939
Aριστερά, η Κέρι Ράσελ ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βρετανία ονόματι Κέιτ Γoυάιλερ και, δεξιά, η πραγματική νυν πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βρετανία, Τζέιν Χάρτλεϊ | CreativeProtagon/Νetflix/REUTERS

«The Diplomat» και η διπλωματική πραγματικότητα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 19:17
Aριστερά, η Κέρι Ράσελ ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βρετανία ονόματι Κέιτ Γoυάιλερ και, δεξιά, η πραγματική νυν πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βρετανία, Τζέιν Χάρτλεϊ
|CreativeProtagon/Νetflix/REUTERS

«The Diplomat» και η διπλωματική πραγματικότητα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 19:17

Η γοητεία που μπορεί να ασκεί στις μάζες η ζωή ενός πρεσβευτή (ή μιας πρέσβειρας στην προκειμένη περίπτωση) είναι προφανής, καθώς μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική οργανώνοντας πάρτι για ανθρώπους με επιρροή σε μακρινούς τόπους. Ωστόσο, το «The Diplomat», το νέο, ήδη διάσημο, σίριαλ του Netflix, διαθέσιμο από τον προηγούμενο μήνα, «τονίζει τη γοητεία, ενώ αποσιωπά την αγγαρεία της δουλειάς – τα υπομνήματα, τις υποχρεώσεις και τη γραφειοκρατία» γράφει η Λορίν Τζάκσον των New York Times.

Θυμίζει πως στη σειρά η Κέρι Ράσελ υποδύεται μια νεοδιορισθείσα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βρετανία ονόματι Κέιτ Γoυάιλερ, η οποία περνά τις ημέρες της διαχειριζόμενη διεθνείς κρίσεις με ευφυολογήματα, διαμένει σε μια έπαυλη, φωτογραφίζεται για τη Vogue και είναι παντρεμένη με έναν πρώην πρεσβευτή (τον οποίο ερμηνεύει ο Ρούφους Σιούελ).

Σημειώνει επίσης πως το «The Diplomat» ήταν το πιο δημοφιλές πρόγραμμα του κολοσσού του streaming τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι μεταξύ όλων όσοι το παρακολουθούν συγκαταλέγονται πρεσβευτές αρσενικού και θηλυκού γένους των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Εχοντας αυτό κατά νου, ανταποκριτές των New York Times, σκέφτηκαν να τους /τις ρωτήσουν πόσο πιστά και ρεαλιστικά παρουσιάζει η σειρά τη δουλειά τους και τον κόσμο τους γενικότερα.

«Δεν είμαστε τόσο σκληροί όσο οι στρατιωτικοί, ούτε τόσο επιδέξια άνετοι όσο οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών» είπε ο Τζον Φίλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναμά. «Ωστε το να έχουμε την Κέρι Ράσελ και τον Ρούφους Σιούελ να κάνουν σεξ, το αποκαλούμε διπλωματική προσέγγιση; Λοιπόν, διάβολε, θα το αποδεχτώ. Αλλά είναι μια φαντασίωση» προσέθεσε.

H Κέρι Ράσελ ως Κέιτ Γoυάιλερ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βρετανία, με τον Ρούφους Σιούελ, ο οποίος υποδύεται τον πρώην πρεσβευτή σύζυγό της (Netflix)

Τι άλλο, όμως, από όλα όσα παρουσιάζονται στη σειρά σχετικά με τη δουλειά και τη ζωή των ανώτατων διπλωματικών αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Η χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών από τους πρεσβευτές, με τον Ρίτσαρντ Μπιούανγκαν, πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μογγολία, να απαντά χαρακτηριστικά: «Ναι, καλά, θα ήθελα. Οι περισσότεροι μεταβαίνουμε στους προορισμούς μας με εμπορικές πτήσεις, όπως όλοι οι άλλοι. Πρέπει να είμαστε άριστοι διαχειριστές των χρημάτων των αμερικανών φορολογουμένων».

Ερωτηθείς για τις ανταπαντήσεις και τους αστεϊσμούς που ακούγονται στη σειρά, ο Κάρλος Πασκουάλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μεξικό και στην Ουκρανία, τις χαρακτήρισε «υπερβολικές, μη ρεαλιστικές, διασκεδαστικές».

Οσον αφορά τη φωτογράφιση για τη Vogue, πολλοί πρώην διπλωμάτες δήλωσαν πως οι γκαρνταρόμπες στο σίριαλ είναι απλώς μη ρεαλιστικές. «Ποιος πληρώνει για όλα αυτά τα ρούχα;» διερωτήθηκε η Βίκι Χάντλστον, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Μάλι και τη Μαδαγασκάρη. Η οποία, μάλιστα, πόζαρε κάποτε για μια φωτογράφιση (για τους New York Times), αλλά στη φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο φορούσε ένα δικό της φόρεμα.

