους υπέρμαχους του Brexit στη Βρετανία και τη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων στην Ιταλία (…)

Οι ψηφοφόροι μπορεί να κουράστηκαν με τα κόμματα εξουσίας, αλλά δεν είναι τυφλοί στις αποτυχίες των νεοφερμένων. Ο Τσίπρας ήταν ένας πρωτοπόρος μεταξύ των λαϊκιστών και είναι ένας από τους πρώτους που κινδυνεύουν να τους δώσουν τα παπούτσια στο χέρι»…

Reuters: «Σύντομος ο μήνας του μέλιτος για Μητσοτάκη»

Αλλά δεν είναι μόνο το Bloomberg. Το Reuters χαιρετίζει τη νίκη του κ. Μητσοτάκη που ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, ως μια εξέλιξη πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία.

«Η ήττα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ίσως αποδειχθεί νίκη της οικονομίας» σχολίασε σε άρθρο της στο Reuters η Σουάχα Πατάναϊκ, για να συμπληρώσει: «Το κακό αποτέλεσμα της Κυριακής ανάγκασε τον αριστερό ηγέτη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα χάσει από τη Νέα Δημοκρατία. Η παραμονή στην εξουσία για λίγους ακόμα μήνες ελάχιστα θα επηρέαζε το αποτέλεσμα, όμως θα αύξανε τον κίνδυνο της διάπραξης και άλλων σφαλμάτων πολιτικής. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και καιρό υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, ανακοίνωσε σειρά μέτρων με στόχο να έχουν απήχηση στους ψηφοφόρους. Στα μέσα Μαΐου το κοινοβούλιο ενέκρινε την ετήσια καταβολή ποσού σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και στους λογαριασμούς ρεύματος.

» Ο Τσίπρας έχει τονίσει πως η Ελλάδα θα τηρήσει την δέσμευση να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022. Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα διαθέτει τα δημοσιονομικά περιθώρια και ενδεχομένως να πετύχει τον στόχο φέτος. Ομως οι παροχές συνοδεύτηκαν από την άρση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση έχει ακυρώσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επρόκειτο να εφαρμοστεί το 2019, ενώ σε έκθεσή του τον Μάρτιο το ΔΝΤ εξέφρασε ανησυχίες για την ανεπαρκή ευελιξία της αγοράς εργασίας και την αύξηση των μισθολογικών πιέσεων.

»Όπως τόνισε το Ταμείο, η κυβέρνηση αντέστρεψε την μεταρρύθμιση του 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις και αύξησε τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σχεδόν κατά 11% στις αρχές του 2019. Οι πρόωρες εκλογές θα θέσουν τέλος στις αποκλίσεις από τον δρόμο της δημοσιονομικής αρετής στον οποίο έχει δεσμευθεί η Αθήνα. Το γεγονός αυτό και το πρόγραμμα του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγεί γιατί το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των εκλογών. Πάντως ο μήνας του μέλιτος του Μητσοτάκη θα είναι σύντομος, χωρίς να φταίει αυτός. Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί και οι εμπορικές εντάσεις αποτελούν αρνητική είδηση για μια χώρα που επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές της και να προσελκύσει επενδύσεις. Για τους επενδυτές, αυτά είναι προβλήματα που θα τους απασχολήσουν αργότερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...