654
Μια ψηφιακή απεικόνιση της φωτορύπανσης στην περιοχή μας. Στα δεξιά η Ελλάδα με χαρακτηριστικά πιο φωτεινά το Λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη | Shutterstock

Οι νύχτες στη Γη μας έγιναν πιο φωτεινές – κι αυτό δεν είναι καλό

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 14:45
Μια ψηφιακή απεικόνιση της φωτορύπανσης στην περιοχή μας. Στα δεξιά η Ελλάδα με χαρακτηριστικά πιο φωτεινά το Λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη
|Shutterstock

Οι νύχτες στη Γη μας έγιναν πιο φωτεινές – κι αυτό δεν είναι καλό

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 14:45

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που έγινε για λογαριασμό του ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ German δείχνουν ότι έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα η φωταύγεια του πλανήτη από την χρήση του τεχνητού φωτός τις βραδινές ώρες.

Η Γη μοιάζει από το Διάστημα ως μια κοσμική πυγολαμπίδα κατά την διάρκεια της νύχτας αφού το τεχνητό φως όχι μόνο επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη αλλά αυξάνεται και η λαμπρότητα του. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λαμπρότητα της Γης κατά την διάρκεια της νύχτας εξαιτίας του τεχνητού φωτός αυξήθηκε κατά 2% την τελευταία πενταετία. Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο επειδή οι δορυφόροι δεν μπορούν να εντοπίσουν και να καταγράψουν το φως που προέρχεται από τα λαμπάκια LED που χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορα συστήματα φωτισμού.

nasa fos new 1
Φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA από τη νυχτερινή Ευρώπη -η Ελλάδα διακρίνεται δεξιά- στα τέλη του 2016. Η νέα μελέτη αναφέρει ότι σήμερα η φωτεινότητα της ηπείρου μας είναι ακόμη μεγαλύτερη (NASA)

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Advances δείχνει ότι τα επίπεδα φωταύγειας την νύχτα έχουν παραμείνει σταθερά στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία αλλά σε όλες τις υπόλοιπες χώρες έχουν αυξηθεί. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι παρουσιάζεται συνεχής αύξηση της φωταύγειας στις μη αστικές περιοχές.

Δείτε ένα βίντεο για την νέα μελέτη:

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι σημαντικές σε οικολογικό αλλά βιολογικό επίπεδο. Οπως υποστηρίζουν όλο αυτό το φως μπορεί να προκαλεί διαταραχές στον ύπνο των ανθρώπων και αυτό με την σειρά του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Επίσης οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές έντονης φωταύγειας έχουν απωλέσει την ικανότητα να προσαρμόζονται μάτια τους στο σκοτάδι.

Η φωταύγεια δημιουργεί προβλήματα στην μετανάστευση και στην αναπαραγωγή πτηνών, ψαριών, αμφίβιων και εντόμων. Αλλη παρενέργεια είναι ότι επεκτείνεται η περίοδος ανάπτυξης των φυτών γεγονός σε αντίθεση με ότι ορίζει η φύση τους. Επίσης η φωταύγεια είναι γνωστό ότι εμποδίζει την εμφάνιση των άστρων στον ουράνιο θόλο γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε διάφορα ζώα που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τον νυχτερινό ουρανό για να κινούνται ή να κάνουν διάφορες δραστηριότητες αλλά και στους αστρονόμους που δυσκολεύονται να κάνουν παρατηρήσεις με επίγεια μέσα.

Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και προς τα πάνω Σκανδιναβικές χώρες και Φινλάνδία. Το άλλο μισό της Ευρώπης, φωταγωγημένο κι αυτό... (φωτό: Shutterstock)
Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και προς τα πάνω Σκανδιναβικές χώρες και Φινλάνδία. Το άλλο μισό της Ευρώπης, φωταγωγημένο κι αυτό… (Shutterstock)

Τα μόνα σημεία του πλανήτη που παρατηρήθηκε μείωση της φωταύγειας ήταν οι περιοχές της Συρίας και της Υεμένης στις οποίες υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις αλλά και η Αυστραλία. Ομως στην περίπτωση της Αυστραλίας τα αποτελέσματα των μετρήσεων των δορυφόρων είναι αμφισβητήσιμα αφού εκδηλώθηκαν στην περίοδο των παρατηρήσεων μεγάλες πυρκαγιές και οι δορυφόροι δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν την λάμψη της φωτιάς από εκείνη του τεχνητού φωτός. Η μεγαλύτερη αύξηση φωταύγειας τις νυχτερινές ώρες την τελευταία πενταετία εντοπίζεται σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική.

«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φως την νύχτα χωρίς να σκέφτονται το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το οικολογικό κόστος που υπάρχει από αυτή την ενέργεια» αναφέρει ο Φράντς Χόλκερ, του ινστιτούτου οικολογίας και αλιείας Leibniz στο Βερολίνο, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρέπει να κλείνουμε τα φώτα όταν αυτά δεν είναι απολύτως απαραίτητα για να κάνουμε κάτι. Επίσης θα πρέπει να φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε χαμηλότερης λαμπρότητας πηγές φωτός και να αποφεύγεται η χρήση LED  και ειδικά τα λευκά LED. Προτείνουν επίσης να γίνεται έξυπνη διαχείριση φωτισμού σε διάφορους χώρους όπως στους δρόμους ή σε χώρους πάρκινγκ. Θα πρέπει να μην φωτίζεται έντονα όλος ο χώρος αλλά να υπάρχει διαβάθμιση με κάποια επιλεγμένα σημεία να φωτίζονται πιο έντονα και κάποια που δεν είναι τόσο απαραίτητο να φωτίζονται λιγότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...