450
Ο Τζακ Μα έχει δηλώσει ότι θα αφήσει την επιχείρηση για να αφοσιωθεί στη φιλανθρωπία | REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Ο Τζακ Μα της Alibaba είναι βαθύπλουτος αλλά και… περήφανο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2018, 09:34
Ο Τζακ Μα έχει δηλώσει ότι θα αφήσει την επιχείρηση για να αφοσιωθεί στη φιλανθρωπία
|REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Ο Τζακ Μα της Alibaba είναι βαθύπλουτος αλλά και… περήφανο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2018, 09:34

Μέσα σε λίγα χρόνια από άσημος δάσκαλος απέκτησε περιουσία δισεκατομμυρίων από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ωστόσο ο Τζακ Μα είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Αυτό αποκάλυψε η Λαϊκή Ημερησία, το όργανο του ΚΚΚ, για τον ιδρυτή της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος είχε στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί πως προτιμά να μην ανακατεύεται στην πολιτική, εντάσσεται έτσι στις τάξεις άλλων εξαιρετικά πλούσιων προσωπικοτήτων που είναι μέλη του ΚΚΚ, όπως ο δισεκατομμυριούχος Σου Τζιαγίν, εργολάβος ακινήτων και ιδρυτής του ομίλου Evergrande.

Η Λαϊκή Ημερησία, σε άρθρο της τη Δευτέρα στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των πρωταγωνιστών της ανάπτυξης της Κίνας, αναφέρει πως ο Τζακ Μα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο υπέρ των νέων «Δρόμων του Μεταξιού». Πρόκειται για γιγάντιο κινεζικό πρόγραμμα επενδύσεων κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2013 από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Στο άρθρο χαιρετίζεται επίσης ο Μα ως ένας από τους «εξαίρετους οικοδόμους του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά στην επαρχία Τσετσιάνγκ», όπου έχει την έδρα της η Alibaba.

Καθώς σε πολλούς τομείς της οικονομίας κυριαρχούν κρατικές επιχειρήσεις, η ένταξη στο ΚΚΚ (που έχει 89 εκατομμύρια μέλη) μπορεί μερικές φορές να διευκολύνει τη δράση των ιδιωτών επιχειρηματιών μέσα σ’ ένα περίπλοκο νομοθετικό και οικονομικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος Σι επιθυμεί να επεκτείνει την επιρροή του κόμματος στον ιδιωτικό τομέα. Για τον λόγο αυτό, κάθε επιχείρηση στην οποία εργάζονται περισσότερα από τρία μέλη του ΚΚΚ οφείλει να ιδρύει έναν πυρήνα του κόμματος ή, αν δεν υπάρχουν αρκετά μέλη, να συνασπίζεται με τις γειτονικές επιχειρήσεις για να το κάνει. Τρεις στις τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες έχουν ήδη συμμορφωθεί με αυτή την απαίτηση.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με τις οργανώσεις του κόμματος στους κόλπους των επιχειρήσεων, αυτοί οι πυρήνες του ΚΚΚ οφείλουν «να καθοδηγούν και να εποπτεύουν την επιχείρηση ώστε να σέβεται αυστηρά τους νόμους και τους εθνικούς κανονισμούς».

Ο Τζακ Μα δεν είχε δηλώσει πως είναι μέλος του κόμματος όταν η Alibaba εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 2014. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν διευκρίνισαν αν ήταν τότε ήδη μέλος του. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Alibaba αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Στο παρελθόν ο Μα είχε κρατήσει μια κάποια απόσταση από την εξουσία. «Η φιλοσοφία μου είναι να αγαπώ την κυβέρνηση, αλλά να μην παντρευτώ ποτέ μαζί της», δήλωνε το 2007 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Τα νέα μέλη του κόμματος οφείλουν ωστόσο να δίνουν τον εξής όρκο: «Να είμαι πιστός στο Κόμμα, να εργάζομαι δραστήρια, να μάχομαι για τον κομμουνισμό όλη μου τη ζωή, να είμαι πάντα έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα για το Κόμμα και τον λαό και να μην προδώσω ποτέ το Κόμμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...