271
Αν και ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει προοδεύσει τόσο πολύ ο άνθρωπος εξακολουθεί να διακατέχεται από πολλές φοβίες και άγχη | Shutterstock

Τι φοβάται λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος;

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 13:49
Αν και ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει προοδεύσει τόσο πολύ ο άνθρωπος εξακολουθεί να διακατέχεται από πολλές φοβίες και άγχη
|Shutterstock

Τι φοβάται λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος;

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 13:49

Μπορεί ο άνθρωπος να ετοιμάζεται να πατήσει πολύ σύντομα το έδαφος του Αρη αλλά παρόλα αυτά παραμένει… άνθρωπος. Ενα ον με εύθραυστη ψυχολογία και φόβους.

Η Εταιρείας Φυσιολογίας της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε να καταγράψει τους φόβους του σύγχρονου ανθρώπου. Ζήτησε από δύο χιλιάδες άτομα να αξιολογήσουν τα γεγονότα που θεωρούν ότι θα τους πίεζαν ψυχολογικά, που θα του δημιουργούσαν το μεγαλύτερο άγχος.

Τα ευρήματα αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αφού ο άνθρωπος του 21ου αιώνα έχει κάποιους κοινούς φόβους με τον άνθρωπο του 20ου αιώνα αλλά έχει φυσικά και κάποιους νέους. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο στρεσογόνα γεγονότα βρίσκεται η απώλεια ενός συγγενικού ή φιλικού προσώπου. Σε ανάλογη έρευνα που είχε γίνει πριν από 50 χρόνια στην πρώτη θέση βρισκόταν και πάλι η απώλεια ενός κοντινού προσώπου. Ομως από εκεί και πέρα έχουμε ανακατατάξεις. Στην παλιά έρευνα στην δεύτερη θέση βρισκόταν το διαζύγιο ενώ στην καινούργια η πιθανότητα φυλάκισης. Ο φόβος του διαζυγίου έχει υποχωρήσει στην έκτη θέση. Νέα είσοδος στην λίστα σε σχέση με την προηγούμενη ο φόβος για την απώλεια του κινητού τηλεφώνου η οποία όπως φαίνεται τρομάζει τον σύγχρονο άνθρωπο σχεδόν το ίδιο με μια τρομοκρατική επίθεση!

15_stress_ProtagonΣτην έρευνα καταγράφονται και οι διαφορές στο τι και στο πόσο φοβούνται οι άνδρες και οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι νεότεροι κ.λπ. Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες για την τρομοκρατία ενώ οι ηλικιωμένοι φοβούνται περισσότερο τις ασθένειες και την φυλακή σε σχέση με τους νεότερους που με την σειρά τους αγχώνονται περισσότερο από τους ηλικιωμένους για την απώλεια του κινητού τους τηλεφώνου.