484
Αυτή είναι η Λόλα που ζούσε στο νησί Λόλαλαντ της Δανίας πριν από 6.000 χρόνια | TOM BJORKLUND

Η Λόλα, μια προσφυγοπούλα της λιθίνης εποχής

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 17:30
Αυτή είναι η Λόλα που ζούσε στο νησί Λόλαλαντ της Δανίας πριν από 6.000 χρόνια
|TOM BJORKLUND

Η Λόλα, μια προσφυγοπούλα της λιθίνης εποχής

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 17:30

Οσα γνωρίζουμε για τους μακρινούς προγόνους μας είναι πληροφορίες που αποκτούμε από την ανάλυση του DNA που καταφέρνουν οι επιστήμονες να συλλέξουν από τα οστά και τα δόντια τους. Τώρα, για πρώτη φορά έχουμε στην διάθεση μας γενετικά δεδομένα για ένα άνθρωπο που ζούσε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια από κάποιο αντικείμενο που είχε χρησιμοποιήσει.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κατάφερε να συλλέξει δείγματα του DNA ενός ανθρώπου που ζούσε πριν από περίπου 6.000 χιλιάδες χρόνια σε ένα νησί της Δανίας από την… τσίχλα που αυτός είχε μασουλήσει.

Το αντικείμενο πάνω στο οποίο εντοπίσθηκε το DNA είναι ένα κομμάτι από τον φλοιό δέντρου το οποίο είχε υποστεί ειδική επεξεργασία. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής έκοβαν τον φλοιό των δέντρων, συνήθως στα σημεία που υπήρχε ρετσίνι και θερμαίνοντας το δημιουργούσαν ένα είδος κόλλας για να φτιάχνουν εργαλεία. Όμως εντοπίστηκε ένα τέτοιο κομμάτι που είχε πάνω του δαγκωματιές, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει πώς οι είτε οι δημιουργοί του το δάγκωναν για να γίνει πιο εύπλαστο για την δουλειά που το ήθελαν είτε για να ανακουφιστούν από πονόδοντους ή άλλες ενοχλήσεις στο στόμα τους.

Τα ευρήματα

Η «τσίχλα» εντοπίστηκε σε ένα μεγάλο καταυλισμό ανθρώπων που κατά την διάρκεια της λιθίνης εποχής ζούσαν στο νησί Λόλαντ, που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην Δανία. Από την ανάλυση του DNA προέκυψε ότι ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα στην οποία οι ερευνητές έδωσαν το όνομα του νησιού βαφτίζοντας την Λόλα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η ανάκτηση ολόκληρου του γονιδιώματος ενός ανθρώπου από οτιδήποτε άλλο εκτός από οστά. Πρόκειται για πολύ σημαντικό επίτευγμα αφού ανοίγει ο δρόμος για να φωτίζονται περίοδοι της ανθρώπινης ιστορίας όπου η απουσία ανθρωπίνων λειψάνων δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για το τι συνέβαινε τότε.

Αυτό είναι το κομμάτι του φλοιού δέντρου που δάγκωνε η Λόλα και έτσι ανακαλύψαμε την ύπαρξη της

Από την ανάλυση του DNA της Λόλα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γυναίκα αυτή δεν καταγόταν από πληθυσμούς που ζούσαν στην Σκανδιναβία αλλά από κυνηγούς τροφοσυλλέκτες που μετανάστευσαν στο νησί της Δανίας από την ηπειρωτική Ευρώπη λίγο μετά το τέλος της τελευταίας μεγάλης εποχής παγετώνων και την υποχώρηση πολλών παγετώνων σε διάφορες περιοχές. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι η Λόλα είχε σκούρο δέρμα, καστανά μαλλιά και μπλε μάτια. Εγινε μάλιστα και μια ανασύνθεση του προσώπου της.

Οι ερευνητές, εκτός από το DNA της Λόλα, εντόπισαν στην «τσίχλα» και το DNA από διάφορα μικρόβια, ιούς και βακτήρια άλλα εκ των οποίων ζουν στο στόμα του ανθρώπου χωρίς να του προκαλούν κάποιο πρόβλημα και άλλα που συνδέονται με αδενοπάθειες αλλά και σοβαρές ασθένειες όπως η πνευμονία. Ετσι οι επιστήμονες έχουν τώρα στην διάθεση τους στοιχεία που δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους αλλά και την εξέλιξη παθογόνων οργανισμών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση τους και πιθανώς στην εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...