253
O πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν θεωρείται συντηρητικός Δεξιός. Ωστόσο εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μακρόν | REUTERS

Στο πλευρό του Μακρόν και ο γκωλικός Ντομινίκ ντε Βιλπέν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 09:41
O πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν θεωρείται συντηρητικός Δεξιός. Ωστόσο εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μακρόν
|REUTERS

Στο πλευρό του Μακρόν και ο γκωλικός Ντομινίκ ντε Βιλπέν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 09:41

Δεν είναι και ο πιο γουρλής, αλλά σε κάθε περίπτωση η στήριξη που προσεφερε ο γκωλικός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν στον Εμανουέλ Μακρόν δείχνει κάτι. Οτι την ίδια ώρα που ο 39χρονος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας κερδίζει προσωπικότητες της κεντροαριστεράς, όπως ο Εμανουέλ Βαλς του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο «κόκκινος Ντάνι» του Μάη του 1968, γοητεύει και τους κεντροδεξιούς.

Ο Ντε Βιλπέν έγινε περισσότερο γνωστός όταν επί προεδρίας Ζακ Σιράκ είχε αντιταχθεί στα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Στο πρόσφατο παρελθόν υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Νικολά Σαρκοζί για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς, λέγοντας μάλιστα ότι «ο Νικολά έμαθε και ωρίμασε», αλλά τελικά είδε τον εκλεκτό του να συντρίβεται από τον Φρανσουά Φιγιόν.

Τώρα δηλώνει ότι στηρίζει τον κεντρώο, ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

«Υπάρχει ένας νέος δρόμος, τον οποίο θέλει να ανοίξει ο Εμανουέλ Μακρόν, και είναι αυτός της ενότητας» είπε ο Βιλπέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien.

Πρόσθεσε ότι, αντιμέτωπος με το παραδοσιακό κομματικό σύστημα της αριστεράς και της δεξιάς το οποίο είναι όμηρος των δικών του διαιρέσεων και των άκρων που είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν σε πλήρεις ανατροπές, το να επιλέξει τον Μακρόν ήταν κάτι το εύλογο.

Ο Βιλπέν ήταν πρωθυπουργός το διάστημα 2005-2007, υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ. Εγινε όμως γνωστός διεθνώς το 2003, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και, με παθιασμένη ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη, ανακοίνωσε την άρνηση του γάλλου προέδρου να συμμετάσχει σε πόλεμο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...