To Bloomberg για τη δικαιολογία που προσέφερε στο πιάτο μια συμμαχία σε έναν αντίπαλό της / Οι Financial Times για μια γυναίκα που κάνει τη βρώμικη δουλειά / Ο Independent για αεροπορική εταιρία που έπιασε πάτο / Και η Corriere della Sera…
  • Bloomberg

    Ο Πούτιν και πώς το ΝΑΤΟ εξαπάτησε τους Σοβιετικούς

    Λέγεται Λέονιντ Μπερσίντσκι, είναι αρθρογράφος του Bloomberg, κάθισε και διάβασε τις μελέτες του Πανεπιστημίου Τζορτζ για τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δύσης και της ΕΣΣΔ το 1990-91. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόσχεση που δόθηκε στη Μόσχα να μην πλησιάσει ποτέ το ΝΑΤΟ στα σύνορά της με αντάλλαγμα  το «ναι» στη γερμανική επανένωση, δεν είναι «μύθος», όπως υποστηρίζει η Βορειοαντλαντική Συμμαχία.

    Αν και δεν έχουν καταγραφεί, τα ίχνη της επίσημης προφορικής δέσμευσης του γερμανού υπουργού Εξωτερικών  Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ είναι εμφανή. Οι Γερμανοί ήταν πιο ειλικρινείς, ενώ οι Αμερικανοί είχαν καταφύγει σε μισόλογα. Και όταν οι χώρες της Ανατολής χτύπησαν την πόρτα του ΝΑΤΟ, δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Την άνοιξαν.

    Όλα αυτά, εξηγεί ο Μπερσίντσκι, είναι απαραίτητα για να κατανοήσουμε την ψυχολογία και τις ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου διαπραγματεύεται με τη Δύση όπως διαπραγματεύτηκε η Δύση με τους αποκαμωμένους Σοβιετικούς: προσποιείται, κρύβει,  δίνει υποσχέσεις χωρίς νόημα, αρνείται ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, προσφέρει παραχωρήσεις που δεν σκοπεύει να κάνει καθόλου. Με άλλα λόγια, λέει πράγματα που δεν πιστεύει και πιστεύει σε πράγματα που δεν λέει, γιατί βάζει τον εαυτό του στη θέση του νικητή.

    Για μια στιγμή, ο πρώην πράκτορας της KGB φάνηκε να ασπάζεται τις ιδέες της Δύσης. Αλλά ήταν ένας από τους πρώτους που διάβασε τα σοβιετικά έγγραφα, σε εκείνη την κοσμοϊστορική διαπραγμάτευση, και από τότε πείστηκε ότι ο κυνισμός, η δυσπιστία και η δύναμη είναι τα μόνα δυνατά χαρτιά. «Η ιστορία της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης είναι η δικαιολογία του – αν και όχι απολύτως αβάσιμη – για να αρνείται να παίζει καθαρά».

    Το συμπέρασμα του αναλυτή είναι ότι η Δύση με τον Πούτιν δεν θα πάει πουθενά. Αλλά ακόμη και η σχέση με τους διαδόχους του θα είναι περίπλοκη. Γιατί; Επειδή το άλλοθι της Ιστορίας «βρίσκεται τώρα στο DNA της μετασοβιετικής Ρωσίας».

    Φωτό:  Φωτογραφία από την υπογραφή της δήλωσης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Δυτικής Γερμανίας, το 1989 στη Βόννη. Με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι, από αριστερά, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε (υπουργός Εξωτερικών της τότε Σοβιετικής Ενωσης), Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (πρόεδρος της τότε Σοβιετικής Ενωσης), Χέλμουτ Κολ (καγκελάριος της τότε Δυτικής Γερμανίας) και ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ (υπουργός Εξωτερικών της τότε Δυτικής Γερμανίας)
  • The Financial Times

    Πρόσωπα/ Σάρα, η γυναίκα που «καθαρίζει» για τον Τραμπ

    Μα είναι δυνατόν να αποκρούει μια γυναίκα τις κατηγορίες που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση; Κι όμως. Ενώ έπεφταν σαν βροχή οι παραιτήσεις γερουσιαστών και για τις οποίες ακόμη και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χάλεϊ, διορισμένη από τον Τραμπ, δήλωσε στο CBS ότι «οι γυναίκες που κατηγορούν τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση θα πρέπει να ακουστούν», η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, έχει επιστρατεύσει την αιχμηρή γλώσσα της και τις μαγειρικές της ικανότητες.

