376
| Nick Paleologos / SOOC

Μήπως ο Τσίπρας τίναξε την αξιολόγηση στον αέρα;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 8 Δεκεμβρίου 2016, 23:16

Μήπως ο Τσίπρας τίναξε την αξιολόγηση στον αέρα;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 8 Δεκεμβρίου 2016, 23:16

Τι ακριβώς είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο «διάγγελμά» του απόψε, βράδυ της Πέμπτης; Πολύ απλά, ότι κάθε ευρώ πλεονάσματος θα το δίνει πίσω, σε όποιον αυτός επιλέγει και επιθυμεί. «Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους, να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», ήταν η ακριβής του φράση.

Το ότι αυτή συμπίπτει με μία περίοδο διαπραγμάτευσης, κατά την οποία οι δανειστές του ζητούν να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και αυτός λέει ότι δεν δέχεται τίποτε τέτοιο (το επανέλαβε και στην δήλωσή του), ίσως πρέπει να μας προϊδεάζει για την έκβαση και αυτής της συζήτησης. Ισως δεν θέλει και μεγάλη φαντασία για να υποθέσει κανείς ποια θα είναι η αντίδραση του ΔΝΤ και του Βερολίνου σε αυτά που ανακοινώθηκαν και πώς θα επηρεαστεί το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση που εκκρεμεί. Μήπως κάπου εδώ τινάσσονται όλα στον αέρα;

Σε αυτό το κλίμα και με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι:

– θα προσλάβει 5.000 νοσηλευτές και γιατρούς
– θα επιστρέψει άμεσα την 13η σύνταξη σε όσους σήμερα εισπράττουν από 850 ευρώ και κάτω (617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους) και
– θα αναστείλει άμεσα την εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Οι πρώτες ερμηνείες κινούνται στην κατεύθυνση της απεγνωσμένης παροχολογίας και καταλήγουν στο ότι ο κ. Τσίπρας έχει σε κάθε περίπτωση στο μυαλό του το σενάριο των εκλογών.

Είναι εξάλλου σαφές από τις «πληροφορίες» που διαρρέεουν από το περιβάλλον του και την βιασύνη με την οποία έγινε η κίνηση, ότι ο Πρωθυπουργός υπό την πίεση που δέχεται, θέλει με κάθε κόστος να έχει έστω κάτι να «πουλήσει» επικοινωνιακά, με την ελπίδα ότι θα ανακόψει την καθοδική περιδίνηση της δημοτικότητάς του.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαβεβαιώσεις που θέλησε να δώσει ο κ. Τσίπρας είχαν και ένα άλλο χαρακτήρα, «ηρωικό». Ενδεικτικά:

– «Συνεχίζουμε τη προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο τη ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις».

– «Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από τη κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί».

Εχουν ξανακουστεί αυτά, από τον ίδιο Πρωθυπουργό και συχνά. Τα έλεγε και λίγο πριν το δημοψήφισμα, που μας οδήγησε στο μνημόνιό του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...