480
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου | Alexandros Michailidis/SOOC

«Ονειρο θερινής νυκτός» η οικουμενική

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2016, 19:34
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου
|Alexandros Michailidis/SOOC

«Ονειρο θερινής νυκτός» η οικουμενική

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2016, 19:34

Διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός που μιλά μάλιστα για μια διασκεδαστική και άνευ αντικειμένου συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, δηλώνει ενώ στέλνει μήνυμα στους δανειστές υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι μεν πρόθυμη να συνεργαστεί, αλλά δεν θα δεχτεί παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους τους.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ή νέες εκλογές «σενάρια τύπου αριστερής παρένθεσης» που προωθούνται από συμφέροντα και τα οποία θα διαψευστούν σύντομα.

Σε άλλο ερώτημα για τυχόν συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη, δηλώνει μεν ανοιχτός σε συνάντηση με όποιο αρχηγό του ζητήσει επαφή, αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο σύμπραξης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα μία αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μίας άνευ αντικειμένου συζήτησης».

Η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες είναι συμπαγής, επισημαίνει ακόμη ο κ. Τσίπρας και μιλά για μια εξαιρετική σχέση που έχει με τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η συμπολίτευση με στελέχη από τον κεντρώο χώρο με τον οποίο βλέπει προοπτική συνεργασιών, παρά την στάση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, όπως λέει.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για κλείσιμο μέσα στον Φεβρουάριο, όπως και για το ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους για το 2016. Πάντως προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις. Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία που έχει συνάψει με τους δανειστές, αλλά «χωρίς να δεχθούμε αδικίες», υπογραμμίζει.

Συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά όποιος θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση είναι καλοδεχούμενος, είναι η συνισταμένη των δηλώσεων των τελευταίων ημερών από υπουργούς

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται σε συνέχεια συνεντεύξεων και δηλώσεων υπουργών που τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι επαρκής.

Από το Mega ο Πάνος Καμμένος επισήμανε το Σάββατο ότι «εμείς αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε δυνατοί, ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουμε, μπορούμε, έχουμε τη δύναμη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και τους 153 βουλευτές να είμαστε στην κυβέρνηση χωρίς να χρειαζόμαστε κανέναν άλλο». Αφήνει πάντως και ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών λέγοντάς ότι «όποιος θέλει να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία είναι καλοδεχούμενος».

Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκαν και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη στην εφημερίδα Αγορά και ο Πάνος Σκουρλέτης στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο οποίος εκτιμά πως «το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης δεν προχωράει. Ούτε η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων». Ο ίδιος μιλά για σενάρια που δημιουργούνται «από κύκλους που θα θέλανε να διαμορφώσουν συνθήκες ομηρίας στην κυβέρνηση».

Το ενδεχόμενο ανοίγματος σε ανένταχτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς επισήμανε τέλος σε συνέντευξή του στα Νέα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απορρίπτοντας μάλιστα το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ενωση Κεντρώων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...