590
Η πρόσβαση στο μετασύμπαν θα γίνεται με μάσκα VR. Εκεί ο χρήστης θα μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και να το διαμορφώνει ως ολόγραμμα ή ως άβαταρ | Shutterstock

Τι είναι αυτό το «Μετασύμπαν» που προωθεί η Facebook

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 20:15
Η πρόσβαση στο μετασύμπαν θα γίνεται με μάσκα VR. Εκεί ο χρήστης θα μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και να το διαμορφώνει ως ολόγραμμα ή ως άβαταρ
|Shutterstock

Τι είναι αυτό το «Μετασύμπαν» που προωθεί η Facebook

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 20:15

Η Facebook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στην επόμενη πενταετία, με στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αποκαλούμενου metaverse, ενός διαδικτυακού κόσμου όπου οι χρήστες θα συνυπάρχουν και θα επικοινωνούν σε εικονικούς χώρους. Τo BBC παρουσιάζει μια ανάλυση για το τι είναι τελικά αυτό το μετασύμπαν.

Σε πρώτη ανάγνωση, το metaverse είναι ένας συνδυασμός τεχνολογιών εικονικής, επαυξημένης και πιθανώς μεικτής πραγματικότητας. Σε αντίθεση με τον κυβερνοχώρο, όπου η πρόσβαση γίνεται μέσω υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, η πρόσβαση στο μετασύμπαν θα γίνεται με μια κάσκα. Εκεί ο χρήστης θα μπορεί θεωρητικά να κάνει τα πάντα. Να δουλέψει σαν να βρίσκεται στον χώρο εργασίας του, να επικοινωνήσει με συνεργάτες, φίλους συγγενείς, να κάνει «βόλτες», να πάει σινεμά κ.ά. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν οι χρήστες θα εμφανίζονται με την αληθινή μορφή τους ή αν θα χρησιμοποιούνται τρισδιάστατα άβαταρ.

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος;

Μια εξήγηση για τη δημοσιότητα γύρω από το metaverse έχει να κάνει με τη δυναμική που αποκτούν οι νέοι ψηφιακοί όροι που ακούγονται περίεργοι και αφήνουν να αιωρείται πίσω τους κάτι εντυπωσιακό ή… μαγικό. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, οι διάφορες ορολογίες και τα φουτουριστικά πρότζεκτ δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, τόσο οι μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας της τεχνολογίας όσο και μεγαλοεπενδυτές δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για το μετασύμπαν. Σε περίπτωση που εκεί βρίσκεται στο μέλλον του Διαδικτύου, θέλουν να προλάβουν να αποκτήσουν προνομιακή θέση σε αυτό τον νέο κόσμο.

Πώς εμπλέκεται το Facebook;

Ο συνιδρυτής και αφεντικό της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ήταν αυτός που έκανε ευρέως γνωστό αυτόν τον νέο κόσμο, δηλώνοντας ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα της εταιρείας να αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία, και μάλιστα σύντομα, αφού θεωρεί ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου. Η Facebook επενδύει πολύ στην εικονική πραγματικότητα μέσω της κάσκας Oculus, που κοστίζει λιγότερο από τις κάσκες VR των άλλων εταιρειών, επιλογή που πιθανόν τής δημιουργεί οικονομική ζημιά. Μετά την ανακοίνωση για την πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη του metaverse από τη Facebook, γίνεται σαφές ότι θέλει να ηγηθεί στον τομέα αυτόν όπως και στα social media. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ λέει ότι το metaverse είναι ένα Internet όπου ο χρήστης είναι ενσωματωμένος μέσα σε αυτό και δεν το κοιτάζει απλώς, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η Facebook επενδύει πολύ στην εικονική πραγματικότητα μέσω της κάσκας Oculus, που κοστίζει λιγότερο από τις κάσκες VR των άλλων εταιρειών / Shutterstock
Ποιοι άλλοι ενδιαφέρονται;

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, και ειδικά των online παιχνιδιών στα οποία συμμετέχει ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός παικτών, βλέπει στο μετασύμπαν το ιδανικό περιβάλλον για να προσφέρει τις ρεαλιστικότερες και πιο εντυπωσιακές εμπειρίες στους παίκτες. Oλα τα κορυφαία ονόματα του χώρου έχουν ξεκινήσει να κάνουν σχέδια για τη μετάβασή τους στη «νέα ψηφιακή διάσταση».

Η Nvidia, η εταιρεία που ηγείται στον τομέα των καρτών γραφικών οι οποίες αποτελούν την καρδιά των videogames, σχεδιάζει ένα δικό της κόσμο, που τον ονομάζει «Omniverse» και θα είναι μια πλατφόρμα που ενώνει εικονικούς 3D κόσμους.

Η τεχνολογία για το πολυσύμπαν υπάρχει;

Τα δομικά υλικά για τη δημιουργία τού metaverse είναι εδώ. Οι τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας εξελίσσονται συνεχώς, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί ακόμη αρκετή προσπάθεια ώστε να φθάσουν στο επίπεδο που απαιτείται για να δημιουργηθεί αυτός ο νέος κόσμος. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί το μετασύμπαν να λειτουργήσει στις υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τεχνολογίες. Θα είναι απαραίτητη η σύνδεση σε δίκτυα 5G και θα χρειαστεί ακόμη αρκετό χρονικό διάστημα ώστε τα δίκτυα 5G να αντικαταστήσουν πλήρως τα υπάρχοντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...