1048
Γεννηματά και Θεοδωράκης σε παλαιότερες, πιο καλές στιγμές. | SOOC

ΚΙΝΑΛ: Μπορεί να γεφυρωθεί πια το ρήγμα μεταξύ Φώφης και Σταύρου;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 18:48
Γεννηματά και Θεοδωράκης σε παλαιότερες, πιο καλές στιγμές.
|SOOC

ΚΙΝΑΛ: Μπορεί να γεφυρωθεί πια το ρήγμα μεταξύ Φώφης και Σταύρου;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 18:48

Αν έπρεπε να εικονογραφηθεί η κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό και τα όσα έγιναν στην ταραχώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, θα αρκούσε μια στιγμή από την ομιλία του… Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης: «Ξέρω ότι έχετε τα δικά σας εκεί στο ΚΙΝΑΛ, αλλά παρακαλώ λίγη ησυχία» είπε ενοχλημένος από το θόρυβο που έκαναν οι βουλευτές Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Είχαν όντως τα «δικά τους» και αυτό φάνηκε λίγο αργότερα από τις ομιλίες της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη που επιβεβαίωσαν το ρήγμα.

Ηταν τόσο διαφορετικές οι θέσεις και με τέτοια ένταση οι ομιλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του επικεφαλής του Ποταμιού απέναντι στο φλέγον ζήτημα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ που πολλοί προεξόφλησαν ένα πρόωρο σχίσμα στον νεοπαγή φορέα της Κεντροαριστεράς. Και ίσως αυτό το σχίσμα να μην είναι δυνατό να αποφευχθεί τελικά, παρά τις εξισορροπιστικές προσπάθειες που έγιναν μετά, τόσο από τον Γιώργο Καμίνη όσο και από άλλους παράγοντες που κατέδειξαν το προφανές: ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι πολύ νωρίς να διχάσει και να χαλάσει την όλη προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα «εγώ» βγήκαν στην επιφάνεια και ακούστηκαν πολύ και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.

Η κυρία Γεννηματά επανέλαβε τις σαφείς αντιρρήσεις της για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στις οποίες είχε άλλωστε μείνει αμετακίνητη, παρά το γεγονός ότι τα άλλα πέντε (5) μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ είχαν θετική άποψη.

Αυτήν την αντίθετη άποψη εξέφρασε ο μοναδικός άλλος κοινοβουλευτικός της εξάδας του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος μίλησε για «καλή συμφωνία», διαμηνύοντας ταυτόχρονα –και προς την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ– ότι δεν πρόκειται να γίνει «κατσαρίδα της πολιτικής» μόνο και μόνο για να κρατήσει το βουλευτικό αξίωμα.

«Ολοι αυτοί, που επιπόλαια -ίσως και χωρίς πολλή σκέψη- υποκύπτουν κάποια στιγμή στις σειρήνες του πολιτικού κόστους, θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά τρέφουν τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό που κατατρώει τη χώρα» είπε στην ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης. «Εγώ όμως», ξεκαθάρισε, «δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής, γιατί δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος, ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας».

Με την ομιλία της, ωστόσο, η κυρία Γεννηματά είχε πια οριοθετήσει την κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ. Δεδομένου μάλιστα ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν η μόνη που είπε ξεκάθαρα «όχι» στη συμφωνία, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έδειξε αποφασισμένη να τελειώνει με τις «διαφοροποιήσεις» στο εσωτερικό του. Εξ ου και η τελευταία κουβέντα της στην ταραχώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί: «Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι σε πρώτη φάση η κυρία Γεννηματά θα καλούσε τους εταίρους της στο ΚΙΝΑΛ να πάρουν σαφή θέση υπέρ ή κατά της συμφωνίας  -κάτι όμως που έχουν ήδη κάνει οι περισσότεροι: ο κ. Θεοδωράκης ως θερμός υποστηρικτής της συμφωνίας και σε πιο ήπια ένταση οι Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Από την άλλη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Μανιάτης –που ήταν και υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα τον Νοέμβριο–, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος –που άφησε μάλιστα υπονοούμενα για τον κ. Θεοδωράκη και τον ΣΥΡΙΖΑ– τάχθηκαν σαφώς εναντίον της συμφωνίας και υπέρ της θέσης της κυρίας Γεννηματά.

