342
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή τη φωτογραφία, στην οποία ένα θηλυκό χταπόδι εκτοξεύει λάσπη και άλλα υλικά από τον πυθμένα σε ένα αρσενικό που επιθυμεί να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του | Peter Godfrey-Smith/BioRxiv

Στα χταπόδια δεν περνάει η σεξουαλική παρενόχληση…

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 20:22
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή τη φωτογραφία, στην οποία ένα θηλυκό χταπόδι εκτοξεύει λάσπη και άλλα υλικά από τον πυθμένα σε ένα αρσενικό που επιθυμεί να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του
|Peter Godfrey-Smith/BioRxiv

Στα χταπόδια δεν περνάει η σεξουαλική παρενόχληση…

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 20:22

Οταν ένα θηλυκό χταπόδι δεν επιθυμεί ερωτική συνεύρεση με ένα αρσενικό, το οποίο όμως επιμένει, εκτοξεύει με δύναμη εναντίον του «μπάζα» από τον πυθμένα για να το απομακρύνει.

Τα τελευταία χρόνια, σειρά μελετών έχει αναδείξει άγνωστες μέχρι σήμερα ικανότητες και συμπεριφορές των χταποδιών, που όχι μόνο δείχνουν ότι έχουν πολύ υψηλότερη νοημοσύνη από όσο πιστεύαμε, αλλά και ότι αναπτύσσουν συμπεριφορές μοναδικές στο ζωικό βασίλειο.

Μια τέτοια συμπεριφορά ανακάλυψε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Σίδνει στην Αυστραλία. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Smithsonian, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά χταπόδια που δεν επιθυμούν σεξουαλική επαφή αποκρούουν όσα αρσενικά τα πλησιάζουν με ερωτική διάθεση, πετώντας τους με δύναμη διάφορα αντικείμενα που βρίσκουν μπροστά τους.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2015, όταν η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα αποφάσισε να μελετήσει ένα κοινό είδος χταποδιών που ζει στην περιοχή Jarvis Bay στα ανοικτά του Σίδνει. Οι ερευνητές παρατήρησαν τότε ότι ορισμένα από τα χταπόδια πετούσαν μακριά, από το σημείο όπου βρίσκονταν, «μπάζα» από τον πυθμένα. Τα χταπόδια πετούσαν με δύναμη μακριά όστρακα, λάσπη, πέτρες και άλλα υλικά. Η συμπεριφορά αυτή έχει παρατηρηθεί στα κεφαλόποδα και έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με το καθάρισμα του χώρου που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ως προσωρινή ή μόνιμη φωλιά τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα ότι τα χταπόδια, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν απομάκρυναν τα αντικείμενα ακανόνιστα, αλλά τα πετούσαν στοχευμένα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ομως δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη λεπτομέρεια. Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να μελετήσουν εκ νέου τα χταπόδια, επικεντρώνοντας την προσοχή της αυτή τη φορά στη διαδικασία απομάκρυνσης των αντικειμένων από τον πυθμένα.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι στοχευμένες εκτοξεύσεις των αντικειμένων προέρχονταν από θηλυκά χταπόδια που προσπαθούσαν με αυτόν τον τρόπο να απομακρύνουν από κοντά τους αρσενικά που τα… παρενοχλούσαν ερωτικά. Σε μια περίπτωση μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα θηλυκό εκτόξευσε λάσπη εναντίον ενός αρσενικού δέκα φορές, ευστοχώντας πέντε φορές.

Αν αυτό που υποστηρίζουν οι ερευνητές επιβεβαιωθεί, τα χταπόδια θα μπουν σε μια πολύ μικρή λίστα ζώων που έχουν ανάλογη συμπεριφορά, να εκτοξεύουν δηλαδή αντικείμενα εναντίον άλλων μελών του είδους τους. Οι χιμπατζήδες και οι ελέφαντες εμφανίζουν ανάλογη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News