614
Ενα... προφητικό στιγμιότυπο από τελευταίο συνέδριο του SPD. Ο Σουλτς προπορεύεται, ο Γκάμπριελ ακολουθεί | Reuters

Σοκ στο SPD: Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί και αφήνει στον Σουλτς το κόμμα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2017, 17:27
Ενα... προφητικό στιγμιότυπο από τελευταίο συνέδριο του SPD. Ο Σουλτς προπορεύεται, ο Γκάμπριελ ακολουθεί
|Reuters

Σοκ στο SPD: Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί και αφήνει στον Σουλτς το κόμμα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2017, 17:27

Είναι μια απόφαση σοκ. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο δραστήριος και χειμαρρώδης ηγέτης του SPD, αποχωρεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος του κόμματος για την καγκελαρία. Δεν θα βρεθεί απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ στις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, τη θέση του παίρνει ο Μάρτιν Σουλτς.

Φεύγοντας, ο Γκάμπριελ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα, Τρίτη, κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού, φρόντισε να ασκήσει έντονη κριτική κατά των πολιτικών που ακολούθησαν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι αυτές οι πολιτικές συνέβαλαν στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη. Στην ανακοίνωσή του ο ίδιος τόνισε ότι «οι πολιτικές της Μέρκελ και του Σόιμπλε έχουν, δίχως αμφιβολία, συμβάλει στην βαθιά κρίση που επικρατεί στην EE από το 2008, στην απομόνωση μίας κυρίαρχης γερμανικής κυβέρνησης και σε μία αδίστακτη επιμονή στη λιτότητα, που οδήγησε τελικά σε υψηλά επίπεδα ανεργίας έξω από τη Γερμανία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μία από τις συνέπειες ήταν η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και η βλάβη που υπέστη όχι μόνο η Δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα που επικρατούσε και κάλεσε το κόμμα του να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό ακροδεξιό συνασπισμό.

Financial Times προεξόφλησαν ότι αυτή η απόφαση του Γκάμπριελ αναμένεται να προκαλέσει τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες νέα σύγχυση και υπογράμμισαν ότι αυτή η εξέλιξη σημειώνεται ενώ ήδη πολλά παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα βρίσκονται σε μια επίπονη φάση αβεβαιότητας.

Ο Γκάμπριελ, είναι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού. Αποσύρεται από τη διεκδίκηση του χρίσματος υπέρ του πρώην πλέον προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα αναλάβει και πρόεδρος του SPD.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ονόμασε σήμερα τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποψήφιο για την καγκελαρία της Γερμανίας, ένα αξίωμα για το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Άγγελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο, όπως γνωστοποίησαν ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο ίδιος ο Σουλτς. Το κόμμα θα ψηφίσει για να εγκρίνει αυτή την απόφαση την Κυριακή, όταν ο Σουλτς θα παρουσιάσει επίσης το προεκλογικό πρόγραμμα του SPD.

Πριν προβεί στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο 57χρονος Γκάμπριελ είχε αποκαλύψει την απόφασή του σε συνέντευξή του στο Stern που θα δημοσιευτεί αύριο, Τετάρτη. «Αν έβαζα τώρα (για καγκελάριος) θα αποτύγχανα και μαζί μου θα αποτύγχανε και το κόμμα. Ο Μάρτιν Σουλτς έχει εμφανώς καλύτερες προοπτικές» είπε ο Γκάμπριελ στο Stern.

2017-01-24T191502Z_283044358_LR1ED1O1HGR4A_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION-SPD
Οι Σουλτς και Γκάμπριελ έχοντας πίσω τους το άγαλμα του Βίλι Μπραντ – πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής της ύφεσης (Ostpolitik), κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κόμμα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στο υπουργείο Οικονομίας θα αντικαταστήσεθ τον Γκάμπριελ η Μπριγκίτε Τσίπρις, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

H αλήθεια είναι ότι μολονότι ο Γκάμπριελ εμφανιζόταν ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι δημοσκοπήσεις ήταν απογοητευτικές. Το SPD δεν είχε καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, την οποία ως τώρα καρπώνεται το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Τα τελευταία γκάλοπ δίνουν στους Σοσιαλδημοκράτες ένα ποσοστό περί το 20%, ενώ ο συνασπισμός CDU/CSU αγγίζει το 35% και δεν υποχωρεί κάτω από το 32%.

Σε προσωπικό επίπεδο ο πιο λαϊκός Σουλτς, 61 ετών, εμφανίζεται να είναι πιο δημοφιλής από τον Γκάμπριελ. Και αυτό του δίνει κάποιες ελπίδες να τα πάει καλύτερα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, αποχώρησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προ ημερών και δεν είχε κρύψει τη φιλοδοξία του για έναν μεγαλύτερο ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Αναμενόταν εξάλλου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν, πρόεδρος της χώρας. Τώρα, τη θέση του Σταϊνμάγερ θα αναλάβει ο Γκάμπριελ, αφήνοντας στον Σουλτς την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του απέναντι στην ανίκητη Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...