624
Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά τις δηλώσεις τους | REUTERS/Philippe Wojazer

Ραντεβού Μέρκελ – Ολάντ για «επανεκκίνηση» της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 11:13
Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά τις δηλώσεις τους
|REUTERS/Philippe Wojazer

Ραντεβού Μέρκελ – Ολάντ για «επανεκκίνηση» της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 11:13

Η συνάντηση που όλοι περίμεναν πριν από την αυριανή Σύνοδο της Μπρατισλάβας έγινε. Οι δύο κύριοι ιμάντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γαλλία και Γερμανία, προσπάθησαν δια των ηγετών τους να συντονιστούν καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν «δυσλειτουργίες». Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν στο Παρίσι για την επόμενη μέρα της Eυρώπης, μετά το Brexit. O γάλλος πρόεδρος περιέγραψε την ανάγκη για ένα καθαρό όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, έκανε λόγο για την πρόκληση, η Ένωση να αποδείξει ότι θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που μας τίθενται», είπε η κυρία Μέρκελ.

Τέτοιες συναντήσεις είναι συνήθως θέμα ρουτίνας, αλλά αυτή τη φορά επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο, από ό,τι συνήθως. Και ιδού γιατί, σύμφωνα με το  κύριο άρθρο της Deutsche Welle (DW).

Το γεγονός και μόνο της συμμετοχής του γάλλου προέδρου στη συνάντηση του «Club Med» στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ήταν για την καγκελάριο Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση.

Παλαιότερα, σε περιόδους κρίσης, η γαλλογερμανική ατμομηχανή οδηγούσε την Ευρώπη, αλλά τώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει, επισημαίνει η DW. Λαμβάνοντας υπόψη τη δημιουργίας ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Brexit και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στη νότια Ευρώπη, το Παρίσι και το Βερολίνο επιδιώκουν ολοένα και λιγότερο κοινούς στόχους. Με τη σημερινή (Πέμπτη) συνάντησή τους προσπάθησαν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους ώστε να συντηρήσουν την εικόνα ενότητας.

Πάντως κοινά σχέδια υπάρχουν και φυσικά με αυτά ασχολήθηκαν κυρίως, κατά τη συνάντησή τους. Ταυτόχρονα όμως προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις διαφορές. Γι’ αυτό Μέρκελ και Ολάντ θα εμφάνιζαν ως μεγάλη επιτυχία την επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή «Αμυντική Ενωση», στην οποία έδωσε μεγάλη σημασία και αναφέρθηκε εκτενώς στη χθεσινή (Τετάρτη) ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης στο ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Με αυτό το σχέδιο, εκτιμά η DW, ήθελαν να αντιμετωπίσουν τον απροσδιόριστο φόβο αρκετών πολιτών, ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία ενός νέου ευρωσκεπτικισμού. Η ΕΕ θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της και να τα ελέγξει.

Η κατάσταση στην Ευρώπη για την καγκελάριο Μέρκελ δεν είναι ευχάριστη: Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις της σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήταν ψυχρές και όχι ιδιαίτερα γόνιμες. Οι χώρες του Βίσενγκραντ εμφανίζονται ως νέα ομάδα, έτοιμη να αντιπαρατεθεί με την δυτική EE. Μια δεύτερη ομάδα διαμορφώθηκε πρόσφατα στα νότια της Ευρώπης και μάλιστα με πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το «Club Med» (όπως χαρακτηριστικά και… χιουμοριστικά αποκαλείται, παραπέμποντας σε μία ακμάζουσα τουριστική αλυσίδα) θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, αγωνίζεται κατά της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας και κατά του Συμφώνου Σταθερότητας. Επιπλέον, οι χώρες του νότου ζητούν επενδυτικά προγράμματα, κοινοτικοποίηση των χρεών και πολλά άλλα.

Στη συνάντηση του «Club Med» πήρε μέρος και ο Φρανσουά Ολαντ, ο οποίος όμως εμφανίστηκε προσεκτικός ως προς τα «γερμανικά λάθη». Το γεγονός και μόνο της συμμετοχής του γάλλου προέδρου, αν και απολαμβάνει μεγάλης ανοχής στη δημιουργία χρεών εδώ και χρόνια, είναι για τη Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση, καθώς χρειάζεται τον Ολάντ ως σύμμαχο, αφού και το «φωτοστέφανο» της δικής της εξουσίας έχει ξεθωριάσει. Εν τούτοις, τίποτα δε γίνεται χωρίς αυτήν στην Ευρώπη.

Το Βερολίνο γνωρίζει ότι ο Ολάντ βρίσκεται στο τέλος του πολιτικά. Η εικόνα όμως μιας γαλλογερμανικής διαμάχης θα ήταν μοιραία. Τα παλαιά γαλλογερμανικά σχέδια για περισσότερη συνεργασία στην ευρωζώνη ή για την εμβάθυνση της ΕΕ έχουν παραπεμφθει στις καλένδες. Τώρα προέχει μόνο «να διατηρηθούν τα υπόλοιπα», όπως λένε αξιωματούχοι και των δύο πλευρών.

Η Μέρκελ και ο Ολαντ έχουν επίσης και ένα άλλο κοινό σχέδιο, να σώσουν τον Ματέο Ρέντσι. Θέλουν να κάνουν τα πάντα για να σταθεροποιηθεί ο ιταλός πρωθυπουργός και να παραμείνει στην εξουσία, διότι πρέπει να επιβιώσει ενός επικίνδυνου δημοψηφίσματος.

Αν στην Ιταλία έρθει στην εξουσία το κίνημα των «Πέντε Αστέρων» και το Brexit συνοδευτεί από ένα Itexit, το ευρώ και η Ευρώπη θα έχουν τελειώσει. Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος γνωρίζουν τη σοβαρότητα τη καταστάσεως.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...