403
Μαθητές έχουν βγει από το σχολείο τους στη Ρώμη λόγω του σεισμού | REUTERS/Alessandro Bianchi

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλονίζουν την κεντρική Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 13:05
Μαθητές έχουν βγει από το σχολείο τους στη Ρώμη λόγω του σεισμού | REUTERS/Alessandro Bianchi

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλονίζουν την κεντρική Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 13:05

Τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές δονήσεις χτύπησαν το πρωί της Τετάρτης σε διάστημα τεσσάρων ωρών την κεντρική Ιταλία, στην ίδια περιοχή η οποία συγκλονίζεται εδώ και μήνες από αλλεπάλληλες δονήσεις που έχουν αφήσει δεκάδες νεκρούς και χωριά ολόκληρα ερειπωμένα.

Η πρώτη δόνηση συνέβη στις 09:25 (τοπική ώρα, 11:25 στην Ελλάδα) και είχε μέγεθος 5,1 βαθμών με επίκεντρο περίπου 10 χιλιόμετρα από το Αματρίτσε, το οποίο είχε χτυπηθεί πριν από μερικούς μήνες.

Ακολούθησε μια μικρότερης έντασης δόνηση 3,2 βαθμών.

Στις 10:14 σημειώθηκε νέα δόνηση 5,4 βαθμών περίπου στην ίδια περιοχή ενώ μόλις 11 λεπτά αργότερα, στις 11:25, και τρίτη ισχυρή δόνηση 5,3 βαθμών σημειώθηκε με περίπου το ίδιο επίκεντρο.

Και οι τρεις δονήσεις είχαν εστιακό σε βάθος μόλις 9-10 χιλιομέτρων.

Λίγο μετά τις 11:00 και συγκεκριμένα στις 11:07 (τοπική ώρα) σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 4,8 βαθμών, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων και αυτός στην ίδια περιοχή. Ανάμεσα στους τρεις πρώτους καταγράφηκαν δονήσεις 4,5 με 4,7 βαθμών.

Στις 13:33 σημειώθηκε και τέταρτη δόνηση άνω των πέντε βαθμών, αυτή τη φορά 5,1 βαθμοί, για άλλη μία φορά στην ίδια περιοχή.

Στο βίντεο παρακάτω φαίνονται οι αντιδράσεις κατά την ώρα του δεύτερου σεισμού σε ζωντανή εκπομπή της Rai.

Η δεύτερη δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρώμη προκαλώντας την εκκένωση σχολείων και του μετρό της πόλης, αναφέρουν τα ιταλικά μέσα.

Πέρα από το μετρό, υπήρξε κάποια διακοπή στα δρομολόγια των τρένων στην περιοχή, περισσότερο για προληπτικούς λόγους, παρά για γιατί υπήρξε πρόβλημα.

Την κατάσταση δυσκολεύει αρκετά χιόνι -μέχρι και δύο μέτρα σε κάποια σημεία- που έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. Πολλοί κάτοικοι παραμένουν  μακριά από τις κατοικίες τους σε τροχόσπιτα και πρόχειρα καταλύματα.

Για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές, στην περιοχή όμως πολλοί ζουν μακριά από τις κατοικίες τους ενώ δοκιμάστηκαν και από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας.

Όπως φαίνεται στον χάρτη από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, οι σεισμοί των τελευταίων οκτώ ετών επικεντρώνονται σε μια μικρή ζώνη στη κεντρική, ορεινή Ιταλία.

Η αρχή είχε γίνει το 2009 με την Λ΄Ακουιλα, όπου είχαν σκοτωθεί περί τους 300 ανθρώπους ενώ είχαν βρεθεί κατηγορούμενοι σεισμολόγοι οι οποίοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις καταστροφικές δηλώσεις.

Μέσα σε έξι μήνες από πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφηκαν τρεις σεισμοί άνω των 6 βαθμών, αρχικά στη Νόρτσια και το Αματρίτσε τον Αύγουστο και έπειτα, σε διάστημα τεσσάρων ημερών, στη Νόρτσια και το Βίσσο.

Σε κάθε περίπτωση είναι ασυνήθιστη σεισμική ακολουθία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...