846
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και τον διοργανωτή του συνεδρίου Συμεών Τσομώκο | .

Αγωνία μπροστά στην πολύπλευρη κρίση

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 26 Φεβρουαρίου 2016, 23:13
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και τον διοργανωτή του συνεδρίου Συμεών Τσομώκο
|.

Αγωνία μπροστά στην πολύπλευρη κρίση

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 26 Φεβρουαρίου 2016, 23:13

Τα περισσότερα συνέδρια είναι, περίπου, σαν ένα γαμήλιο γλέντι. Λίγο ως πολύ ξέρεις τι θα ακούσεις, είναι η σειρά που αλλάζει μόνο. Τίποτα δεν είναι λάθος, όλα είναι της χαράς και της ευχής. Ομως, δυστυχώς, οι γάμοι δεν πορεύονται όπως προστάζουν τα τραγούδια τους. Και τα συνέδρια κρατούν τα συμπεράσματα μέσα στην αίθουσες, το πολύ να βγουν και στον πάγκο του καφέ.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένα ενδιαφέρον και πετυχημένο συνέδριο. Μάλιστα όσον αφορά τους συμμετέχοντες, είναι τόσο γόνιμο που απορείς για τη σύνθεση της επόμενης χρονιάς -δηλαδή ποιοι έμειναν για να έρθουν να μιλήσουν; Ομως τα συμπεράσματα που θα βγουν μετά από τρεις μέρες συζήτησης είμαι βέβαιος ότι τα έχουμε ξανακούσει. Γιατί, ναι, λίγο ως πολύ σε αυτές τις εκδηλώσεις λένε τα ίδια. Υποδεικνύουν το προφανές, αποθεώνουν την κοινή λογική, συντάσσουν μικρά εγχειρίδια επιτυχίας.

Θυμάμαι που κάποτε λέγαμε για τις ευκαιρίες που χορηγεί στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μετά πιάσαμε το ευρώ. Τώρα ήρθε η κρίση που μπορεί να γίνει ευκαιρία. Και τα συμπεράσματα να είναι τραγικά μονότονα: η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, υψηλής κατάρτισης. Στρατηγική θέση, φυσική ομορφιά. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό των θεσμών και περιορισμό του πελατειακού κράτους.

Ελένη Αρβελέρ και Λουκάς Παπαδήμος ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ
Ελένη Αρβελέρ και Λουκάς Παπαδήμος ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ

Ομως γιατί όλα αυτά δεν έρχονται να «κουμπώσουν» και έξω από τα συνέδρια; Προφανώς επειδή εκείνοι που τα προτείνουν δεν είναι αυτοί που οφείλουν να τα υλοποιήσουν. Αν κάτι μας διδάσκουν τα συνέδρια, όπως το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είναι ότι η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι πολύ ανθεκτική απέναντι σε ιδέες, τολμηρές και καινοτόμες προτάσεις. Και τότε πού χρησιμεύουν τα συνέδρια; Νομίζω ότι μία διοργάνωση σαν το Φόρουμ των Δελφών μπορεί να θέσει τα ζητήματα με μεγαλύτερη έμφαση και σε υψηλότερους τόνους.

Τι ακούσαμε την πρώτη μέρα; Κυριάρχησαν οι δραματικές προειδοποιήσεις για την προσφυγική κρίση. Οταν ο Επίτροπος Αβραμόπουλος αναφέρεται σε κίνδυνο διάλυσης της Ευρώπης, απευθύνοντας σκληρές ως και εντελώς άκομψες προειδοποιήσεις προς τις κυβερνήσεις, τότε καταλαβαίνεις τον οριακό χαρακτήρα των πραγμάτων.

Να, μερικές επισημάνσεις που ξεχώρισαν

«Είναι καιρός η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ να συνειδητοποιήσουν ότι το μόνο αξιόπιστο «όπλο» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους είναι η προσφυγή στον θεσμό του «ευρωομόλογου». Θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό στήριξης των χωρών που τίθενται εκτός αγορών, ώστε η επιστροφή σ’ αυτές να συντελεσθεί ταχύτερα και ομαλότερα.»
Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Το μόνο παγκόσμιο φαινόμενο είναι πλέον οι αντιξοότητες. Οι πόλεμοι, η τρομοκρατία, οι επιδημίες. Αυτή η παγκοσμιοποίηση έχει πλέον μόνο μία αντίδραση. Το απόλυτο μικρό. Small is beautiful. Το μόνο παγκόσμιο αγαθό είναι αυτό που ο καθένας μας καταναλώνει χωρίς να το αφαιρεί από κάποιον άλλον. Και αυτό είναι ο πολιτισμός.»
Ελένη Αρβελέρ, Ιστορικός, πρόεδρος Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

«Τα βήματα που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου είναι ενθαρρυντικά. Εάν μπορεί να διατηρηθεί η δυναμική, η Ελλάδα θα έχει ήδη σημειώσει σημαντικά άλματα. Η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2017 θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος.»
Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Το ευρωπαϊκό όνειρο δεν μπορεί παραμείνει ζωντανό πίσω από φράχτες και συρματοπλέγματα. Δεν μπορεί ένας λαός να αγωνίζεται για την υποδοχή προσφύγων και άλλοι να χτίζουν φράχτες. Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει μόνη της. Η ισχύ μας είναι η ενότητα μας. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγετικότητα που να ξεπερνάει τις δημοσκοπήσεις, θάρρος, ευθύνη, αλληλεγγύη.»
Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σκληρή γλώσσα κατά κυβερνήσεων από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Σκληρή γλώσσα κατά κυβερνήσεων από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

«Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν δημιουργηθεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη. Η Ευρωπη μπορεί να απορροφήσει άνετα πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, αρκεί να κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες. Η προσφυγική κρίση κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης.»
Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Mόνο στο βυθό του Βορείου Αιγαίου υπάρχουν περισσότερες από πέντε χιλιάδες μηχανές σκαφών. Μέσα σε ένα χρόνο πέρασαν σε αυτά τα νησιά 723.000 άνθρωποι. Οι τουριστικές κρατήσεις μόνο στη Λέσβο παρουσιάζουν μείωση 86%. Κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν θα έρθει στο νησί.»
Χριστίνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

«Κακώς καταργήθηκε η Αμυγδαλέζα. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να είναι έγκλειστοι και να βγαίνουν μόνο για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.»
Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην υπουργός.

«Αυτό που η Ευρώπη ζητάει από την Ελλάδα είναι η αποτελεσματική καταγραφή των ανθρώπων που έρχονται. Δεν είναι λύση οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα.»
Πίτερ Σόοφ, πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία την επιβολή βίζας προς τους πολίτες χωρών που ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη με 40 δολάρια και μετά περνούν στην Ελλάδα. Στις 7 Μαρτίου η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί. Εχουμε ηγέτες που σκέφτονται τα δελτία ειδήσεων στις χώρες τους και δεν μπορούν να δουν την Ευρώπη των επόμενων γενεών, ασχολούμενοι με το πώς θα μείνουν στην εξουσία.»
Nτόρα Μπακογιάννη, βουλευτής ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...