783
Γονείς στέκονται μαζί με τα παιδιά που γλίτωσαν. Ως την επόμενη τραγωδία | EPA/GIORGIO VIERA

Η νέα κανονικότητα των ΗΠΑ: Σφαγές στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2018, 13:45
Γονείς στέκονται μαζί με τα παιδιά που γλίτωσαν. Ως την επόμενη τραγωδία
|EPA/GIORGIO VIERA

Η νέα κανονικότητα των ΗΠΑ: Σφαγές στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2018, 13:45

Είναι η νέα κανονικότητα; H σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, βύθισε την αμερικανική κοινή γνώμη και πάλι σε μια βαθιά περισυλλογή. Τι διάολο συμβαίνει; 12 μαθητές και άλλοι πέντε μεγάλοι σκοτώθηκαν από τα πυρά του Νικολάς Κρουζ που εισέβαλε στο σχολείο αρματωμένος για να σκορπίσει τον θάνατο.

«Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε, διακόπτοντας τη συνεδρίαση στη Γερουσία, ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής από το Κονέκτικατ που το 2012 είχε συγκλονιστεί από τη σφαγή στο νηπιαγωγείο του Σάντι Χουκ.

Ο συγκεκριμένος γερουσιαστής παρατήρησε ότι εφέτος έχουν ήδη καταγραφεί 19 πυροβολισμοί σε σχολεία. «Και ακόμα δεν φτάσαμε στον Μάρτιο» συμπλήρωσε. «Είναι από σύμπτωση; Από κακή τύχη; Ή από το γεγονός ότι εμείς ως υπεύθυνοι δεν κάνουμε τίποτα; Ως γονιό με τρομάζει μέχρι θανάτου ότι αυτό το Σώμα δεν παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια των παιδιών μου».

Αλλά ακόμα και αυτή η δραματική έκκληση του γερουσιαστή έχει κάτι από την μακάβρια κανονικότητα τέτοιων συμβάντων. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επαναλάβει ότι η χειρότερη στιγμή στην οκταετή θητεία του ήταν το μακελειό στο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο του 2012. Αλλά παρά την οδύνη του δεν κατάφερε να περάσει έναν νόμο –πέντε φορές του έκλεισε τον δρόμο το Κογκρέσο– για αυστηρότερους ελέγχους στον τρόπο που οι πολίτες προμηθεύονται όπλα και δεν κατάφερε να εμποδίσει το φαινόμενο: από το 2013 έχουν καταγραφεί 291 πυροβολισμοί σε σχολεία των ΗΠΑ!

Αυτή η επιδημία, αυτή η κατάρα, δυστυχώς έχει αρχίσει να γίνεται καθημερινότητα. Κάθε τόσο υπάρχει ένα σοκ, εθνικό αν τα θύματα είναι «αρκετά», έπειτα πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να περιοριστεί η οπλοκατοχή και έπειτα αυτές οι φωνές σβήνουν, καθώς οι ημέρες περνούν και η πολιτική ηγεσία αρνείται αποτελεσματικά να κάνει τον αυτονόητο συσχετισμό, ότι οι (όποιοι παρανοϊκοί) δράστες σκορπούν με ευκολία τον θάνατο επειδή ο νόμος τους διευκολύνει να αποκτήσουν ένα όπλο. Ο 19χρονος Κρουζ που σκότωσε 17 άτομα στο Πάρκλαντ της Φλόριντα είχε παρελθόν βίας, χρειαζόταν ψυχιατρική παρακολούθηση, αλλά μπήκε στο σχολείο με ένα AR-15 και θέρισε μαθητές και δασκάλους.

O έλεγχος της οπλοκατοχής μπαίνει στο στόμα όλων όσο οι τραγωδίες είναι φρέσκιες και έπειτα παραμελείται. Στον αντίποδα η NRA, το πανίσχυρο λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, δεν παραμελεί ούτε μία ημέρα τον στόχο της, να προστατεύει με κάθε τρόπο –κυρίως με δωρεές προς τους πολιτικούς (και τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ)– την περιβόητη 2η Τροπολογία του Συντάγματος που αναδείκνυε ως ύψιστο δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση ο Ρομπ Πόρτμαν, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Οχάιο. Με το που έγινε γνωστό το μακελειό έγραψε και αυτός στο Twitter για συλλυπητήρια και ευχές στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο ίδιος πήρε 20.300 δολάρια από την NRA και προφανώς δεν έχει κάνει κάτι για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει σταθερά στηρίξει την οπλοκατοχή, έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της NRA και η δήλωσή του μετά τη νέα τραγωδία στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας είναι εκτός τόπου και χρόνου: «Κανένα παιδί, κανένας δάσκαλος, κανένας δεν πρέπει να νιώθει ανασφαλής στα αμερικανικά σχολεία» είπε. Τα 19 περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία μέσα σε λίγες εβδομάδες δεν του λένε κάτι.

28058365_883296441852265_4748931391964434677_n
Ολα είναι εντάξει, είσαι ασφαλής, λέει ο Θείος Σαμ στην NRA ενώ δίπλα όλοι είναι νεκροί…

Στο πλαίσιο αυτής της μακάβριας κανονικότητας και η αντίδραση του Χόλιγουντ. Δάκρυα και οργή. Αλλά προς τι;

«Ακόμη μια φορά κάποιος ανοίγει πυρ μέσα σ’ ένα σχολείο. Συγχαρητήρια σ’ αυτούς τους θρασύδειλους που δεν κάνουν τίποτα για να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτή την επιδημία, βλ. Κογκρέσο» έγραψε η Μπέτι Μίντλερ στο Twitter.

«Να μια σκέψη, αμερικανικά ΜΜΕ: αφιερώστε το ένα δέκατο από τη φρενήρη, χωρίς σταματημό ενέργεια που ξοδεύετε για να βαράτε τον Τραμπ στο να ζητήσετε νομοθεσία για έλεγχο της οπλοκατοχής» είπε από την πλευρά του ο Πιρς Μπρόσναν.

«Πρέπει να εκλέξουμε, τον Νοέμβριο, υποψηφίους που δεν χρηματοδοτούνται από τη National Riffle Association. Έχουμε μια ευκαιρία να εκλέξουμε υποψηφίους που δεν θ’ αφήσουν τα παιδιά να πάνε σχολείο για να τα πυροβολήσει κάποιος. Είναι αηδιαστικό το πόσες φορές έχει συμβεί αυτό και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κάνουν τίποτα. Τα χέρια σας είναι βαμμένα με αίμα» προτρέπει η Τσέλσι Χάντλερ.

«Οι προσευχές χωρίς συνακόλουθες πράξεις είναι σιωπηρά ψέματα που λέει κανείς στον εαυτό του, που δεν τα ακούει κανένας Θεός, που ισοδυναμούν με τίποτα. Η δράση είναι η γλώσσα της αλήθειας, οι προσευχές των Αγίων» είπε ο Μαρκ Ράφαλο.

«Καμιά δήλωση, καμιά πράξη, κανένας νόμος δεν είναι αρκετός έως ότου βάλουμε τέλος σ’ αυτή την επιδημία του ν’ ανοίγουν πυρ στα σχολεία», είπε η Ελεν ντε Τζενέρις.

Και ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ μας προετοίμασε για το τι θα συμβεί: Θα υπάρξουν προσευχές αλλά δεν θα υπάρξει προσπάθεια ελέγχου των τρελών κανονισμών για τα όπλα…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...