Τα δικά της ρούχα επιβεβαιώνει πως φοράει και η Τζέιν Ν. Χάρτλει, η πραγματική πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Λονδίνο, η οποία δεν έχει μετατεθεί εκεί από την Καμπούλ, όπως στη σειρά του Netflix, αλλά από το Παρίσι.

«Επίσης, δεν έχω έναν D.C.M. [Deputy Chief of Mission, ο Νο2 στην ιεραρχία μιας πρεσβείας] που φέρνει ράγες με ρούχα στο γραφείο μου και μου λέει τι πρέπει να φορέσω» είπε χαρακτηριστικά στον Μαρκ Λάντερ των New York Times η 73χρονη πρέσβειρα, μια καλά δικτυωμένη χρηματοδότρια των Δημοκρατικών, με προϋπηρεσία ως τηλεοπτικό στέλεχος, που υποδέχτηκε την Τρίτη την Κέρι Ράσελ για να συζητήσουν από κοντά τις διαφορές της σειράς με την πραγματική της ζωή.

Μια ακόμα διαφορά είναι η σχέση που έχει η Τζέιν Χάρτλει με τον σύζυγό της, Ραλφ Σλόσταϊν, οι οποίοι, σε αντίθεση με όσα απεικονίζονται στη σειρά, δεν παλεύουν στον κήπο έξω από το Ουίνφιλντ Χάους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του αμερικανού προέδρου. «Νομίζω ότι η προσωπική μου ασφάλεια θα μπορούσε να παρέμβει αν συνέβαινε κάτι τέτοιο» είπε με χιούμορ η πρέσβειρα.

Σχετικά με τα πλουσιοπάροχα πρωινά που απολαμβάνει στο «The Diplomat» η αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λονδίνο, ο Ραμ Εμάνιουελ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, αρκέστηκε να σημειώσει πως «εγώ δεν τρώω πρωινό».

H πρέσβειρα Τζέιν Χάρτλεϊ υποδέχεται την τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας  Λιζ Τρας στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2022 (U.S. Embassy London/Facebook)

Φυσικά, στο «The Diplomat» υπάρχουν και πολλά στοιχεία που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταρχάς, η σχέση της Κέιτ Γουάιλερ με το Νο 2 της πρεσβείας. Ο Εμάνιουελ Ραμ επιβεβαιώνει ότι με τον δικό του Νο 2 και εκείνος πρώτη φορά επικοινωνεί στις έξι το πρωί και τελευταία γύρω στις εννιά το βράδυ, και άλλες 1.000 φορές στο μεταξύ, ενώ πηγαινοέρχονται, συγχρόνως ο ένας στο γραφείο του άλλου, όπως συμβαίνει και στη σειρά του Netflix.

Αλήθεια είναι επίσης ότι ένα πολυπληθές προσωπικό διαχειρίζεται τα πάντα: «Πραγματικά δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου» είπε ο αμερικανός πρεσβευτής στο Τόκιο. «Υπάρχουν κομμάτια της ζωής σου που κόβονται, τεμαχίζονται, και όλοι έχουν ένα κομμάτι από αυτήν, ενώ όλοι είμαστε ισχυρές προσωπικότητες που διατηρούμε τον έλεγχο».

Σχετικά με τις ικανότητες της πρωταγωνίστριας του «The Diplomat» στη διπλωματία, η Ρομπέρτα Τζέικομπσον, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Μεξικό, έκανε λόγο για «ηγέτιδες που παρακολουθούν και μαθαίνουν πριν προβούν σε αλλαγές, σε αντίθεση με τους άνδρες, που τείνουν προς μια προσέγγιση τύπου “οριοθετώ την επικράτειά μου”. Είναι έξυπνη, αστεία, αναιρεί κάποιες από τις ανοησίες και μαθαίνει γρήγορα – χαρακτηριστικά απαραίτητα για κάθε πρεσβευτή, και ίσως περισσότερο για μια πρέσβειρα» προσέθεσε.

Πάντως, ο Τζον Φίλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναμά, αποκάλυψε ότι ευελπιστεί η σειρά να κινήσει (παρά την όποια απόκλιση από την πραγματικότητα) το ενδιαφέρον του κόσμου για τη διπλωματία. «Το “Top Gun” κέντρισε το ενδιαφέρον για την πολεμική αεροπορία τη δεκαετία του 1980. Είμαι αισιόδοξος ότι το “The Diplomat” κεντρίζει το ενδιαφέρον για τις εξωτερικές υποθέσεις και τη διπλωματία, παρά την προφανή χολιγουντιανή επιχρύσωση» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...