730
Tommi Mäkinen VI, το τιμημένο. Μόλις 2.500 αντίτυπα κατασκευάστηκαν παγκοσμίως, με το όνομα του παγκόσμιου πρωταθλητή του WRC να τα κοσμεί με την υπογραφή του. Δίλιτρο, με 280 ίππους (στην πράξη ήταν περισσότεροι), πεντάρι κιβώτιο, προφανώς τετρακίνητο, θρύλος εν κινήσει | CCA

Πού θα φτάσουν οι τιμές των Mitsubishi Evo;

Tommi Mäkinen VI, το τιμημένο. Μόλις 2.500 αντίτυπα κατασκευάστηκαν παγκοσμίως, με το όνομα του παγκόσμιου πρωταθλητή του WRC να τα κοσμεί με την υπογραφή του. Δίλιτρο, με 280 ίππους (στην πράξη ήταν περισσότεροι), πεντάρι κιβώτιο, προφανώς τετρακίνητο, θρύλος εν κινήσει
|CCA

Πού θα φτάσουν οι τιμές των Mitsubishi Evo;

Πριν μερικά χρόνια, την περίοδο των μνημονίων, ένας φίλος πουλούσε ένα Evo, το «εννιάρι». Καθαρό, προσεγμένο σαν μωρό και με λίγα σχετικά χιλιόμετρα στο οδόμετρο. Κάτω από 70.000, έγραφε στο ταμπλό, αριθμός χιλιομέτρων που για ένα σχολαστικά συντηρημένο και με λίγες επεμβάσεις Evo δεν είναι τίποτα. Προσωπικά, θεωρώ πως το «εννιάρι» ήταν το καλύτερο όλων των περασμένων γενιών. Αν μου επιτρέπετε, σαφώς πιο αιχμηρό, απόλυτο και οδηγοκεντρικό από την επόμενη γενιά, το «δεκάρι» που υπήρξε, ως γνωστόν, και το αποχαιρετιστήριο μοντέλο. Το μόνο που μπορούσε, λόγω εξαιρετικά ειδικής έκδοσης και μύθου γύρω από το όνομά του, να το ανταγωνιστεί ως πιο ποθητό Evo ήταν το TME. Κοινώς, το Tommi Mäkinen Edition, στο σασί του «εξαριού» (VI, με βάση τη λατινική αρίσθμηση που συνήθιζε η Mitsubishi).

Τότε, λοιπόν, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο πουλήθηκε για 18.000 ευρώ. Λογικό. Οταν δεν ξέρεις αν αύριο θα ξημερώσεις χωρίς ευρώ και με μια ουρά μέχρι απέναντι στα ATM, ακόμα κι αν τα είχες, δεν τα έδινες εύκολα τα λεφτά. Σήμερα, ωστόσο, θα μπορούσες να ψάξεις μια γερή γωνία για να βαρέσεις το κεφάλι σου στον τοίχο. Και αυτό γιατί, αν γκουγκλάρεις στη γνωστή πλατφλόρμα αγγελιών, ο μέσος όρος τιμής για τη θρυλική ιαπωνική φτερούγα, με όλες τις γενιές μέσα, είναι περισσότερα από τα διπλάσια χρήματα. Για την ακρίβεια, σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, που γράφεται τούτο το άρθρο, τα αποτελέσματα εμφανίζουν ως μέση τιμή τα 38.261 ευρώ. Θα μπορούσες να το πεις και επένδυση. Αν, φυσικά, δεν το θέλεις για κάθε μέρα, αφού με ένα Evo πρέπει να έχεις μπάρμπα τον βενζινά – βόλτα και πενηντάρικοα.

