476
Οι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί θα λειτουργούν εκτός των άλλων και ως ένας γιατρός μέσα στο σπίτι | Shutterstock

Θα ελέγχουμε με τον νου gadgets που παρακολουθούν την υγεία μας

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 16:37
Οι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί θα λειτουργούν εκτός των άλλων και ως ένας γιατρός μέσα στο σπίτι
|Shutterstock

Θα ελέγχουμε με τον νου gadgets που παρακολουθούν την υγεία μας

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 16:37

Τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν τους αποκαλούμενους ψηφιακούς οικιακούς βοηθούς. Πρόκειται για συσκευές τεχνητής νοημοσύνης που φέρουν την υπογραφή κολοσσών όπως η Google, η Amazon και η Microsoft, οι οποίες λειτουργούν με φωνητικές εντολές και μπορούν να μεταδίδουν ειδήσεις και διαφόρων ειδών πληροφορίες στους κατόχους τους, παίζουν μουσική, ενώ επίσης ελέγχουν διάφορες οικοσυσκευές και συστήματα λειτουργίας του σπιτιού. Οι συσκευές αυτές αναβαθμίζονται συνεχώς, προσφέροντας νέες και ολοένα πιο εξελιγμένες υπηρεσίες. 

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου οι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί θα μπορούν σύντομα να κάνουν διαγνώσεις για την κατάσταση της υγείας των χρηστών τους. Αναλύοντας τον ρυθμό της φωνής, της αναπνοής και της καρδιάς του χρήστη, η συσκευή θα μπορεί να εντοπίζει τα ίχνη ενός επερχόμενου κρυολογήματος ή την ξαφνική εμφάνιση μιας ασθένειας με χρόνια χαρακτηριστικά. 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας των ψηφιακών οικιακών βοηθών περιγράφεται σε μια έκθεση για την πρόοδο της τεχνολογίας σε καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η έκθεση αυτή έγινε για λογαριασμό της Vodafone και σε αυτή αναφέρεται ότι σε λίγα χρόνια θα φοράμε συσκευές που θα ελέγχουν με νοητικές εντολές διάφορα gadgets και ηλεκτρονικά συστήματα. Θα μπορούμε φορώντας ένα τέτοιο σύστημα να κοιταζόμαστε σε έναν έξυπνο καθρέφτη, ο οποίος θα εντοπίζει δερματικές παθήσεις που μπορεί να έχουμε αναπτύξει χωρίς να το γνωρίζουμε. 

Αόρατα ιατρικά εργαστήρια

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι καταναλωτικές απαιτήσεις τα επόμενα χρόνια θα περιστρέφονται γύρω από την ανάπτυξη τεχνολογιών που παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση της υγείας μας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται οι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, αναλύοντας τα μοτίβα της φωνής, να εντοπίζουν έγκαιρα τα ίχνη ασθενειών όπως η Πάρκινσον. Θα μπορούν επίσης να κάνουν μετρήσεις των ζωτικών λειτουργιών ενός ατόμου για να εντοπίζουν πιο άμεσα προβλήματα όπως εμφάνιση πυρετού. 

H Google έχει καταθέσει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν ψηφιακό οικιακό βοηθό που θα μπορεί, εκτός από τα πιθανά οργανικά προβλήματα υγείας, να αναγνωρίζει επίσης την ψυχολογική κατάσταση και τη διάθεση κάποιου. 

Λαμπτήρας… με ενσωματωμένο μίνι ιατρικό εργαστήριο | Sengled

Στη μεγάλη έκθεση τεχνολογίας CES που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας, παρουσιάστηκαν λαμπτήρες που κάνουν μετρήσεις θερμοκρασίας του σώματος του κατόχου τους ή παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό του. Παρουσιάστηκαν επίσης δάπεδα που κάνουν μέτρηση βάρους όσων πατούν πάνω τους. 

Επίσης, αναμένεται όλες οι συσκευές και συστήματα που κάνουν ιατρικές μετρήσεις και αναλύσεις (οικιακές, φορητές, φορετές κ.ά.) να συνδέονται μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν δεδομένα και αυτά στο τέλος να παρουσιάζονται σε ενιαία μορφή στον χρήστη ή και σε κάποιους γιατρούς που θα είναι εξουσιοδοτημένοι να λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες. 

Η έκθεση, τέλος, αναφέρει ότι «η ίδια φύση θα διασυνδεθεί» με αισθητήρες που θα τοποθετούνται στα δέντρα ώστε να κάνουν ατμοσφαιρικές και άλλους είδους επιστημονικές αναλύσεις και συλλογή δεδομένων, αποστέλλοντάς τα σε ειδικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News