273
Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν και προκαλείται ανησυχία αφού αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αυξηθεί η στάθμη των θαλασσών με καταστροφικά αποτελέσματα για τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης | shutterstock

H Ανταρκτική λιώνει ακόμα πιο γρήγορα…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 17:20
Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν και προκαλείται ανησυχία αφού αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αυξηθεί η στάθμη των θαλασσών με καταστροφικά αποτελέσματα για τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης
|shutterstock

H Ανταρκτική λιώνει ακόμα πιο γρήγορα…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 17:20

Ομάδα που αποτελούνταν από 84 επιστήμονες από 44 φορείς (NASA, ESA, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα) πραγματοποίησαν μια μελέτη για την απώλεια των πάγων στην Ανταρκτική και έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση «Nature».

Πριν το 2012 η Ανταρκτική έχανε πάγους με σταθερό ετήσιο ρυθμό 76 δισεκατομμυρίων τόνων, συνεισφέροντας 0,2 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Ομως μετά το 2012 έχει υπάρξει τριπλασιασμός στις ετήσιες απώλειες. Η επιδείνωση είναι πιο αισθητή στη Δυτική Ανταρκτική, όπου οι ετήσιες απώλειες των 53 δισ. τόνων στη δεκαετία του 1990 έχουν αυξηθεί σε 159 δισ. τόνους το χρόνο μετά το 2012. Στο βόρειο άκρο της ηπείρου, στην Ανταρκτική Χερσόνησο, υπάρχει αύξηση 25 δισ. τόνων ετησίως μετά το 2000, ενώ αντίθετα στην Ανατολική Ανταρκτική οι πάγοι εμφανίζουν μια μικρή αύξηση της τάξης των 5 δισ. τόνων ετησίως.

Σε περίπου τρία τρισεκατομμύρια τόνους υπολογίζονται συνολικά οι πάγοι που έχουν λιώσει κατά την τελευταία 25ετία. Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτές οι απώλειες των ανταρκτικών πάγων έχουν οδηγήσει σε συνολική άνοδο της στάθμης των παγκόσμιων θαλασσών κατά 7,6 χιλιοστά μετά το 1992, με το 40% της ανόδου να έχει συμβεί μετά το 2012. Τα νέα ευρήματα παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για τις διαχρονικές μεταβολές στην παγοκάλυψη της Ανταρκτικής.

Η ήπειρος είναι καλυμμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί μέσω χιονόπτωσης στη διάρκεια χιλιάδων ετών. Στο Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι καλύπτουν μια πρόσθετη έκταση 18,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το χειμώνα, με πάχος περίπου ένα μέτρο. Η Ανταρκτική διαθέτει αρκετό νερό σε μορφή πάγου για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν ποτέ οι πάγοι της λιώσουν.