872
H καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα - Σθεναρή καταδίκη και από τους ηγέτες της ΕΕ | Reuters

Παρέμβαση Μέρκελ για τους δύο αξιωματικούς – Αυστηρή δήλωση ΕΕ για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2018, 12:47
H καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα - Σθεναρή καταδίκη και από τους ηγέτες της ΕΕ
|Reuters

Παρέμβαση Μέρκελ για τους δύο αξιωματικούς – Αυστηρή δήλωση ΕΕ για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2018, 12:47

Με φρέσκια τη δύσκολη και πολύμηνη προσπάθεια για την απελευθέρωση του γερμανού -τουρκικής καταγωγής- δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές φυλακές (όπου έμεινε για περισσότερο από έναν χρόνο κατηγορούμενος για τρομοκρατία), η Ανγκελα Μέρκελ παρενέβη προσωπικά για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακισμένοι εδώ και πάνω από είκοσι ήμερες στις φυλακές υψίστης ασφαλείς της Αδριανούπολης.

Σε ανταπόκριση της υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο Ερντογάν να αποφυλακίσει τους δυο έλληνες στρατιωτικούς», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι η καγκελάριος προσπαθεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση των δύο αξιωματικών, σημειώνοντας επίσης, ότι το θέμα θα απασχολήσει και την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο ΕΕ-Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Η υπόθεση δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επισκιάζει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας», γράφει η γερμανική  εφημερίδα και αποκαλύπτει ότι πλέον στις προσπάθειες για την αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών παρεμβαίνει προσωπικά η Ανγκελα Μέρκελ.

Στο δημοσίευμα γίνεται μνεία στο τηλεφώνημα, που σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, είχε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν, δεν έχει γίνει γνωστό».

Η Handelsblatt αναφέρεται επίσης στον συσχετισμό της υπόθεσης από την τουρκική πλευρά με αυτή της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούμενοι άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν. Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται η απόρριψη από την  ελληνική Δικαιοσύνη του τρίτου κατά σειρά αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοσή τους στην Τουρκία.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το 2016 είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν τη γρήγορη έκδοση των αξιωματικών. Στο μεταξύ όμως έχει δεμένα τα χέρια του λόγω των δικαστικών αποφάσεων. Αντί λοιπόν μιας άμεσης παρέμβασης προς τον Ερντογάν, ο Τσίπρας αναζητά διεθνή στήριξη. Ζήτησε ακόμη τηλεφωνικά βοήθεια από τον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Και η ΕΕ παρενέβη», γράφει η Handelsblatt, εκτιμώντας ότι η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα «δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα», καθώς όπως διαμηνύει η Άγκυρα, «η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης».

Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι η Αθήνα πλέον στηρίζει τις ελπίδες της για την αποφυλάκιση των αξιωματικών στη σύνοδο της Βάρνας, με την προσδοκία ότι η Τουρκία θα αποφυλακίσει τους δύο στρατιωτικούς πριν ή λίγο μετά τη σύνοδο.

«Εξάλλου η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που ακόμη εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε αυτό στηρίζεται και η ελπίδα ότι ο δύσκολος γείτονας μπορεί να ‘δαμαστεί’. Αλλά και χωρίς την υπόθεση των δύο έλλήνων στρατιωτικών πάλι η ευρωπαϊκή ατζέντα των Γιούνκερ και Τουσκ για την Τουρκία στη Βάρνα θα είναι δύσκολη», εκτιμά η Handelsblatt. Η Τουρκία για παράδειγμα εδώ και δύο χρόνια δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την προσφυγική συμφωνία, ενώ ο Ερντογάν ασκεί κριτική στην ΕΕ ότι δεν έχει καταβάλει όλη τη χρηματική βοήθεια που έχει υποσχεθεί για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Συρία.

«Από την πλευρά της βέβαια η Τουρκία ελπίζει ωστόσο ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, που αποτελεί σημαντικό θέμα για την τουρκική οικονομία. Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτύχει λόγω των αντιρρήσεων της Κύπρου», γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τον ναυτικό αποκλεισμό» για τα πλοία των εταιρειών που έχουν συνάψει συμφωνίες έρευνας υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Αθήνα προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση», υποστηρίζει η Handelsblatt, επειδή φοβάται ότι ο Ερντογάν μπορεί να ασκήσει πίεση στο προσφυγικό. «Εάν καταρρεύσει η προσφυγική συμφωνία απειλούνται τα ελληνικά νησιά με εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Έτσι δεν φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της Αθήνας το να αναχθεί η υπόθεση των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών σε μια κρίση. Ωστόσο», καταλήγει το δημόσιευμα, «η Τουρκία είναι όλο και πιο επιθετική απέναντι στους γείτονές της, την Κύπρο και την Ελλάδα».

Αυστηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάντως, αναμένεται να καταδικάσουν σθεναρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι ευρωπαίοι ηγέτες  θα  καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος και να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», τονίζεται στο έγγραφο.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» («grave concern») για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητά την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...