506
| Shutterstock / CreativeProtagon

Τι κρύβει ο διπλωματικός πυρετός για την Ανατολική Μεσόγειο

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 12 Μαρτίου 2022, 20:31
|Shutterstock / CreativeProtagon

Τι κρύβει ο διπλωματικός πυρετός για την Ανατολική Μεσόγειο

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 12 Μαρτίου 2022, 20:31

Θα λειτουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ως επιταχυντής μεγάλων ανατροπών, γεωπολιτικών και οικονομικών, σε όλο τον πλανήτη; Και πώς, τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στον «χάρτη» των οικονομικών και γεωστρατηγικών σχέσεων των χωρών που εμπλέκονται στο «καυτό» μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου;

Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση έχει δοθεί. Η ρωσική επιθετικότητα στο μέτωπο του πολέμου, οι σοβαρές οικονομικές κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρώπης κατά της Μόσχας και τα διλήμματα που θέτουν οι εξελίξεις για την μακροπρόθεσμη στρατηγική της Κίνας, απεικονίζουν το νέο ψυχροπολεμικό κλίμα της επόμενης ημέρας. Η ένταση που θα έχει και οι διαστάσεις του είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.

Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση περιμένει τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν, ήδη, ληφθεί για την ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, παράλληλα με την αναζήτηση ενεργειακής ασφάλειας μέσω της μεγαλύτερης διασύνδεσης των δικτύων της και με περιφερειακές πηγές τροφοδοσίας. Και στα τρία καυτά μέτωπα ο γεωστρατηγικός και οικονομικός ρόλος της Ανατ. Μεσογείου αναβαθμίζεται, όπως δείχνει η έντονη κινητικότητα των τελευταίων ημερών από τις επαφές κορυφής μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, Ελλάδας, Γερμανίας και ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ένα ραντεβού που έμοιαζε πολύ μακρινό πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο της συνάντησης οι ελληνοτουρκικές διαφορές, οι οποίες πυροδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και τις αντιδράσεις της στην μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου στην Ευρώπη μέσω του σχεδίου δημιουργίας του αγωγού East Med που ναυάγησε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Προηγήθηκε, το τετ α τετ του έλληνα πρωθυπουργού με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο πλαίσιο το άτυπου συμβουλίου κορυφής στις Βερσαλλίες, την οποία κυβερνητικές πηγές συνέδεαν με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Τουρκία και ο Σολτς, θα συναντηθεί με τον Ερντογάν, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Και μια συνάντηση κρίσιμης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας την περασμένη εβδομάδα: ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, μετά από πολλά χρόνια τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών, επισκέφθηκε την Τουρκία, συναντήθηκε με τον Ερντογάν, σε κλίμα προσέγγισης και εξομάλυνσης των διαφορών, με την τουρκική πλευρά να επιδιώκει τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω Τουρκίας.

Η έντονη διπλωματική κινητικότητα, δημιουργεί ελπίδες αποκλιμάκωσης της έντασης στο μέτωπο της Ανατατολικής Μεσογείου, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες, οι οποίες είναι υψηλές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Πολύ περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας.

Το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα της ενέργειας προσλαμβάνει διαστάσεις απόλυτης προτεραιότητας για τη Δύση. Η αναζήτηση νέων πηγών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στην προσπάθεια απεξάρτησης της από τα ρωσικά καύσιμα (φυσικό αέριο και πετρέλαιο), σε συνδυασμό με τις δυνατότητες εκμετάλλευσης και μεταφοράς των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο και τη ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα είναι κυρίαρχα στην ατζέντα το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...