534
Το πρόσωπο της Πιέρα Αϊέλο λάμπει ξανά κάτω από το σκληρό σικελικό φως: η Κόζα Νόστρα ηττήθηκε | facebook

Από τον φόβο της Μαφίας έκρυβε το πρόσωπό της ώσπου εξελέγη βουλευτής…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 17:12
Το πρόσωπο της Πιέρα Αϊέλο λάμπει ξανά κάτω από το σκληρό σικελικό φως: η Κόζα Νόστρα ηττήθηκε
|facebook

Από τον φόβο της Μαφίας έκρυβε το πρόσωπό της ώσπου εξελέγη βουλευτής…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 17:12

Εξελέγη βουλευτής και είδε ο κόσμος το πρόσωπό της!

Αυτή η φράση είναι ίσως παρεξηγήσιμη στην Ελλάδα της κρίσης, όπου η άσκηση της εξουσίας έχει αφαιρέσει τις προσωπίδες από το πολιτικό προσωπικό αποκαλύπτοντας κάθε δυσμορφία, όμως στην Ιταλία σημαίνει «απλώς» ότι η βουλευτής Πιέρα Αϊέλο έδειξε το πρόσωπό της στον λαό μετεκλογικώς, διότι πριν το έκρυβε από φόβο μήπως τη σκοτώσει η Μαφία με τις λουπάρες της (κομμένες καραμπίνες).

Η Μαφία που, όπως λένε με πικρό χιούμορ οι ίδιοι οι Ιταλοί, είναι κρυμμένη σε δημόσια θέα…

Πρόκειται για μοναδική περίπτωση, που παρουσιάζει ο Guardian, και δείχνει τον τρόμο που ενσπείρει ακόμη στις ψυχές των γειτόνων μας το πάντα δραστήριο οργανωμένο έγκλημα της Σικελίας, αν και πλέον έχει υποσκελιστεί από την ομογάλακτη καλαβρέζικη συμμορία Ντράγκετα. Μια ιστορία της πραγματικής, της ζόρικης ζωής, που θα μπορούσε να εμπνεύσει τον συγγραφέα Αντρέα Καμιλέρι για ένα ακόμη αριστουργηματικό μυθιστόρημα με φόντο τον σικελικό υπόκοσμο.

Η κυρία Αϊέλο, Σιτσιλιάνα φυσικά, στα 51 της είναι βουλευτίνα των Πέντε Αστεριών, της περιφερείας Μαρσάλα, ωστόσο κατά το παρελθόν, το 1991, είχε την ατυχία να είναι μάρτυρας δολοφονίας του συζύγου της από δύο μαφιόζους. Ετσι, εξαιτίας των απειλών που δεχόταν, εντάχθηκε σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, το 1993.

Πλέον χαμογελά στον φακό πανευτυχής: «Είναι σαν να ξαναγεννιέμαι. Αντικρίζω τον κόσμο καταπρόσωπο χωρίς φόβο. Αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή αισθάνομαι ελεύθερη».

Την προεκλογική εκστρατεία της τη διέτρεξε με συνθήματα κατά της Μαφίας, και κατέλαβε την έδρα αν και αγωνίστηκε «χωρίς πρόσωπο» και με συνοδεία ασφαλείας. Ως μάρτυρας σε υπόθεση της Μαφίας, η Αϊέλο δεν μπορούσε να δείξει το πρόσωπό της δημοσίως, ούτε να φωτογραφηθεί. Φορούσε πάντα ένα βέλο ή μαντήλι και το κάλυπτε.

Male-detta-mafia-piera-aiello
Με καλυμμένο το πρόσωπό της και σκεπασμένη την κεφαλή της, προτού εκλεγεί βουλευτής. Το 2012 εξέδωσε βιβλίο με τις περιπέτειές της υπό τον τίτλο «Αναθεματισμένη Μαφία!», τώρα θυμάται εκείνα τα χρόνια και λέει: «Αποφάσισα να γίνω υποψηφία, και στη συνέχεια εξελέγην, διότι εγώ, η Πιέρα Αϊέλο, ήθελα πίσω το πρόσωπό μου» (Credit: Movimento 5 Stelle Sicilia)

Γεννημένη στη Σικελία, 14 μόλις ετών αναγκάστηκε να παντρευτεί τον γιο ενός τοπικού κάπο, του Βίτο Ατρία, και να υποστεί τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μαφιόζικών «οικογενειών» οι οποίοι τελικά την ενέπλεξαν σε μία ιστορία που θα την ταλαιπωρούσε πολλά χρόνια. Το 1991 ο σύζυγός της εκτελέστηκε μπροστά στα μάτια της μέσα στην πιτσερία που διατηρούσε. Οταν η ίδια αποφάσισε να καταθέσει κατά των δολοφόνων, κατέστη σημαντικός μάρτυρας για τις Αρχές οι οποίες της επέβαλαν, όπως λέει, περιοριστικές συνθήκες, ιδιότυπης κράτησης ουσιαστικά, ενόσω βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Επρεπε να αλλάξει όνομα και επώνυμο και να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη.

Τον προηγούμενο χρόνο όμως αποφάσισε να πάρει και πάλι τη ζωή της στα χέρια της, έτσι συμμετείχε στην προεκλογική καμπάνια των Πέντε Αστεριών ως υποψηφία και με στόχο «να φέρει στη Βουλή το θέμα των δραματικών συνθηκών στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν όσοι αποφάσισαν να αντισταθούν στη Μαφία διά μαρτυρικής καταθέσεως» λέει.

Πλέον φωτογραφήθηκε μεν, ωστόσο θα συνεχίσει να ζει υπό αστυνομική προστασία. Αξιολογείται πάντα ως στόχος της Κόζα Νόστρα, ειδικά αφότου αναδείχθηκε εξέχουσα προσωπικότητα στον αγώνα κατά της Μαφίας, προτρέποντας κιόλας και άλλους να καταθέσουν εναντίον της. Αυτό εξάλλου έκανε την περασμένη Τετάρτη, καθώς μετέβη στη Σικελία και συναντήθηκε με άλλους μάρτυρες κατά της Μαφίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...