    Αυτά γράφουν οι Financial Times, σε ένα πορτρέτο αφιερωμένο σε αυτόν τον «σιδερένιο στρατιώτη», που παρουσιάζεται ως μια στοργική μητέρα τριών παιδιών, πιστή κόρη ενός πρώην πάστορα που πέρασε και από την πολιτική  και παθιασμένη παρασκευάστρια κέικ, που υπερασπίζεται τον Τραμπ σαν μαντρόσκυλο. «Εχετε χώσει τα κεφάλια σας σε υπόνομο» είπε κάποτε στους δημοσιογράφους. Κι όταν ο Τραμπ είχε προσβάλει την τηλεπαρουσιάστρια Μίκα Μπρζενζίσκι λέγοντας ότι το πρόσωπό της είχε ματώσει από τα λίφτινγκ, σχολίασε: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε κάποιος που δέχεται τόσες επιθέσεις να μην απαντά. Οταν χτυπούν τον πρόεδρο, εκείνος απαντάει πιο σκληρά».

    Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα αυτή τη στιγμή στο Λευκό Οίκο. Η Ομάροσα Μάνιγκολτ, η αφροαμερικανίδα επικεφαλής επικοινωνίας του Office of Public Liaison, διορισμένη από τον Τραμπ και εκείνη, μόλις παραιτήθηκε δηλώνοντας στο ABC ότι έχει δει πράγματα που την έχουν κάνει να νιώσει άβολα. Και, τώρα, η Σάντερς είναι περισσότερο μόνη. Πάντως, γράφουν οι FT, η 35χρονη Σάντερς δεν έχει το ύφος του ανθρώπου που φοβάται ότι θα χάσει τη θέση του όπως την έχασαν άλλοι στον Λευκό Οίκο.

    Φωτό: Το εξαιρετικό σκίτσο τα λέει όλα. Πηγή: Financial Times
  • The Independent

    Ryanair/ Είναι η χειρότερη ευρωπαϊκή εταιρία;

    Οι μπελάδες δεν τελειώνουν ποτέ για την ιρλανδική εταιρεία που έχει κάνει την τύχη της με τις χαμηλού κόστους πτήσεις, αλλά σήμερα πληρώνει το τίμημα για ορισμένες προφανείς στρεβλώσεις του συστήματος.

    Μετά την κρίση η οποία, από τα τέλη του 2016 έως και το περασμένο καλοκαίρι, κόστισε την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, μετά τις ανορθόδοξες πολιτικές εργασίας, όπως οι εκβιαστικές απαιτήσεις από τις αεροσυνοδούς να πωλούν αρκετά αρώματα ή γκάτζετ κατά τη διάρκεια των πτήσεων, και επίσης μετά τα επακόλουθα της απεργίας των πιλότων που αποτράπηκε εν μέρει την τελευταία στιγμή, η Ryanair κερδίζει ένα αμφιλεγόμενο νέο ρεκόρ: σύμφωνα με τον Independent, έρευνα σχετικά με τον δείκτη ικανοποίησης των επιβατών, την κατατάσσει στην τελευταία θέση στην Ευρώπη ανάμεσα σε είκοσι εταιρείες. Από την «ασφαλέστερη και δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία» βρέθηκε να είναι η χειρότερη χαμηλού κόστους και με την αναλογία ποιότητας/τιμής σε ελεύθερη πτώση.

    Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Which? και συμμετείχαν 11.625 ενήλικες, αναλύθηκαν η παροχή υπηρεσιών στη διάρκεια της πτήσης και η ακρίβεια – ένας ακόμη μύθος της Ryanair που κατέρρευσε κατά τους τελευταίους μήνες. Η εταιρεία απάντησε χαρακτηρίζοντας την έρευνα ως «μη αντιπροσωπευτική και άνευ αξίας» επειδή «δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιλογές των επιβατών».

    Παρά πάντως την κακή βαθμολογία στη δημοσκόπηση και την αμαυρωμένη εικόνα, η Ryanair συνεχίζει να πετάει με περισσότερους επιβάτες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία και έχει το καλύτερο ρεκόρ πτήσεων χωρίς ατυχήματα. Οι πελάτες, λέει ο διευθυντής μάρκετινγκ Κένι Τζάκομπς, «δεν χορταίνουν τις χαμηλές τιμές της Ryanair».

    Μεταξύ των άλλων εταιρειών που αναφέρονται στην έρευνα, δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά ούτε  η British Airways (ελαφρώς καλύτερη από τη Ryanair) ούτε η Vueling. Αντίθετα πολύ δημοφιλείς είναι οι εταιρείες χαμηλού κόστους Jet2 και Norwegian.

    Φωτό: Ξέρουν πού πάνε. Ξέρουν και τι τους περιμένει; Πηγή: Shutterstock
  • Corriere della Sera

    Δημοπρασίες/ Μισό εκατομμύριο για ένα μαμούθ

    Κάτι παραπάνω από 548 χιλιάδες ευρώ: τόσα έβγαλε από την τσέπη του ο γάλλος επιχειρηματίας Πιερ Ετιέν Μπιντσεντλέρ για να αποκτήσει τον μεγαλύτερο σκελετό μαμούθ που έχει διακινηθεί ποτέ μεταξύ ιδιωτών. Ο Μπιντσεντλέρ διαθέτει εταιρία κατασκευών. Τι δουλειά έχει με τα μαμούθ; Αυτό το προϊστορικό ζώο είναι και το έμβλημα της επιχείρησής του. Και πιθανότατα ήθελε με αυτήν την θηριώδη αγορά να γιορτάσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διπλασίασε τον τζίρο της εταιρίας του.

    «Θα το βάλουμε στην είσοδο της εταιρίας, πιστεύω ότι θα βρούμε θέση» δήλωσε για τον σκελετό που είναι 15.000 ετών, έχει ύψος 3 μέτρα και 40 εκατοστά, μήκος 5 μέτρα και 40 εκατοστά και ζυγίζει μισό τόνο. Η κατάστασή του κρίνεται εξαιρετική από τους ειδικούς «σε ποσοστό 80%» όπως σημείωσε ο Ερίκ Μικελέρ, επιμελητής της δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στη Λιόν. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ένας κυνηγός, ο οποίος είχε τοποθετήσει το μαμούθ στην είσοδο του κάστρου του στην Αγγλία. Και γιατί το πούλησε; «Δεν άρεσε στα παιδιά του».

    Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί περίπου 500 σκελετοί μαμούθ – οι περισσότεροι από αυτοί κάτω από τους πάγους της Σιβηρίας. Το ενδιαφέρον για τα μαμούθ, γράφει η Corriere della Sera, είναι ιδιαίτερα αυξημένο τα τελευταία χρόνια και χάρις στην πρόοδο της γενετικής. Δηλαδή; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν να αποκτήσουν έναν ζωντανό κλώνο από το DNA των προϊστορικών σκελετών.

    Φωτό: Μόνο που δεν χωράει στο σαλόνι. Πηγή: Shutterstock



text
  • Ο Μπέος καταγγέλλει τη Ζωή για σεξουαλική παρενόχληση. Νωρίς διαλύθηκαν οι Monty Python


    23 Απριλίου 2024, 18:28