1344
| CreativeProtagon

Τη φυγή (στο Ντουμπάι) των ρώσων ολιγαρχών θρηνεί η Σαρδηνία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 14:35
|CreativeProtagon

Τη φυγή (στο Ντουμπάι) των ρώσων ολιγαρχών θρηνεί η Σαρδηνία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 14:35

Ακόμη και μεταξύ των πολλών δισεκατομμυριούχων που συρρέουν κάθε καλοκαίρι στην περίφημη Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας, αυτοί που ξεχώριζαν έως πρόσφατα ήταν οι Ρώσοι ολιγάρχες. Οι πιο διαλεχτές βίλες κατά μήκος της ακτής είναι δικές τους ενώ είναι γνωστοί στους ντόπιους κτηματομεσίτες για την επιμονή τους οι κατοικίες τους να φυλάσσονται από ενόπλους.

Ο ρώσος (με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν) μεγιστάνας των εξορύξεων και των μετάλλων Αλισερ Ουσμάνοφ κοινοποιούσε την παρουσία του στο νησί μέσω της άφιξης του Dilbar, μίας από τις μεγαλύτερες θαλαμηγούς στον κόσμο, την οποία άραζε στα τιρκουάζ νερά ανοιχτά του Πόρτο Τσέρβο, μετακινούμενος στη συνέχεια μεταξύ του σκάφους του και των βιλών του και μεταφέροντας καλεσμένους με ελικόπτερα.

«Ηταν σαν να είχαμε ένα κράτος ολιγαρχών στη Σαρδηνία», ανέφερε σχετικά στην Washington Post ο Μάουρο Πίλι, δημοσιογράφος και πρώην περιφερειάρχης της Σαρδηνίας. Πλέον, όμως, αυτό το κράτος δεν υπάρχει, επισημαίνουν σε ανταπόκρισή τους από την Ιταλία οι Τσίκο Χάρλαν και Στέφανο Πιτρέλι. Οι δύο ανταποκριτές της αμερικανικής εφημερίδας διεξήγαν επιτόπια έρευνα, διαπιστώνοντας πως από τη διάλυση του εν λόγω κράτους εν κράτει των ρώσων ολιγαρχών στη Σαρδηνία, περισσότερο από τον Ουσμάνοφ και τους όμοιούς του, επλήγησαν οι ντόπιοι. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά ρώσων ολιγαρχών με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο «αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για αυτό το πλούσιο βορειοανατολικό τμήμα της Σαρδηνίας, γνωστό, ως Σμαραγδένια Ακτή», γράφουν.

Κατασχέσεις

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν τουλάχιστον οχτώ βίλες, κατά μήκος μόλις δεκαπέντε χιλιομέτρων, οι οποίες ανήκουν σε μόλις τρεις ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να μεταβούν στον αγαπημένο τους θερινό προορισμό.

Ωστόσο η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ρώσων ολιγαρχών και ο αποκλεισμός τους από τη Σαρδηνία είχε ως αποτέλεσμα «εκατοντάδες εργαζόμενοι — που μερικές φορές λάμβαναν πενταψήφια και εξαψήφια φιλοδωρήματα — να μείνουν χωρίς δουλειά. Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας καλούνται να αναλογιστούν εάν έκαναν λάθος που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους ζάπλουτους της Μόσχας. Ορισμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων είχαν ακόμη και ιστότοπους στα ρωσικά. Επιπλέον, υπάρχει και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος: η διαχείριση των κατασχεμένων ακινήτων – περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα που βρίσκονται όλα τώρα στα χέρια του ιταλικού κράτους, χωρίς σαφή απάντηση όσον αφορά το πόσο καιρό μπορεί να μείνουν άδεια», εξηγούν οι δημοσιογράφοι της Washington Post.

