1040
Πυκνός καπνός τυλίγει τα φλεγόμενα USS West Virginia and USS Tennessee στο Περλ Χάρμπορ. Η επίθεση της Ιαπωνίας στο ναύσταθμο της Χαβάης ήταν καθοριστική για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου | US Navy/Interim Archives/Getty Images

Περλ Χάρμπορ: 80 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 18:15
Πυκνός καπνός τυλίγει τα φλεγόμενα USS West Virginia and USS Tennessee στο Περλ Χάρμπορ. Η επίθεση της Ιαπωνίας στο ναύσταθμο της Χαβάης ήταν καθοριστική για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
|US Navy/Interim Archives/Getty Images

Περλ Χάρμπορ: 80 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 18:15

Εκείνη η μοιραία Κυριακή άρχισε όπως όλες οι προηγούμενες στο θωρηκτό «USS Oklahoma» που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη. Μετά την έπαρση της αστερόεσσας υπό τους ήχους της μπάντας του πλοίου ένας καθολικός ιερέας από την Αϊοβα τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ηταν ένα ηλιόλουστο πρωινό και όλοι ήταν εύθυμοι καθώς τους περίμενε μία ολόκληρη ημέρα ανάπαυσης και αναψυχής, κυρίως οι νεότατοι ναύτες, όπως τα δίδυμα αδέλφια Λίο και Ρούντολφ Μπλιτς που είχαν σπεύσει να καταταγούν στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ήδη από το 1938, όταν ήταν ακόμη δεκαεξάχρονα αγόρια. Aφησαν πίσω τους, στο Λίνκλολν της Νεμπράσκα άλλα τέσσερα αδέλφια και έξι αδελφές. Ολοι ζούσαν σε ένα σπίτι με δύο δωμάτια που είχε χτίσει με τα χέρια του ο ξυλουργός πατέρας τους, ένας μετανάστης γερμανικής καταγωγής από τη Ρωσία.

Το ημερολόγιο δείχνει 7 Δεκεμβρίου του 1941. Στις 7:55 το πρωί περισσότερα από 300 ιαπωνικά αεροσκάφη εφορμούν κατά μίας από τις πιο σημαντικές ναυτικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ο επικεφαλής του ιαπωνικού σμήνους δίνει το σήμα της επίθεσης φωνάζοντας «Τόρα, Τόρα, Τόρα» που στα ιαπωνικά κυριολεκτικά σημαίνει «Τίγρης» αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, προερχόταν από τις λέξεις «TOtsugeki» (=επιτίθεμαι) και «RAigeki» (=επιτίθεμαι με τορπίλες). Μέσω της τριπλής εκφώνησης της λέξης/ακρώνυμου ενημέρωνε τους ανωτέρους του ότι οι Αμερικανοί είχαν αιφνιδιαστεί πλήρως.

Ιαπωνικό μαχητικό Mitsubishi A6M Zero στο αεροπλανοφόρο Akagi

Σε άρθρο του ο Τζουζέπε Σαρτσίνα, ανταποκριτής της Corriere della Sera στην Ουάσιγκτον, υπενθυμίζει πως εκείνη την περίοδο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ συνεχίζονταν ακόμα (παρότι τυπικά) οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους διπλωμάτες της Αμερικής και της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι δύο πλευρές συνομιλούσαν για την Κίνα και για το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην αυτοκρατορία της Ιαπωνίας με στόχο την ανάσχεση της επεκτατικής πολιτικής της.

Αλλά στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, 3.000 μίλια μακριά από τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και 4.000 μίλια μακριά από την Ιαπωνία, στο Ουάχου, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης όπου βρισκόταν η βάση του Περλ Χάρμπορ είχαν ήδη ανοίξει οι πύλες της Κολάσεως.

Πανοραμική εικόνα του Περλ Χάρμπορ (PH1 Javner, U.S. Navy)

Ο τραγικός απολογισμός της ιαπωνικής επίθεσης που κατέλαβε εξαπίνης τους Αμερικανούς ήταν 2.400 νεκροί μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και 68 άμαχοι, περισσότεροι από 1.100 τραυματίες, 188 κατεστραμμένα αεροπλάνα, οκτώ θωρηκτά με σοβαρές ζημιές και 12 άλλα σκάφη βυθισμένα. Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους έχασαν μόλις 64 άνδρες, 29 αεροσκάφη και πέντε υποβρύχια.

