223
| Flickr/Takashi Hososhima

Smartphone ξανά «ζωντανό» σε μόλις 10′ με νέο τσιπάκι

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2015, 14:34

Smartphone ξανά «ζωντανό» σε μόλις 10′ με νέο τσιπάκι

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2015, 14:34

Η φόρτιση της μπαταρίας του κινητού είναι από τις μόνιμες πηγές άγχους και εκνευρισμού: αργεί να τελειώσει και αν κάνεις βαριά χρήση κρατάει λιγότερο από όσο θα έπρεπε, είναι και τα καλώδια… Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα.

Ένα νέο τσιπάκι που σχεδίασε μετά από έρευνά πέντε ετών ο καθηγητής Ρασίντ Γιαζμί του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Νανυάνγκ υπόσχεται χρόνους φόρτισης λίγων μόνο λεπτών. Το εξάρτημα, που έχει μέγεθος νυχιού, μπορεί να τοποθετηθεί στα περισσότερα είδη μπαταρίας από τα smartphone μέχρι αυτές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σκοπός είναι όχι μόνο να περιοριστούν οι χρόνοι φόρτισης σε περίπου 10 λεπτά, αλλά και το ενδεχόμενο πυρκαγιάς κατά την φόρτιση, ένας σχετικά σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος.

Ένας αλγόριθμος μετρά με ακρίβεια το ποσοστό φόρτισης στη μπαταρία και, σε συνδυασμό με μια επίσης πολύ ακριβή μέτρηση από τον φορτιστή, παρακολουθούν συνέχεια τα επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπουν την υπερφόρτιση και πυρκαγιά. Οι υπάρχοντες φορτιστές, εξηγεί ο καθηγητής στο Tech Radar, δεν μετρούν σωστά την ποσότητα του ρεύματος, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη.

Ο κ. Γιαζμί ευελπιστεί ότι θα αρχίσει συνομιλίες με την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, η οποία διαθέτει στην αγορά τα πολύ επιτυχημένα (αν και ακόμη μάλλον ακριβά) μοντέλα της ενώ έχει συνομιλήσει με την Sony, Sanyo και την Samsung. Ως το τέλος του 2016 το τσιπάκι θα είναι διαθέσιμο με άδεια για τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...