Η Κόστα Σμεράλντα είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από τη Μύκονο ή την Ιμπιζα. Και ζωντανεύει μόνο για μερικές εβδομάδες το χρόνο, όταν έρχονται οι μεγιστάνες του πλούτου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περίοδο κατά την οποία στην περιοχή προσγειώνονται και απογειώνονται εκατοντάδες ιδιωτικά αεροσκάφη. Πέρα από διαχειριστές κεφαλαίων και supermodels την Κόστα Σμεράλντα τιμούν συχνά με την παρουσία τους ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζόρτζ Κλούνεϊ ενώ τουλάχιστον δύο φορές, το 2003 και το 2008, την περιοχή επισκέφτηκε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ως φιλοξενούμενος όχι κάποιου ρώσου ολιγάρχη φίλου του αλλά του ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Ουσμάνοφ και οι φίλοι του…

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι ρώσοι ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατέχουν ακίνητα στη Σαρδηνία είναι ο μεγιστάνας του χάλυβα Αλεξέι Μορντάσοφ, ο μεγιστάνας των λιπασμάτων Ντμίτρι Μαζέπιν και ο «μίδας» Ουσμάνοφ, ο οποίος σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δισεκατομμυριούχους, στη Σαρδηνία συνήθιζε να διαμένει κάθε χρόνο όχι μερικές εβδομάδες αλλά αρκετούς μήνες, καταφέρνοντας, μάλιστα, να ενσωματωθεί εν μέρει στην τοπική κοινότητα.

Ξεκίνησε να έρχεται στη Σαρδηνία αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και, καθώς αγόραζε ακίνητα και εδραίωνε την παρουσία του στο νησί, άρχισε να γίνεται γνωστός για τη γενναιοδωρία του κυρίως. Αγόρασε πολλά ασθενοφόρα για τον δήμο, ανέλαβε χρέη χορηγού της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας και χρηματοδότησε πάμπολλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 2018 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης ενώ το 2020 όταν επιβλήθηκε το πρώτο λοκντάουν στην Ιταλία, επέλεξε να παραμείνει στη Σαρδηνία, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία σε μια περίοδο κατά την οποία η τουριστική δραστηριότητα είχε επιβραδυνθεί.

Τώρα, όμως, οι ντόπιοι καλούνται να συμβιβάσουν την προσωπική τους άποψη για τον ρώσο ολιγάρχη και όλα όσα δηλώνουν οι δυτικές κυβερνήσεις όσον αφορά τον ρόλο του στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δηλώνουν πως ο Ουσμάνοφ είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Πούτιν.

«Ευεργέτες!»

Αλλά πολλοί στη Σαρδηνία ευελπιστούν πως ο Ουσμάνοφ θα είναι σε θέση κάποια στιγμή να επιστρέψει στο νησί καθώς τείνουν να πιστεύουν πως την ευθύνη για τον πόλεμο τη φέρει αποκλειστικά ο ρώσος πρόεδρος και να μην θεωρούν συνενόχους τους ρώσους ολιγάρχες που δεν διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην κρίση.

«Πολλοί από αυτούς τους ολιγάρχες εξακολουθούν να θεωρούνται εδώ μεγιστάνες, ευεργέτες», είπε ο Μίρκο Ιντίλι, επικεφαλής ενός τοπικού συνδικάτου, ο οποίος εργάζεται με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και τον Ουσμάνοφ, με στόχο την προστασία των πολλών ντόπιων που είχε στη δούλεψή του.

Σύμφωνα, όμως, με τον Μάουρο Πίλι, τον πρώην κυβερνήτη της Σαρδηνίας, ο αποκλεισμός των ρώσων ολιγαρχών προσφέρει στην τοπική κοινότητα την ευκαιρία να πάψει να εξαρτάται από τον ρωσικό πλούτο, όπως ακριβώς τα κράτη της ΕΕ έχουν την ευκαιρία να πάψουν να εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. «Καταλήξαμε να βασιζόμαστε ουσιαστικά σε έναν κόσμο. Και μόλις κλείσει η βρύση, προκαλείται ζημιά», είπε.

Στην αγκαλιά της ερήμου

Αλλά την ώρα που η Σαρδηνία θρηνεί, το Ντουμπάι τρίβει τα χέρια του, καθώς φαίνεται πως ολοένα περισσότεροι ζάπλουτοι Ρώσοι σπεύδουν να μεταφέρουν τα πλούτη τους και τα γιοτ τους και τα αεροπλάνα τους στο εμιράτο.

