352
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στα Σκόπια | REUTERS/Ognen Teofilovski

Η πΓΔΜ εξετάζει ένταξή της στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία της

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2017, 15:07
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στα Σκόπια
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Η πΓΔΜ εξετάζει ένταξή της στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία της

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2017, 15:07

Προτάσεις για μια προσωρινή ονομασία με την οποία θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα εξετάσει η πΓΔΜ, σύμφωνα με τον νέο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος σχολίασε στους Financial Times ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί κάποιο συγκεκριμένο όνομα.

Οπως πρόσθεσε, θα μεταφέρει στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, τους οποίους πρόκειται να συναντήσει σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, την θέση ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα σταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από το 2008 έχει μπλοκάρει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη βάση της διαφωνίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Λίγο αργότερα το δημοσίευμα των FT τροποποιήθηκε, και διευκρινίστηκε ότι ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία τους, δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Ο Ντιμιτρόφ θα έλθει στην Αθήνα την Τετάρτη και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να σκεφτεί τι είδους γείτονα θέλει να έχει. Θέλουν μια σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Αν είμαστε καλός γείτονας, υπάρχει η ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα αντιληφθούν ότι είναι ιστορική ευκαιρία», δηλώνει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μία από τις προτάσεις που έχουν κυκλοφορήσει είναι το «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Upper Republic of Macedonia), ενώ από την ελληνική πλευρά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δείξει να συμφωνούν με σύνθετη ονομασία.

Η κυβερνητική αλλαγή στην πΓΔΜ, με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ έπειτα από μακρά περίοδο αστάθειας, έφερε έναν άλλο τόνο στη ρητορική των Σκοπίων έναντι της Αθήνας.

Ο υπουργός Ντιμιτρόφ είχε μάλιστα επισημάνει ότι η ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και το ότι είχε γεμίσει τα Σκόπια με αμφίβολης αισθητικής αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου μεταξύ άλλων, ήταν κινήσεις που ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θεωρεί την νέα κυβέρνηση περισσότερο συνεργάσιμη. «Υπάρχει έδαφος για περισσότερη αισιοδοξία στο θέμα της ονομασίας και ελπίζουμε να υπάρξει πρόοδος κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών», αναφέρει ανωνύμως έλληνας αξιωματούχος. Πάντως δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...