Οι ΗΠΑ στον πόλεμο

Τα πάντα ακόμα φλέγονταν στο Περλ Χάρμπορ όταν άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις στη διεθνή σκηνή. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ τηλεφώνησε αμέσως στον Φραγκλίνο Ρούζβελτ. Ο βρετανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν γνωριστεί στο Λονδίνο το 1918. «Δεν έχω φλερτάρει πότε καμία γυναίκα, όπως φλέρταρα τον Φραγκλίνο», θα αφηγηθεί στη συνέχεια ο Τσόρτσιλ στις Αναμνήσεις του από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Φραγκλίνε, αληθεύει πως σας επιτέθηκαν;», ρώτησε ο βρετανός ηγέτης. «Ναι, Ουίνστον, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα», απάντησε ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό σίγουρα απλοποιεί τα πράγματα. Ο Θεός μαζί σας», συμπλήρωσε σχεδόν κυνικά ο πραγματιστής Τσόρτσιλ που επί μία διετία προσπαθούσε να πείσει τον Ρούζβελτ να εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο.

Αμερικανικά θωρηκτά βομβαρδίζονται στο Περλ Χάρμπορ – φωτογραφία που τραβήχτηκε από ιαπωνικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της επίθεσης

Την επομένη, 8η Δεκεμβρίου του 1941, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει καταρχάς πως η ημέρα της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ «θα καταγραφεί ως ημέρα ντροπής στην Ιστορία» ενώ στη συνέχεια, εκφωνώντας έναν από τους πιο εμπνευσμένους λόγους στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής, εξηγεί στους πολιτικούς αλλά και στους πολίτες των ΗΠΑ γιατί πρέπει η πατρίδα τους να κηρύξει τον πόλεμο στην ιαπωνική αυτοκρατορία, όπως και έγινε, τελικά, μόλις μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του.

Η Ιαπωνία είχε ήδη κηρύξει τον πόλεμο στις ΗΠΑ αλλά και στη Βρετανική Αυτοκρατορία μόλις 7,5 ώρες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ (και κατά βρετανικών κτήσεων στο Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη και στην Μιανμάρ) ενώ η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ ως σύμμαχοι της Ιαπωνίας την 11η του μήνα.

Αλλά η 7η Δεκεμβρίου του 1941 έχει καταγραφεί στην Ιστορία όχι μόνον ως ημέρα ντροπής αλλά και ως ημέρα οδύνης για τους Αμερικανούς. Μάλιστα το τραύμα της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ παρέμενε ακόμα ανοιχτό έως πρόσφατα.

Το θωρηκτό «West Virginia» βαριά κτυπημένο. Θα βυθιστεί λίγο αργότερα (U.S. Navy)
Η ταυτοποίηση των θυμάτων

Από τους 429 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο θωρηκτό «USS Oklahoma», περιλαμβανομένων και των δίδυμων αδελφών Λίο και Ρούντολφ Μπλιτς, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση μόλις 35 εξ αυτών ενώ ακόμη έξι ταυτοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι υπόλοιποι 388 νεκροί ενταφιάστηκαν ως ανώνυμοι σε νεκροταφείο της Χονολουλού, πρωτεύουσας της Χαβάης και τα οστά τους παρέμειναν εκεί έως το 2015, όταν το Πεντάγωνο αποφάσισε να κλείσει οριστικά αυτό το τραγικό κεφάλαιο της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, προβαίνοντας στην ταυτοποίησή τους.

Εχοντας στη διάθεσή τους 5.000 δείγματα DNA και 13.000 ανθρώπινα οστά – αναφέρει η Washington Post – οι επιστήμονες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατάφεραν μέσα σε μία εξαετία να ταυτοποιήσουν 355 από τα θύματα και αυτό σημαίνει πως σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά την επίθεση, ανώνυμοι παραμένουν μόλις 33 από τους 429 νεκρούς του «USS Oklahoma».

Το πρόγραμμα έληξε επίσημα σήμερα με τον ενταφιασμό των οστών των άγνωστων στοιχείων πεσόντων στο ίδιο νεκροταφείο όπου ενταφιάστηκαν οι σοροί τους το 1941.

Μιλώντας στην Washington Post η Κάρι Λεγκάρντ, επικεφαλής επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας που ανέλαβε το δύσκολο αυτό έργο δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να ταυτοποιηθούν στο μέλλον, αλλά σημείωσε πως δεν πρόκειται να διεξαχθούν παρόμοια προγράμματα. Δήλωσε επίσης πως είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και συγκινημένη με το γεγονός πως έπειτα από τόσα χρόνια οι οικογένειες των θυμάτων βρήκαν επιτέλους τις απαντήσεις που ζητούσαν. Συγχρόνως, όμως, εξέφρασε και την απογοήτευσή της για τα οστά η ταυτοποίηση των οποίων δεν κατέστη δυνατή.

Πάντως μεταξύ των οστών που ταυτοποιήθηκαν περιλαμβάνονταν και εκείνα των δίδυμων αδελφών Λίο και Ρούντολφ Μπλιτς. Την 10η Αυγούστου του 2019 ενταφιάστηκαν σε νεκροταφείο του Λίνκολν της Νεμπράσκα, όπου αναπαύονται οι γονείς τους, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι όπου μεγάλωσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News