741
Ο Νίκος Φίλης σε θερμή χειραψία με τον Πάνο Καμμένο, κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στις 3 Οκτωβρίου 2016. Τότε όλα ήταν μέλι γάλα... | INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Παραμένει στα «χαρακώματα» ο Φίλης για ΑΝΕΛ και εξοπλιστικά

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 14:32
Ο Νίκος Φίλης σε θερμή χειραψία με τον Πάνο Καμμένο, κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στις 3 Οκτωβρίου 2016. Τότε όλα ήταν μέλι γάλα...
|INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Παραμένει στα «χαρακώματα» ο Φίλης για ΑΝΕΛ και εξοπλιστικά

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 14:32

Σταθερός στις απόψεις του για τις συνεργασίες αλλά και την προσέγγισή του στο θέμα των εξοπλιστικών, συντηρώντας έτσι τα «μέτωπα» που έχει ανοίξει και τα οποία έχουν προκαλέσει τριγμούς και μίνι αναταραχή στις σχέσεις των συγκυβερνώντων, εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Νίκος Φίλης

Με τις φράσεις «δεν είμαι σαρκοβόρο» και «είμαι σάρκα εκ της σαρκός» του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως υπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, σε χαλαρή σημερινή συζήτηση σήμερα διαδρόμους της Βουλής με δημοσιογράφους, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της κριτικής στάσης που τηρεί το τελευταίο διάστημα σε κυβερνητικές επιλογές, με αφορμή την «αντιπαράθεσή» του με τους ΑΝΕΛ για το πώς οδηγήθηκαν στη συγκυβέρνηση αλλά και τον σκεπτικισμό του έναντι του υπουργού Άμυνας για τα εξοπλιστικά, για τα οποία μάλιστα ετοιμαζόταν να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, η οποία όμως με παρέμβαση Μαξίμου -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν κατατέθηκε τελικά.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η περίφημη ερώτησή του προς τον Πάνο Καμμένο αποτέλεσε «προσχέδιο συζήτησης», το οποίο αν μελλοντικά τεκμηριωθεί, μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή. «Είμαι φανατικά φιλοκυβερνητικός βουλευτής και ο στόχος της ερώτησης ήταν να ανοίξει ένας διάλογος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Καμμένο» είπε ο κ. Φίλης, όμως στη συνέχεια σχολίασε: «Για να δώσεις 3,5 δισ. για (μαχητικά αεροσκάφη) F-35 πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, ιδίως στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Να συζητηθεί το θέμα δημοσίως και αναλυτικά στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής».

Με αυτό το σκεπτικό τόνισε ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα λεγόμενα «ισοδύναμα» για το ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων κόστους 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκε να λέει πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, τα εν λόγω αεροσκάφη -για την αγορά των οποίων υπήρξαν δημοσιεύματα και όχι κάποιες ανακοινώσεις του ΥΕΘΑ- «δεν κάνουν για το Αιγαίο».

Για  το θέμα των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των γνωστών δηλώσεών του σχετικά με το άνοιγμα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ και όχι πλέον με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Φίλης επανέλαβε πως η συνεργασία με τους σημερινούς συγκυβερνήτες «είναι συγκυριακή και όχι στρατηγική». «Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν αναγκαία, η δική μου πρόταση αφορά μια συνεργασία για την μεταμνημόνιο – αντιμνημόνιο εποχή όταν θα επέλθει η πολιτική κανονικότητα. Η πρότασή μου αφορά στρατηγική συνεργασία και όχι συγκυριακή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όπως σε όλο τον κόσμο» τόνισε.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Εμείς ενώπιον των πολιτών λέμε υπάρχει θέμα να απογαλακτιστεί το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Ο Βενιζέλος λέει όχι. Το ΠΑΣΟΚ να πει δημόσια αν θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ. Στόχος όσων είπα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος». Και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «Δεν μιλάω για συνεργασία σήμερα αλλά για μία μετεκλογική με προγραμματική σύγκλιση κι όχι για οικουμενική».

Αναφορικά με τα μέτρα που θα αποφασιστούν για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ο κ. Φίλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πρόταση που θα έρθει από την κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα γίνει δεκτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Και πρόσθεσε: «Ως πρόταση της κυβέρνησης δεν θα έρθει μείωση του αφορολογήτου με μόνο αντίμετρο τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και το ξέρω αυτό. Αυτό δεν μπορεί να περάσει. Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα νησιά μπορεί να είναι αντίμετρα».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι εταίροι να απαιτήσουν μείωση των συντάξεων τώρα, ο κ. Φίλης ακούστηκε να σημειώνει ότι κάτι τέτοιο «δεν το δεχόμαστε», για να συμπληρώσει σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει αδιέξοδο και εκλογές: «Δεν μπορώ μυρίσω νύχια μου».

Γεωργιάδης: «Επιβεβαίωσε την κοροϊδία»

Παρέμβαση στο θέμα των εξοπλιστικών, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Φίλη, έκανε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης:

«Σήμερα το πρωί, ο πρώην υπουργός κ. Φίλης επιβεβαίωσε όλη την κοροϊδία που υφίστανται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Συγκεκριμένα δήλωσε για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο: “Αν έχει τρέλα, ας καθίσει τότε να βρει τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών. Είναι 300.000.000 ευρώ που δεν μπορεί να δώσει και δεν τα έχει βρει”.
Κατόπιν αυτής της δήλωσης του κ. Φίλη, ρωτάμε τον κ. Καμμένο: Τι γίνεται με τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων;».

ΠΑΣΟΚ: «Τζάμπα ψάχνουν συνενόχους»

«Τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους οι κύριοι Φίλης και Τσίπρας να τα λύσουν μόνοι τους», σχολίασε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του κ. Φίλη. «Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές της αποδεικνύει καθημερινά πως δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού χώρου, άρα και καμία συζήτηση μαζί της δεν έχει νόημα. Τζάμπα ψάχνουν συνενόχους στα αδιέξοδά τους» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...