Το Evo το τελευταίο, αυτό που στα απλά ελληνικά λέγαμε «δεκάρι», σε φάση χαμηλής πτήσης, κάποτε στον Αχλαδόκαμπο. Το καλούπι της Mitsubishi έσπασε για πάντα, καθώς οι ρύποι, η εξωπραγματική κατανάλωση, αλλά και η γερμανική λογική της εύκολης τετρακίνησης και της πιο πολιτισμένης καμπίνας, άλλαξαν την ευρωπαϊκή αγορά (Photo: Γ. Κούτος)

Η αλήθεια είναι πως οι τιμές στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανίσει ακόμη την τρελά ανοδική πορεία των Evo στο διεθνές χρηματιστήριο. Εκεί –μιλώντας, φυσικά, για εξαιρετικά προσεγμένα δείγματα, επουδενί καγκουρεμένα και με συγκρατημένα χιλιόμετρα– έχουν ανεβεί σε πρωτόγνωρα ύψη. Για την ακρίβεια, υπήρξαν πρόσφατα περιπτώσεις που μερικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν και τις 100.000 στερλίνες, περίπου 117.000 ευρώ με σημερινή ισοτιμία. Για την ευρωπαϊκή αγορά είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Τα αυτοκίνητα της λεγόμενης JDM (Japan Domestic Market) αγοράς βλέπουν εφέτος μια κορύφωση τιμών. Ο Γκάρι Ντουν, ο εκπρόσωπος της πιο γνωστής βρετανικής πλατφόρμας δημοπρασιών, της Classic Car Auctions, το ερμηνεύει ως εξής: «Μας ρωτούν μέχρι πού θα φτάσουν οι τιμές για τα JDM. Η απάντηση είναι ότι φαίνεται να μην έχουν φτάσει ακόμη το πλατό της κορυφής. Για μια γενιά που μεγάλωσε βλέποντας “Fast and Furious” και παίζοντας Gran Turismo και Need for Speed, οι ειδικές εκδόσεις των JDM αυτοκινήτων τρέφουν πολλές αναμνήσεια και γίνονται όλο και επιθυμητές».

Ο αγαπητός Γκάρι ίσως παρέλειψε να αναφέρει και πως τέτοιες περιπτώσεις στην αυτοκίνηση απλώς δεν ξαναβγαίνουν. Τα Evo και τα STi συνδέθηκαν με το motorsport με έναν τρόπο που τα μετέτρεψε από «ταξί» (ως αισθητική πολυφορεμένου σεντάν) σε πολεμικές μηχανές. Ηταν ο ωμός χαρακτήρας τους, η δυσκολία τού να τα πας στο όριο, η χιλιοδοκιμασμένη στους αγώνες τετρακίνηση, η αποτελεσματικότητα στον δρόμο, με δωράκι την άμεση εμπλοκή του οδηγού.

Το γράφημα του Classic Car Auctions αποτυπώνει τη διαρκώς ανοδική τάση στις τιμές των Mitsubishi Evo στην ευρωπαϊκή αγορά. Ανάλογη πορεία έχουν τα περισσότερα αυτοκίνητα της JDM σχολής

Οπως και να έχει, η ουσία είναι ότι οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά τα πάνω τους και ότι πρόκειται για τους τελευταίους των «Μοϊκανών». Οταν, δηλαδή, πριν μερικά χρόνια, οι τιμές ήταν ακόμη στον πάτο, πολλά τέτοια αυτοκίνητα στην Ευρώπη παρατήθηκαν, άλλα έμειναν αφρόντιστα, κάποια πουλήθηκαν για ανταλλακτικά, μερικά αφέθηκαν στο αλάτι και άλλα, απλώς, τράκαραν βάρβαρα. Λογικό, λοιπόν, τα λίγα σχετικά εξαιρετικά δείγματα που έχουν εναπομείνει να ανεβαίνουν θεαματικά.

Βάλτε μέσα και την αίσθηση που τα περιτριγυρίζει, καθώς είναι βέβαιο πως όσο και πιο γρήγορα και να πηγαίνει ένα ηλεκτρικό με κάμποσες μπαταρίες, δεν ενέχει τον χαρακτήρα και τη σύνδεση με τον οδηγό του, και έχετε το σημερινό επενδυτικό «blue chip». Τι, όχι; Ρίξτε μια ματιά στο παραπάνω γράφημα με την ανάπτυξη τιμών των Mitsubishi Evo κατά την τελευταία πενταετία και μόνο. Μήπως πρέπει να γκουγκλάρουμε ξανά την αναζήτηση;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News