Λόγω της ουδέτερης στάσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απέναντι στο πόλεμο της Ουκρανίας (ήταν μία από τις μόλις τρεις χώρες, μαζί με την Κίνα και την Ινδία, που απείχαν από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της ρωσικής εισβολής) οι πλούσιοι και ζάπλουτοι Ρώσοι αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς εκεί. Παρότι δεν έχει καμιά σχέση με την Κόστα Σμεράλντα, το Ντουμπάι είναι επίσης ένας φανταστικός, αν και τεχνητός, προορισμός για τους έχοντες και τους κατέχοντες.

Οπότε δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που στο περίφημο Παλμ Τζουμέιρα, το υπερπολυτελές τεχνητό αρχιπέλαγος σε σχήμα φοίνικα, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (γνωστός στην Ελλάδα κυρίως ως ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού) κατέχει ένα ακίνητο αξίας 29,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Λαμβάνουμε ολοένα περισσότερα αιτήματα από Ρώσους ολιγάρχες», ανέφερε στο forbes.it o Σερίφ Νάντι Βαρλί, επικεφαλής μεσίτης της Vartur Real Estate, η οποία έχει γραφεία στο Ντουμπάι και την Τουρκία, έναν άλλο πολύ δημοφιλή προορισμό μεταξύ των πλούσιων ρώσων που θέλουν να ξεφύγουν από τις δυτικές κυρώσεις.

«Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν μεγάλες επενδύσεις. Δεν εμπιστεύονται τις ευρωπαϊκές χώρες για τα περιουσιακά τους στοιχεία», συμπλήρωσε. «Εχουμε παρατηρήσει ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον από την πλευρά ρώσων ολιγαρχών όχι μόνο για την αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι, αλλά και για τη μετεγκατάστασή τους εδώ», σημείωσε ένας άλλος ενώ ένας τρίτος επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του έχει συνεργαστεί το τελευταίο διάστημα με «αρκετούς» ρώσους δισεκατομμυριούχους που αναζητούν πολυτελείς και πανάκριβες κατοικίες.

Χρυσές βίζες

Οι Ρώσοι που επιθυμούν να μετακομίσουν στο Ντουμπάι μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Χρυσής Βίζας των ΗΑΕ, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς που επενδύουν τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια ντιρχάμ (2,7 εκατομμύρια δολάρια) σε τοπική εταιρεία ή επενδυτικό ταμείο να λάβουν άδεια μακροχρόνιας παραμονής. Στις αρχές του 2021 οι αρχές απελευθέρωσαν και το καθεστώς χορήγησης βίζας για να ενθαρρύνουν «επενδυτές, επαγγελματίες, ταλέντα και τις οικογένειές τους» να μετακομίσουν στο Ντουμπάι ενώ θέσπισαν και ένα πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας έναντι επένδυσης που επιτρέπει σε αλλοδαπούς να καθίστανται πολίτες των Εμιράτων μέσω της αγοράς ακινήτων.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες προς το Ντουμπάι κατευθύνονται και πολλά κότερα που ανήκουν σε ρώσους ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων το Madame Gu, αξίας 156 εκατομμυρίων δολαρίων, του μεγιστάνα του χάλυβα και μέλους της Δούμας Αντρέι Σκοχ, το μήκους 90 μέτρων Nirvana του «βασιλιά του νικελίου» Βλαντίμιρ Ποτάνιν (στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις) και το Titan, αξίας 82 εκατομμυρίων δολαρίων του Αλεξάντερ Αμπράμοφ, ενός άλλου ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα.

Σημειώνεται ότι το λιμάνι του Ντουμπάι ανήκει στην κυβέρνηση του εμιράτου, η οποία κατέχει επίσης και ένα άλλο λιμάνι που είναι ιδιαίτερο δημοφιλές μεταξύ των ρώσων δισεκατομμυριούχων, το λιμάνι του Τίβατ, στο Μαυροβούνιο (κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ!), όπου θεάθηκαν το Solaris, αξίας 474 εκατομμυρίων δολαρίων, του Ρομάν Αμπράμοβιτς, πριν σαλπάρει για Τουρκία, και το Galactica του Βαγκίτ Αλεκπέροφ, ο οποίος οφείλει τον πλούτο του στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Πέρα, όμως, από τις θαλαμηγούς τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ολιγάρχες της Ρωσίας μεταφέρουν και τα αεροπλάνα τους. Το Forbes εντόπισε τέσσερα αεροσκάφη που συνδέονται με ρώσους δισεκατομμυριούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...