329
| Menelaos Myrillas / SOOC

Χαλάρωση των capital controls με έξι αλλαγές και όριο τα €2.000

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 10:11

Χαλάρωση των capital controls με έξι αλλαγές και όριο τα €2.000

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 10:11

Νέα χαλάρωση των capital controls βρίσκεται στα σκαριά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από εισήγηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Μια από τις βασικές αλλαγές είναι η αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ, τα οποία θα μπορούν να αποσύρονται άπαξ. Αυτή είναι μια μικρή, αλλά συμβολική αύξηση. Διότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι πολίτες μπορούν είτε να «σηκώνουν» 60 ευρώ τη μέρα (άρα επί 30 μέρες, 1.800 ευρώ μηνιαίως), ή 420 ευρώ την εβδομάδα, ή 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο, δηλαδή €1.680 μηνιαίως.

Οπως ανέφερε στο φύλλο της Τρίτης η εφημερίδα «Εθνος», το σχέδιο προβλέπει σωρευτική ανάλυση μία φορά τον μήνα και θα επιτρέπεται ελεύθερα σε όλους να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Βασικός στόχος είναι να εισρεύσει περισσότερο χρήμα στα γκισέ, ειδικά μετά τη θετική κίνηση από πλευράς καταθετών να επιστρέψουν τον Οκτώβριο περί το 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες.

Επίσης θα αυξηθεί στο 50% το όριο αναλήψεων από χρήματα που επαναπατρίζονται στη χώρα, ενώ θα διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ και το μηνιαίο όριο που μπορεί να βγάλει κάποιος πολίτης ή μια εταιρεία στο εξωτερικό.

Για να προχωρήσει ωστόσο η νέα χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων, θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι δανειστές, κίνηση που αναμένεται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, η Eνωση Ελληνικών Τραπεζών κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών την πρόταση με την οποία εισηγείται τη νέα χαλάρωση των capital controls σε έξι σημεία. Εκεί προτείνεται:

  • Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για τους πολίτες.
  • Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά το μήνα.
  • Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν, από 30% που είναι σήμερα.
  • Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό.
  • Επίσης προτείνεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...