Το απόγευμα της Πέμπτης ήρθε η σειρά και του δημάρχου Αθηναίων και επίσης υποψήφιου αρχηγού Γ. Καμίνη να πάρει δημόσια θέση υπέρ της συμφωνίας για την ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντάς την «καλή».

Ωστόσο ο κ. Καμίνης προέβη σε μια ενωτική προσπάθεια και άμβλυνε το πολεμικό κλίμα στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ καταδεικνύοντας την υστεροβουλία του Αλέξη Τσίπρα που με το Σκοπιανό φαίνεται να θέλει να διχάσει και την Κεντροαριστερά.

«Δεν θα γίνουμε μέρος της εθνικά επιζήμιας στρατηγικής της κυβέρνησης να μας διχάζει για το Μακεδονικό, προκειμένου να καταπιούμε το Μεσοπρόθεσμο, ούτε όμως και θα πλειοδοτήσουμε στην εθνικιστική υστερία της Νέας Δημοκρατίας που ξεπουλά τις θέσεις της για τριάκοντα αργύρια εξουσίας. Η Κεντροαριστερά θα ανασυνταχθεί, όχι όμως όπως σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας. Θα παραμείνει εθνικά υπεύθυνη, θεσμικά προσηλωμένη, με καθαρή σκέψη και προτεραιότητες», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Καμίνης αναλαμβάνοντας ατύπως ρόλο γεφυροποιού στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

«Η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί. Αυτή τη στιγμή όμως η Ελλάδα δεν καλείται να αποφασίσει. Έχει το χρόνο για μια συζήτηση ψύχραιμη, καθώς το Μακεδονικό ζήτημα αγγίζει ευαίσθητες πτυχές για πολλούς συμπατριώτες μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξεκινήσουμε από δύο κοινές παραδοχές.

-Κανείς δεν είναι πιο πατριώτης ή πιο ορθολογιστής από τον άλλο.

– Η αρχική συμφωνία είναι θετική σε σχέση με το παρελθόν και η ευκαιρία λύσης μεγάλη.

Αντί λοιπόν να κραδαίνουμε τη μεζούρα του πατριωτισμού, ας γίνει η συζήτηση του τι επιπλέον θέλουμε στη συμφωνία και πως θα το πετύχουμε. Υπάρχει ο χρόνος υπάρχουν και οι τρόποι» τόνισε ο κ. Καμίνης σε ένα μήνυμα και προς της δύο πλευρές.

Αργότερα ήρθε και η νέα τοποθέτηση του Ποταμιού που ναι μεν κατήγγειλε την απολυταρχική συμπεριφορά της κυρίας Γεννηματά, αλλά έδειξε μια διάθεση συμβιβασμού ξεκαθαρίζοντας ότι θα ψηφίσουν υπέρ στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: «Θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, διότι στρέφεται συνολικά κατά της κυβέρνησης και εμείς είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση» τόνισαν από τη Σεβαστουπόλεως, χωρίς πάντως να ξεχνούν το πρόβλημα με την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό:

«Στο Πολιτικό Συμβούλιο, τα πέντε από τα έξι μέλη του υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Η πρόεδρος, μόνη της, είχε διαφορετική άποψη. Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός! Όταν αποφασίσαμε, όμως, τη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος, δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο», ανέφεραν προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς με αποχώρηση. Που και αυτό βέβαια δεν είναι συνολική απόφαση· ο Γιώργος Αμυρας δήλωσε ότι διαφωνεί με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ συντασσόμενος με την πλευρά Γεννηματά.

Οι ώρες και οι ημέρες είναι προφανές κρίσιμες και είναι ένα ζήτημα αν οι πληγές που άνοιξαν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ με το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ μπορούν πια να επουλωθούν. Ισως αυτό να γίνει πάλι από το βήμα της Βουλής, στις ομιλίες των Γεννηματά και Θεοδωράκη με έναν κοινό αντίπαλο: την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...