323
Η... Χρυσηίδα Ντικ, η νέα αρχηγός | REUTERS/Stephen Hird

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έχει γυναίκα αρχηγό

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2017, 20:49
Η... Χρυσηίδα Ντικ, η νέα αρχηγός
|REUTERS/Stephen Hird

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έχει γυναίκα αρχηγό

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2017, 20:49

Είναι 56 ετών, τη λένε Κρεσίντα Ντικ και είναι η νέα αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια γυναίκα λαμβάνει μια τέτοια θέση στην ιστορία του Μεγάλου Νησιού.

Η Ντικ αναλαμβάνει καθήκοντα ως επικεφαλής της μεγαλύτερης και ιστορικότερης αστυνομικής μονάδας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχοντας μακρά πορεία στο Σώμα και έχοντας, κατά το παρελθόν, διατελέσει επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Βέβαια, υπάρχει ένα στίγμα στην πορεία και στην καριέρα της στο αστυνομικό σώμα: το 2005 είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη της Αγγλίας όταν είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν ύποπτο. Ο οποίος, τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν οπλοφορούσε.

Το 2007, ειδικό δικαστήριο την είχε απαλλάξει από κάθε κατηγορία, αλλά ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ η αρνητική κριτική προς το πρόσωπό της ποτέ δεν έπαψε.

Οσοι τη γνωρίζουν καλά ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ισχυρή προσωπικότητα, δυναμική, η οποία λαμβάνει πολύ γρήγορα αποφάσεις. Αναλαμβάνει έργο σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, ακριβώς την ίδια στιγμή που ο Χόγκαν είχε επιδείξει έργο -πολλές συλλήψεις- και είχε οργανώσει-«αρματώσει» τη Βρετανία απέναντι σε τρομοκρατικές απειλές.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία -γνωστή, ανεπίσημα, ως the Met- είναι περιφερειακή αστυνομική δύναμη, υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, με εξαίρεση το Σίτι του Λονδίνου (Square Mile), στο οποίο έχει δικαιοδοσία η Αστυνομία του Σίτι του Λονδίνου. Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει, επίσης, σημαντικές εθνικές αρμοδιότητες, όπως ο συντονισμός και η καθοδήγηση σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και η προστασία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης της βασίλισσας. Το Μητροπολιτικό Σώμα της Αγγλίας έχει ιδρυθεί το 1829 και απορροφά, σε ετήσια βάση, το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού που αφορά στα σώματα ασφαλείας.

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 17/2/2016, την πρώτη γυναίκα αντιστράτηγο απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία, καθώς προήχθη η υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η αξιωματικός η οποία από τη θέση του κλαδάρχη Μετανάστευσης και Προστασίας Συνόρων χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα το προσφυγικό πρόβλημα, κάτι που την έχει κάνει διεθνώς γνωστή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...