398
Ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος, που πάντως δεν θα γίνει πρωθυπουργός | REUTERS/Tony Gentil/File Photo

Ιταλία: Ετοιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα, ακόμη αναζητείται πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 11:54
Ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος, που πάντως δεν θα γίνει πρωθυπουργός
|REUTERS/Tony Gentil/File Photo

Ιταλία: Ετοιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα, ακόμη αναζητείται πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 11:54

Τη Δευτέρα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις για το όνομα του νέου πρωθυπουργού στην Ιταλία, ωστόσο το εμπόδιο του προγράμματος ξεπεράστηκε γιατί η Λεγκά του Βορά και το Κίνημα Πέντε Αστέρια ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Μετά τις αποκαλύψεις για τα σχέδια συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ, τις οποίες τα δύο κόμματα απέρριψαν ως «παλαιότερη εκδοχή», το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα (PDF) μοιάζει, σε μια πρώτη ανάγνωση, ήπιο και ασαφές.

Για τα ευρωπαϊκά ζητεί, για παράδειγμα, «την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ». Το Bloomberg εκτιμά ότι η Ιταλία μπορεί να ασκήσει πιέσεις ενόψει του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος θα ψηφιστεί  τους επόμενους μήνες.

Οι αναφορές στην ΕΚΤ περιορίζονται σε γενικόλογα σχόλια, αφήνοντας την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση για διαγραφή χρέους 250 δισ. ευρώ στην άκρη.

Απουσιάζει φυσικά και κάθε αναφορά στη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ.

Το πρόγραμμα θα τεθεί τουλάχιστον στην κρίση των μελών των Πέντε Αστέρων προτού παρουσιαστεί στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, στο πρόγραμμα περιέχεται η στήριξη των ανέργων με σχεδόν 800 ευρώ τον μήνα για μία διετία, μόνον δύο φορολογικές κλίμακες (στο 15% και 20%), αλλά και η αντιμετώπιση της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε επιχειρηματική και πολιτική δράση.

Ολα αυτά μέσα σε ένα κλίμα διεθνούς ανησυχίας για τις εξελίξεις στη χώρα, η οποία εκφράζεται προς το παρόν από την πορεία του ιταλικού ομολόγου.

Την Πέμπτη το ιταλικό σπρεντ άγγιξε τις 160 μονάδες βάσης ενώ οι οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν νέες «αναταράξεις», τις επόμενες ημέρες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το spread ήταν γύρω στις 130 μονάδες βάσης.

Η διαρροή την Τετάρτη των σχεδιασμών για το αίτημα διαγραφής χρέους 250 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ είχε ανησυχήσει τις αγορές. Λίγοι επενδυτές θεωρούσαν πάντως ρεαλιστική πρόταση ή εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην ατζέντα μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Αναζητείται πρωθυπουργός

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι ακόμη αναζητούν οι δύο πλευρές τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία. Αυτός δεν θα είναι ούτε ο ίδιος ούτε ο αρχηγός του Κινήματος Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οποιος και να είναι ο άνθρωπος αυτός, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οριστικοποίηση του προγράμματος» και, ίσως, «μπορεί να το έχει ήδη κάνει» είπε ο ακροδεξιός Σαλβίνι.

Εδωσε μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων: «Τη Δευτέρα ή θα ολοκληρωθούν όλα ή θα σημαίνει ότι κάναμε τεράστια δουλειά, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, για την οποία κάποιοι θα μας είναι ούτως ή άλλως ευγνώμονες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...